25 de bănci construite la imprimanta 3D au fost instalate pe bulevardul Mircea cel Bătrân din Chișinău

3 May 2019

25 de bănci din beton tipărite la imprimanta 3D au fost instalate pe bulevardul Mircea cel Bătrân din Chișinău. Băncile sunt produse cu sprijinul proiectului „Orașe Verzi Durabile”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Primăria mun. Chișinău este partenerul principal al Proiectului.

„Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare susţine iniţiativele inovatoare de modernizare a oraşului şi de sporire a calităţii vieţii oamenilor. Ne bucurăm că locuitorii sectorului Ciocana vor avea mobilier urban creat de tehnologii smart”, spune Alexandru Rotaru, manager de proiect la PNUD Moldova.

Băncile sunt create după formula 3 în 1 și au în structura lor încorporate următoarele elemente: scaun pentru recreere, ghiveci pentru flori și urnă de gunoi. Băncile sunt, în mare parte, rodul muncii unui calculator, intervenția umană fiind minimă. Este o tehnologie modernă care permite crearea mobilierului urban de orice formă, reduce timpul și costurile de producere.

„Sunt bucuroasă că tehnologiile inovative ajung în sectorul Ciocana. Ne dorim spaţii moderne ce adună oamenii şi îi fac să petreacă împreună timpul, să socializeze şi să se simtă parte a comunităţii noastre”, spune Sinilga Școlnic, pretora sectorului Ciocana.

Băncile au fost produse de compania 3D Story SRL, beneficiara programului de granturi Fast Track Challenge , lansat în 2018 de Proiectul „Oraşe Verzi Durabile”. Programul de granturi susţine soluţiile noi şi inovative de dezvoltare urbană modernă şi prietenoasă mediului ambiant. Valoarea totală a grantului acordat „3DStroy” este de 7.700 USD, compania venind cu o contribuţie proprie de 3.300 USD.

„Ne place să petrecem timpul liber în spaţii confortabile şi moderne. Atunci când avem timp liber venim cu plăcere cu întreaga familie pe alee. Băncile sunt confortabile, arbuştii plantaţi bucură ochiul şi ne binedispun”, spune Maria Chihai locuitoare al sectorului Ciocana.

Trei companii au fost selectate drept câștigătoare a Programului Fast Track Challenge, ediția 2018. Proiectele câștigătoare sunt: (1) Bănci tipărite la imprimanta 3D (3D Story SRL); (2) Senzori de măsurare a calităţii aerului (Orange Moldova SA); (3) Noi treceri de pietoni accesibile pentru persoanele cu mobilitate limitată (Universal Acces SRL).

Proiectul „Orașe Verzi Durabile” va lansa în luna mai o nouă competiție de granturi . Anunțul va fi publicat pe www.md.undp.org şi pagina de Facebook Green City Lab. Valoarea maximă a unui grant este de 8.000 USD. Propunerile de finanțare pot fi depuse de entităţi juridice înregistrate în R. Moldova. Participanţii la concurs trebuie să asigure minim 30% contribuţie proprie din valoarea totală a proiectului. Inițiativele acceptate în concurs vor acoperi domeniile:

  1. Mobilitatea urbană
  2. Gestionarea deşeurilor
  3. Eficienţa energetică şi valorificarea surselor de energie regenerabilă
  4. Planificarea urbană durabilă

Proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova”, cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 mln USD, dintre care 2,64 mln USD sunt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80.000 USD – de PNUD Moldova.