Cu ocazia aniversării a 26-a a aderării Republicii Moldova la ONU, Casa Organizației Națiunilor Unite în Moldova și-a deschis larg ușile pentru vizitatori. Peste 120 de persoane, în marea majoritate elevi şi studenţi, au vizitat pentru prima dată organizația şi au aflat din prima sursă despre activitatea agenţiilor şi proiectelor Naţiunilor Unite în Moldova.

Gheorghe Graur, în vârstă de 24 de ani și asistent universitar la Academia de Poliție, susține că, pentru el, această vizită este una de suflet. „Eu am încredere în organizațiile internaționale, pentru că pun în valoare omul și drepturile sale. Pentru mine, ONU este cea mai mare promotoare și apărătoare a drepturilor omului. Am vrut să văd care este personalul, care sunt viziunile și proiectele ONU și am rămas plăcut surprins. Mă așteptam să fie un sistem mai închis, dar, de fapt, oamenii sunt deschiși aici”, a spus Gheorghe.  

Participanții au făcut turul Casei ONU, situată în centrul or. Chișinău, care găzduieşte agenţiile rezidente în Moldova din 1994. Din 2004, parterul Casei ONU este accesibil pentru persoanele cu dizabilități. Pe 1 martie 2017, a fost lansat un lift extern, care face sediul ONU mai accesibil pentru toți vizitatorii.

Cele 120 de persoane au vizitat Casa ONU în câte patru grupuri, în funcție de domeniile de interes alese:

  1. Guvernarea, drepturile omului și egalitatea de gen
  2. Creșterea economică durabilă, incluzivă și echitabilă
  3. Durabilitatea și reziliența mediului înconjurător
  4. Dezvoltarea socială incluzivă și echitabilă

Aceste patru domenii se conțin în noul program de cooperare „Republica Moldova - ONU Cadrul de asistență pentru dezvoltare durabilă 2018-2022”, care este ghidat de prioritățile naționale pentru dezvoltare, de Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030 și cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă asociate cu ea.

Vizitatorii s-au întâlnit cu reprezentantele și reprezentanții ai mai multor agenţii ONU şi au primit răspunsuri la întrebările pe care le aveau.

Mihaela Furculiță, de 17 ani, elevă la liceul „Spiru Haret”, a spus că „ziua de astăzi a fost una foarte productivă pentru mine. Îmi place foarte mult să vin în vizită la Casa ONU, pentru că, fiind elevă, vreau să acumulez cât mai multă experiență și informații. De asta e important ca tinerii să aibă această oportunitate. Mie mi-a plăcut foarte mult discuțiile interactive, am aflat lucruri utile despre agențiile ONU și misiunea lor”.

Ziua Uşilor Deschise la ONU Moldova a fost organizată în premieră pe 20 octombrie 2015, când Naţiunile Unite au celebrat cea de-a 70-a aniversare.

Organizația Națiunilor Unite și-a stabilit prezența sa în Republica Moldova prin intermediul programelor și agențiilor sale specializate, imediat după aderarea țării la Organizația Națiunilor Unite în 1992.

ONU a fost fondată în anul 1945, pe ruinele celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a menține pacea și securitatea internațională, pentru a dezvolta relații de prietenie între națiuni și pentru a promova progresul social, un nivel de trai mai bun și drepturile omului.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați: Victoria Puiu, Coordonatoare comunicare ONU Moldova, la tel +373 69947737, e-mail: victoria.puiu@unwomen.org

More than 120 people visited the United Nations House in Moldova

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD