Foto: PNUD Moldova

Astăzi a început Forumul Național al Tinerilor în Domeniul Electoral, eveniment organizat la Chișinău de Comisia Electorală Centrală (CEC), Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) Moldova. Forumul reunește peste 150 de tineri reprezentanți ai organizațiilor de tineret ale partidelor politice din Republica Moldova, care au răspuns pozitiv invitației de a participa.

Forumul Național al Tinerilor în Domeniul Electoral va familiariza reprezentanții organizațiilor de tineret ale partidelor cu procesul de desfășurare a unui scrutin și îi va antrena într-un exercițiu de simulare a alegerilor.

Timp de două zile, participanții vor afla toate detaliile despre procesele electorale și noul sistem electoral în baza căruia vor fi organizate alegerile parlamentare din 2019. Totodată, tinerii au fost repartizați în grupuri pentru organiza o simulare a zilei alegerilor cât mai aproape de realitate. Tinerii vor avea rol fie de politician, fie de funcționar elector sau alegător.

La deschiderea evenimentului au participat echipele CEC, CICDE și PNUD Moldova. Igor Boțan, director executiv ADEPT, Oxana Iuteș, vicedirectoare Internews Moldova, și Dumitru Ciorici, Co-fondator Agora, le-au vorbit tinerilor despre participarea civică, manipularea informațională și comunicarea pe rețelele de socializare și mediul online.

Vicepreședinta CEC, Rodica Ciubotaru, a menționat: „Voi, tinerii, sunteți viitorul țării și  este de datoria noastră să vă informăm cât mai bine și să vă motivăm să fiți interesați de tot ce se întâmplă în domeniul electoral, în special în cazul vostru, care deja sunteți implicați în viața social-politică a țării prin intermediul partidelor politice din care faceți parte. Vă mulțumesc pentru interesul față de acest eveniment și vă îndemnăm să fiți cât mai activi!”

Stefan Liller, Reprezentant rezident adjunct al PNUD Moldova, a declarat: „În următoarele două zile, veți avea ocazia să reflectați și să discutați câteva dintre cele mai importante subiecte electorale cu ajutorul mentorilor. Astfel, sperăm să dezvoltați abilități practice care vă vor permite să contribuiți în mod semnificativ la construirea unei democrații veritabile în Moldova. Ca tineri lideri, sper că veți putea, de asemenea, să-i inspirați și să-i motivați pe ceilalți din jurul vostru - colegi, prieteni, familie și comunitate - prin propriul vostru exemplu de activism civic și implicare - pentru a-i face să-și dorească să participe la alegeri și procesele democratice”.

Forumul Național al Tinerilor în Domeniul Electoral se va desfășura timp de două zile. Sâmbătă, 3 noiembrie 2018, cu începere de la ora 11.30, participanții vor organiza o simulare a procesului electoral și a zilei de votare. Accesul mass-media este liber.

Forumul Național al Tinerilor în Domeniul Electoral este organizat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Persoană de contact: Eva Bounegru, Manageră de proiect, eva.bounegru@undp.org, +37369132095

Icon of SDG 16

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD