Lightroom (un)conference: vrem o campanie electorală fără violență psihologică

28 November 2018

Foto: PNUD Moldova

În premieră pentru Republica Moldova, agresivitatea în campania electorală devine subiect de dezbatere publică. „Lightroom (un)conference: agresivitate și etică în campaniile electorale”, eveniment desfășurat pe 28 noiembrie la Teatrul Eugen Ionesco, a reunit sute de oameni care au aflat mai multe despre violența psihologică în alegeri. Cinci vorbitori, persoane publice din țară și de peste hotare, au făcut radiografia alegerilor desfășurate până acum în Republica Moldova, din perspectiva agresivității. Totodată, ei au luat pulsul în ajunul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din februarie 2019.

„Alegerile nu trebuie să reprezinte un război între oamenii care gândesc diferit. Ele sunt o competiție în care cel mai bun învinge în urma unei campanii ce promovează valori sănătoase și este realizată cu bun simț și etică. O campanie electorală fără agresivitate are loc atunci când mass-media și societatea civilă reacționează prompt la situațiile de nerespectare a normelor etice de conduită și nu promovează modele de comportament nedemne”, susține Alina Russu, președinta Comisiei Electorale Centrale.

Participanții la eveniment au discutat cum poate fi oprită agresivitatea în campania electorală și ce poate face fiecare dintre noi pentru a avea campanii electorale demne și corecte. 

Stefan Liller, Reprezentant rezident adjunct al PNUD Moldova, a transmis printr-un mesaj video că: „Pulsul democrației unei țări poate fi luat în timpul alegerilor, prin determinarea cât de libere și corecte sunt acestea. Foarte curând în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare. V-ați întrebat vreodată ce impact au cuvintele voastre asupra altor oameni? Unele cuvinte pot da aripi, însă altele pot fi de plumb și să te tragă la pământ. Indiferent că sunteți un concurent electoral, jurnalist, blogger, activist, la urma urmei, un simplu cetățean al acestei țări, acum este momentul să vă comportați responsabil și corect înainte, în timpul și după alegeri. Doar în așa mod puteți construi o țară în care să vă doriți să trăiți!”

„Lightroom (un)conference: agresivitate și etică în campaniile electorale” a reunit experți, jurnaliști, funcționari electorali, politicieni, reprezentanți ai societății civile și pe toți cei interesați de subiect.

La eveniment a fost prezentat un spot video în care se perindă mai multe personaje: un ideolog, o candidată, un troll, o jurnalistă și un cetățean. La final, spectatorii au avut de ales dintre trei slogane propuse. Mesajul selectat va fi anunțat pe 29 noiembrie, pe pagina de Facebook a evenimentului. Spotul final va fi distribuit pe rețelele de socializare.

„Lightroom (un)conference: agresivitate și etică în campaniile electorale” are loc în cadrul proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

NOTĂ PENTRU EDITORI: Violența psihologică în perioada alegerilor reprezintă o amenințare tot mai mare pentru procesele democratice atât în Republica Moldova, cât și în  întreaga lume. Aceasta poate avea diferite forme: de la hărțuirea verbală și agresiunea generată de preferințele și opiniile electorale, până la distrugerea publică a unei persoane sau intimidarea exercitării drepturilor electorale. În cele mai dese cazuri, cei care sunt atacați sunt funcționarii electorali, candidații înșiși și, în mod deosebit, femeile candidate, rudele persoanelor care participă în cursa electorală, simpatizanții unui anumit concurent electoral etc. Violența psihologică se manifestă în comunicarea de zi cu zi dintre oameni, pe rețelele de socializare, în mass-media și mediul online.

Lightroom (un)conference: advocating for electoral campaigns free of psychological violence