Raportul Dezvoltării Umane pentru 2019 se va axa pe inegalitate

Raportul, care va fi publicat în ultimul trimestru al anului, va oferi o imagine completă a multiplelor forme de inegalitate care afectează secolul XXI.

22 March 2019

Lumea de azi rămâne profund inechitabilă. Viața și perspectivele cu care se confruntă un nou-născut într-o țară săracă sau într-o familie vulnerabilă sunt diametral opuse față de cele ale copiilor din familii mai înstărite. În toate societățile, persistă multiple forme de inegalitate, iar odată cu trecerea timpului mai intervin și alte decalaje, care reflectă noile dimensiuni ale vieții. Raportul Dezvoltării Umane pentru 2019 se va axa pe înțelegerea în profunzime a dimensiunilor inegalității care afectează bunăstarea oamenilor.  

„În timp ce mulți consideră că inegalitatea este extrem de importantă pentru a fi analizată, există mult mai puțin consens cu privire la ceea ce provoacă inegalitate și ce acțiuni pot fi întreprinse în această privință. Trebuie să îmbunătățim colectarea datelor pentru a înțelege mai bine cum arată inegalitatea și pentru a avea o înțelegere mai profundă a modului în care inegalitatea se va schimba, având în vedere transformările economice, sociale și de mediu, care au loc în întreaga lume. Numai atunci vom putea formula opțiuni de politici care ar putea să o abordeze în mod eficient”, a spus Pedro Conceição, Director al Oficiului Raportului Dezvoltării Umane al PNUD.

Raportul va privi dincolo de discursul dominant axat pe disparitățile între venituri, pentru a lua în considerare și inegalitățile pe alte dimensiuni, cum ar fi sănătatea, educația, accesul la tehnologii și expunerea la șocuri economice și legate de climă. Acesta va utiliza date și metode noi care vor reflecta, ceea ce e imposibil în cazul măsurărilor bazate pe valorile medii, modul în care inegalitatea afectează viețile oamenilor; și va avea o viziune pe termen lung pentru 2030 și realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, precum și dincolo de acestea.

„Suntem martorii atât a convergenței, cât și a divergenței în dezvoltarea umană. De exemplu, astăzi în multe țări au fost înlăturate lacune care stau în calea accesului la educația primară. Însă, diferențele dintre copiii din familii sărace și cele înstărite se amplifică din copilăria timpurie, fiind resimțite ulterior la nivel de calitate a educației. Aceste inegalități vor avea consecințe pe tot parcursul vieții, ținând cont mai ales de schimbările tehnologice rapide, care sunt susceptibile să afecteze piețele de muncă. Acesta este doar un exemplu de ce analiza inegalității trebuie să privească dincolo de venituri, valori medii și orizontul zilei de azi”, a explicat Pedro Conceição.

Raportul pentru 2019 se bazează pe istoria productivă a rapoartelor dezvoltării umane în testarea de noi măsuri de dezvoltare și pe noi parteneriate cu experți la nivel mondial de la Laboratorul Mondial de Inegalitate, Centrul de Date Transfrontalier LIS din Luxemburg și altele.