Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

În UTA Găgăuzia vor fi create servicii de suport pentru victimele violenței în bază de gen, în cadrul unui program global finanțat de Republica Coreea și implementat de PNUD. Femeile din cinci comunități din Găgăuzia, inclusiv orașul Comrat, vor putea beneficia de consilierea psihologilor, asistenților sociali și juriștilor. Totodată, ele vor fi ajutate să își găsească un loc de muncă sau să își lanseze o afacere.

Programul-pilot se va desfășura în Chirsova, un sat din Găgăuzia, care are 6.298 locuitori, dintre care 3.235 sunt femei. Pe lângă victimele violenței în bază de gen, la viitoarele servicii vor putea apela toate femeile din localitățile învecinate, numărul cărora se ridică la 20.000.

„Lucrând într-o comunitate atât de diversă, vom putea înțelege ce abordări funcționează și sunt eficiente și vom putea replica cu succes programul în alte regiuni ale Republicii Moldova. Și, în cele din urmă, ne vom axa pe prevenire, pentru ca asemenea acte de violență să nu mai aibă loc niciodată”, a afirmat Valeria Ieșeanu, Consilieră a Reprezentantului Rezident/Șefă de programe la PNUD Moldova.

În baza deciziei consiliului local, va fi creată o echipă multidisciplinară de specialiști care va oferi consiliere victimelor violenței în bază de gen.

„Comunitatea noastră are nevoie stringentă de astfel de servicii de suport”, afirmă primarul satului Chirsova, Serghei Sapunji. „Poliția și serviciile sociale fac față cu greu solicitărilor, deoarece nu există cunoștințe suficiente sau o infrastructură de susținere a victimelor violenței în bază de gen și nu avem experiența de a lucra cu agresorii, pentru a evita repetarea incidentelor”.

„Am auzit la televizor că există o lege care apără femeile de soții violenți și centre unde acestea pot să se adreseze, dar la noi nu era așa ceva. Mă bucur că o să se facă și în localitatea noastră ceva pentru femeile bătute, însă cred că trebuie oferită asistență și agresorilor, pentru ca aceștia să nu mai fie violenți”, relatează Kirekia, locuitoare din Chirsova.

Cu susținerea PNUD, membrii comunității vor elabora un plan de acțiuni pentru prevenirea și combaterea violenței în bază de gen. Acest document va permite autorităților locale să creeze servicii necesare pentru a curma violența și pentru a o preveni, precum și să aloce și să atragă resurse.

Proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale” va fi implementat în perioada 2018-2020 și are un buget de aproximativ 400.000 dolari SUA.

Acest program-pilot din Moldova marchează lansarea proiectului global al PNUD intitulat „Eliminarea violenței în bază de gen și realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, care are scopul să abordeze prevenirea violenței la scară largă, implicând parteneri, strategii și surse de finanțare noi. Proiectul va fi implementat în șapte țări: Bhutan, Liban, Indonezia, Irak, Moldova, Peru și Uganda. PNUD și Republica Coreea au lansat această inițiativă globală pentru a reduce decalajul dintre amploarea problemei și resursele dedicate pentru soluționarea acesteia.

Republica Moldova a elaborat o serie de politici pentru combaterea și prevenirea violenței în bază de gen, precum Strategia Națională pentru asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați (2017-2021), care subliniază necesitatea investițiilor în servicii sociale, psihologice, juridice, educaționale și economice pentru femei și fete și Strategia națională de prevenire și combatere a violenței față de femei și violenței în familie (2018-2023).  În februarie 2017, Republica Moldova a semnat Convenția de la Istanbul.

În Moldova, potrivit Studiului cu privire la violența împotriva femeilor elaborat de Biroul Național de Statistică în 2011, 7 din 10 femei din zonele rurale și 6 din 10 femei cu vârstă cuprinsă între 25-44 ani au fost supuse cel puțin unei forme de violență din partea partenerului lor pe parcursul vieții. Mai mult de jumătate din toate femeile din Moldova au fost victime ale violenței psihologice. Două din cinci femei au fost agresate fizic cel puțin o dată, iar una din cinci femei adulte (35-39 ani) a fost supusă hărțuirii sexuale (fiecare a doua victimă a fost agresată repetat). Din 10 femei victime ale violenței din partea altor persoane, circa 5 au fost agresate de părinți, iar circa 3 – de frați/surori.

Contact pentru mass-media: Laura Bohanțova, Coordonatoare comunicare, tel +373 685 11 883, E-mail: laura.bohantova@undp.org

In Gagauzia, survivors of gender-based violence will benefit from counselling services

Icon of SDG 05

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD