Schimb de monede solare pentru a aproviziona cu energie electrică o universitate din Moldova

Primul efort al ONU de a finanța energia solară cu criptomonede se poate extinde în Europa de Est, unde piețele sunt considerate mature, însă finanțarea este redusă.

7 May 2018

Universitatea Tehnică din Moldova, pilot pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Credit foto: Otilia Vlasov/PNUD Moldova

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) își unește forțele cu Sun Exchange – o piață ce finanțează energia solară cu criptomonede – pentru a conecta una din cele mai mari universități din Moldova la energia solară.

Astfel, energia electrică va acoperi majoritatea necesităților energetice ale universității pe timp de noapte. Totodată, se vor înregistra economii considerabile la facturi datorită instalațiilor de pe acoperiș, prevăzute să acopere o suprafață de aproximativ 15.000 de metri pătrați.

Persoanele care procură unități solare prin Sun Exchange, cu sediul în Africa de Sud, le pot da în chirie spitalelor, școlilor, companiilor și reședințelor private. Sun Exchange folosește SolarCoin – o criptomonedă lansată de compania ElectriCChain, care promovează tehnologia „blockchain”.

Odată ce toate unitățile solare vor fi procurate, clădirile recipiente vor începe să achite chiria pentru utilizarea acestora și vor fi taxate pentru fiecare unitate de electricitate generată, acoperind costul echipamentului, instalației și mentenanța pe o perioadă de până la 20 de ani. Proprietarii unităților solare mai primesc și monede solare (SolarCoins) în funcție de volumul de energie solară produsă.  

„Nu este de mirare că aceasta este una din cripto-piețele cu cea mai rapidă creștere. Sistemul are toate stimulentele adecvate în vigoare. Acesta reduce substanțial costurile conectării la energia solară pentru utilizatorul final și facilitează deținerea unităților solare de doritorii din întreaga lume, transformându-le într-o sursă stabilă de venit generat de lumina soarelui”, a declarat Abraham Cambridge, Fondatorul și Directorul executiv al Sun Exchange.

„Acest mecanism de finanțare alternativă va ajuta orașele, companiile și probabil locuințele private să-și acopere necesitățile de bază atingând simultan câteva ținte ale Obiectivelor Globale”, a spus Dumitru Vasilescu, Manager de proiecte la PNUD Moldova. „Într-un final, aceasta ar putea revoluționa piața energiei regenerabile din Europa de Est și Asia Centrală”.

În Moldova, unde aproximativ 74% din energie este importată, iar prețurile la energia electrică au crescut cu peste 50% în ultimii cinci ani, energia solară este considerată ca având un potențial înalt.

Necesitățile energetice ale universității sunt estimate la aproximativ 1MWp. Inițiativa va culmina cu zero costuri în următorii 20 de ani. La sfârșitul perioadei de leasing, Universitatea Tehnică din Moldova va deține propria sa instalație.

În iunie, PNUD va crea un fond pilot pentru a sensibiliza populația privind accesul și promovarea energiei solare, precum și va replica modelul. PNUD a facilitat încheierea acestui parteneriat, contribuind la adaptarea sa la contextul național.