Foto: KLumea

Știați de Știma Nistrului, povestea de dragoste a lui Laur și Teia sau de legenda întemeierii satului Tîrnauca? Douăzeci de povești și legende culese de la locuitorii satelor Holercani, amplasat pe malul drept și Tîrnauca, de pe malul stâng, au fost adunate în cartea „Povești și legende de pe Nistru”. A fost posibil datorită sprijinului financiar oferit de Uniunea Europeană, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Cartea „Povești și legende de pe Nistru” a fost o inițiativă a asociației Klumea, istoriile fiind adunate de la învățătorii și bibliotecarii din cele două sate, și în special de la locuitorii vârstnici.

„Ne-am dorit să „salvăm” acel patrimoniu nescris până de curând. În tot acest timp cât am adunat istoriile, am realizat că, de fapt, ceea ce ne desparte este râul Nistru, în rest – totul e în capul nostru”, a menționat Nata Albot, cofondatoarea Klumea.

Istoriile au fost colectate de jurnalistele Elena Briciuc de la Chișinău și Ina Kireeva, din Tiraspol. Cartea a fost ilustrată de Ana Grigorovscaia.

„Am făcut zeci de kilometri de drum și am cunoscut o mulțime de oameni deosebiți. Cred că am mai adunat istorii pentru cel puțin încă două cărți. Din 30 de istorii adunate de la Holercani am selectat cu greu doar zece, așa cum era planificat”, povestește Elena Briciuc, jurnalista care a colectat poveștile din Holercani.

„Fără îndoială, lucrul asupra cărții este unul dintre cele mai minunate proiecte la care am participat, în special, datorită oamenilor pe care i-am cunoscut”, a adăugat Ina Kireeva, jurnalista care a adunat istoriile din Tîrnauca.         

Și prezentarea cărții a avut loc într-un mod inedit. Șase persoane publice au citit câte o poveste sau legendă, în română și în rusă, așa cum este editată cartea.

„Răsfoind această carte, mi-am adus aminte de ce îmi povesteau bătrânii. Tocmai de asta am ales să citesc la prezentarea cărții legenda „Fetele ascunse”. E o confirmare a faptului că lumea noastră este foarte ingenioasă”, a spus Tamara Berzoi.

Au lecturat povești și Andrei Porubin, Alina Andronache, Pasha Parfeni, Natalia Morari și Yolka Fliman.

Cartea va fi distribuită gratuit în satele Holercani și Tîrnauca, la Biblioteca Națională, precum și în din 20 de localități în care cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul programului de consolidare a încrederii, au fost renovate grădinițe, școli, centre sociale sau Case de cultură.

Cartea Povești și legende peste Nistru a fost editată de Klumea în cadrul unui proiect realizat în parteneriat cu Primăria Holercani și liderii locali din satul Tîrnauca (stânga Nistrului). Acesta e unul din 30 de parteneriate finanțate de Uniunea Europeană prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD, scopul cărora este de a spori relațiile de colaborare între cele două maluri ale râului Nistru.

Persoană de contact: Irina Perciun, Specialistă în comunicare și relații media. Tel.: 069 12 02 34; e-mail: irina.perciun@undp.org

Fairytales and legends from both banks of Nistru River, in one book

 
Icon of SDG 11

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD