Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) rămâne a fi unul dintre cele mai bine cotați parteneri de dezvoltare din lume, potrivit unui sondaj lansat recent, la care au participat aproximativ 3500 de lideri din țările în curs de dezvoltare.

Aceste concluzii sunt incluse în raportul – Vocea liderilor 2018, elaborat de AidData, un laborator de cercetare din cadrul William & Mary, o universitate publică de cercetare din Virginia, SUA. Raportul constată că liderii statelor în curs de dezvoltare apreciază la cel mai înalt nivel agențiile de asistență multilaterală, inclusiv PNUD, pentru ajutor și influență.

„PNUD apreciază rolul său de partener de încredere pentru națiunile din întreaga lume, alături de care contribuie la realizarea obiectivelor de dezvoltare ale țărilor. Noi le suntem recunoscători pentru acest vot de încredere acordat activității PNUD", a menționat administratorul PNUD, Achim Steiner.

„Suntem onorați să fim printre liderii organizațiilor considerate a fi cele mai influente și mai utile, și ne propunem să valorificăm rolul nostru crucial de a ajuta oamenii să lupte cu sărăcia prin dezvoltare care include pe toată lumea și protejează planeta".

AidData a evaluat 35 de parteneri de dezvoltare în baza a doi indicatori de performanță: influența în ajustarea priorităților interne de politici și utilitatea politicilor implementate.

Totodată, PNUD se clasează printre primii 10 parteneri de dezvoltare pentru ambii indicatori: influența percepută, unde a avansat de la poziția a noua din anul 2014 la poziția a șaptea în 2018; și utilitatea percepută, unde a avansat de la poziția 15 la poziția 10. Categoria utilității este evaluată în funcție de numărul de persoane care califică organizația drept „destul de" sau „foarte" utilă.

În 2017, AidData a contactat 46.688 de persoane din 126 de țări cu venituri mici și medii și din 22 de domenii de politici (inclusiv sănătate, finanțe, agricultură, apă și educație), care au activat în perioada 2010-2015. Cercetătorii au întrebat liderii care sunt cele mai importante provocări legate de politici care urmează a fi rezolvate în țările lor, impedimentele și factorii de progres și cum ei evaluează contribuțiile partenerilor de dezvoltare cu care ei cooperează. La sondaj au răspuns 3.468 de persoane.

În 2016, prestigiosul Indice de Transparență al Asistenței Externe a recunoscut PNUD drept partenerul de dezvoltare cel mai transparent dintre 46 de organizații incluse în cercetare, ceea ce reprezintă 98% din volumul asistenței oficiale pentru dezvoltare. Indicele a fost elaborat de Publish What You Fund, o organizație non-profit care promovează și evoluează transparența.

Persoană de contact: Adam Cathro, UNDP, +1 212 906 5326 adam.cathro@undp.org

Icon of SDG 17

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD