Foto: Ambasada SUA în Republica Moldova

Ambasada Statelor Unite, în colaborare cu PNUD Moldova, a oferit Poliției Republicii Moldova 56 stații radio TETRA (52 de stații portabile și 4 stații mobile).

Noul echipament va fi utilizat în activitatea zilnică de Brigada de Poliție cu Destinație Specială „Fulger” (42 de stații portabile și 3 stații mobile), serviciul de patrulare pe biciclete al Inspectoratului Național de Patrulare (10 stații portabile) și Centrul Tehnico-Criminalistic și Expertize Judiciare al IGP (o stație mobilă).     

Stațiile radio TETRA permit polițiștilor schimbul sau transferul de date și efectuarea rapidă a apelurilor telefonice, în mai puțin de 3 secunde, cu un grad înalt de securizare, informația fiind criptată. Polițiștii, de asemenea, pot accesa rapid și sigur bazele de date specifice necesare pentru activitatea lor.

„O comunicare rapidă și securizată în cadrul poliției oferă posibilitate angajaților poliției să intervină prompt și să ofere ajutor cetățenilor atunci când apare o situație periculoasă. Este necesar ca toate echipele mobile de patrulare, ofițerii de sector, BPDS Fulger și alți polițiști să fie dotați cu astfel de echipamente, iar, astfel, vom spori nivelul de siguranță al cetățenilor și eficiența poliției”, a menționat Alexandru Pînzari, șeful poliției naționale.

Dotarea stațiilor radio cu GPS incorporat permite localizarea permanentă a personalului, sau a autovehiculului, prin intermediul aplicațiilor speciale. O funcționalitate importantă a stațiilor portabile TETRA este „man down” (om la pământ), care sesizează absența mișcărilor polițistului sau mișcările anormale ale corpului acestuia, sau că poziția corpului este orizontală de mai mult timp și face un apel de urgență sau expediază un mesaj de urgență la dispecerat cu datele GPS incluse.

În același timp, stațiile radio pot fi utilizate la aceeași capacitate în situații critice, în special în timpul dezastrelor naturale sau provocate de factorul uman sau condițiilor meteo nefavorabile.

Valoarea totală a echipamentului oferit Poliției Republicii Moldova prin intermediul proiectului PNUD „Susținerea reformei poliției din Moldova”, finanțat de Guvernul SUA, este de 70.000 USD.

Actualmente, doar 512 polițiști din aproape 9000 sunt dotați cu stații radio TETRA. În cadrul reformei poliției, Ministerul Afacerilor Interne preconizează să extindă rețeaua de comunicații de model TETRA, ceea ce va permite acoperirea necesităților nu doar a Poliției, dar și a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, care de asemenea utilizează această modalitate de comunicare.

Pentru informații suplimentare, contactaţi: Alexandru Cocîrţă, manager de proiect, PNUD Moldova, tel.: (373 22) 245079, alexandru.cocirta@undp.org

U.S. Embassy donates 56 TETRA radio stations to Moldovan Police

Icon of SDG 16

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD