Slide
Constantin Moscovici cu un master class la Școala de arte din Cărpineni
Slide
Constantin Moscovici cu un master class la Școala de arte din Cărpineni
Slide
Ion Paladi a revenit acasă și a cântat pe movila lui Casso (sec. XIX) pentru a îndemna băștinașii să doneze pentru amenajarea traseului turistic local
Slide
Ion Paladi a revenit acasă și a cântat pe movila lui Casso (sec. XIX) pentru a îndemna băștinașii să doneze pentru amenajarea traseului turistic local
Slide
Ion Paladi a revenit acasă și a cântat pe movila lui Casso (sec. XIX) pentru a îndemna băștinașii să doneze pentru amenajarea traseului turistic local

11 personalități din Republica Moldova au acceptat să facă voluntariat pentru dezvoltarea economică și socială a localităților de baștină în cadrul campaniei naționale „prOMotorul de acasă” desfășurată de PNUD Moldova cu sprijinul financiar al Guvernului Elveției.

Constantin Moscovici, interpret de nai și deținătorul titlului „Artist al poporului”, Victor Bostan, CEO Purcari Wineries, Ion Paladi, interpret de muzică populară, Victor Ambroci, directorul Liceului „Spiru Haret” din Chișinău, Olga Ciolacu, deținătoarea titlului „Artist al poporului”, Ion Manole, președintele Promo-Lex, Eduard Gurin, fondatorul televiziunii pentru copii „Gurinel TV”, Garry Cozma, iluzionist, Tatiana Turtureanu, interpretă de muzică ușoară, Mihail Ursu, istoric, Victoria Dunford, Fondatoare și CEO MAD-Aid – sunt băștinași care au revenit acasă să-și aline dorul, precum și să îndemne prin acțiuni concrete toți consătenii să se implice în dezvoltarea localităților de baștină.

Fiecare dintre protagoniștii campaniei a povestit despre ce le este cel mai mult dor când se gândesc la localitatea de baștină. Totodată, aceștia au venit cu idei cum ar dori să contribuie la dezvoltarea acesteia. Printre ideile realizate au fost: evenimente de colectare a contribuțiilor pentru amenajarea traseelor turistice, tabere pentru elevi, monografii ale localității, clacă pentru amenajarea spațiilor publice și altele.

Victoria Dunford, migrantă în Marea Britanie, a revenit la Mihăileni (Râșcani) pentru a susține localitatea în atragerea investițiilor. În acest scop a fost realizat un video tip ofertă investițională „Revitalizarea sanatoriului Salvia”.

„Împreună cu autoritățile locale ne-am propus să reabilităm acest sanatoriu, care este unicul în țară cu apă curativă, însă care se află în paragină de peste 20 de ani. Sper să pot găsi parteneri, donatori sau investitori potriviți acestui proiect. Schimbarea începe de la fiecare din noi și doar prin implicare și acțiuni concrete putem reuși să atragem oameni cu aceleași viziuni”, a declarat Dunford.

Cele 11 personalități au acceptat să fie protagoniștii unor filme realizate în locurile natale, făcând o călătorie în timp, amintindu-și de cele mai dragi momente. Pe parcursul lunii decembrie, interviurile, dar și filmulețele cu eroii acestei campanii vor fi făcute publice.

Constantin Moscovici a revenit în localitatea de baștină Cărpineni pentru a organiza un master class pentru elevii din Școala de arte din Cărpineni. „În cadrul acestei campanii, m-am bucurat să le pot vorbi copiilor din Școala de arte despre lecțiile învățate de-a lungul anilor, ca profesionist, dar și ca om. Or, cea mai importantă lecție ca OM este să nu uiți de unde îți cresc rădăcinile deoarece de acolo, de fapt, vine seva, inspirația, curajul, înțelepciunea și valorile care te însoțesc în lume, chiar dacă uneori ești ca un păstor singuratic”, spune Moscovici.

Aceste acte voluntare nu sunt solitare. Acestea vin în tandem cu alte acțiuni implementate de băștinași în localitățile lor de origine. Astfel, merită de menționat că circa 10000 de băștinași din cele 38 localități partenere ale proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală” (MiDL) au contribuit cu 257 mii USD la 55 proiecte de infrastructură și social-economice locale.

Campania „prOMotorul de acasă” va face bilanțul eforturilor băștinașilor din localitățile partenere ale proiectului și va culmina cu un cântec motivațional și clip video, versurile căruia au fost selectate în urma desfășurării unui concurs de poezie lansat pe rețelele de socializare, cu participarea băștinașilor.

Filmările finale pentru clipul video vor avea loc sâmbătă (8.12.2018) în comuna Chișcăreni (Sângerei), cu participarea Tatianei Turtureanu, promotoare și băștinașă din Chișcăreni. Data lansării clipului va fi la 18 decembrie curent, de Ziua Internațională a Migranților.

Pentru informații suplimentare, contactați: Tatiana Solonari, specialistă comunicare, proiectul MiDL, PNUD Moldova, tatiana.solonari@undp.org, tel: 022-820-840; 069377215.

Icon of SDG 08 Icon of SDG 11

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD