Competențele Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare al IGP sunt recunoscute la nivel internațional

22 March 2018

Foto: Inspectoratul General de Poliție

Astăzi, 22 martie 2018, Centrul tehnico-criminalistic şi expertize judiciare al Inspectoratului General al Poliţiei (IGP) a fost acreditat de Centrul Național de Acreditare ”MOLDAC”, în baza standardului internaţional SM SR EN ISO/CEI 17025:2006 „Cerințe generale pentru competențele laboratoarelor de încercări și etalonări”. Certificatul de acreditare confirmă corespunderea cu cerințele standardului şi permite recunoaşterea la nivel internațional a rezultatelor examinărilor criminalistice efectuate în laboratoarele Poliţiei din Moldova.

Astfel, Centrul tehnico-criminalistic şi expertize judiciare a devenit acreditat în șase domenii de expertiză: balistică, traseologie, dactiloscopie, grafoscopie, investigații în domeniul informaticii și examinarea tehnică a documentelor.

Procesul de pregătire pentru acreditare a demarat cu șase ani în urmă, când a fost semnat Amendamentul la scrisoarea de Acord dintre Guvernul Statelor Unite ale Americii și Guvernul Republicii Moldova din 28 august 2001, fiind inițiată prima etapă a Proiectului Dezvoltarea laboratoarelor criminalistice în Republica Moldova.

Ulterior, din 2014, asistența în acest domeniu a fost oferită prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în cadrul proiectului ”Suport pentru reforma poliției din Republica Moldova”, implementat de PNUD.

”Este un pas important spre asigurarea unei justiții transparente, corecte și imparțiale. Or, astfel vom putea descoperi crimele mai rapid și vom mări gradul de încredere al cetățenilor în calitatea serviciilor oferite de Poliție. Acreditarea internațională ne va permite, de asemenea, să avem o mai bună colaborarea cu centrele criminalistice din alte țări, precum și să facem un schimb informații și experiență în domeniu, inclusiv să ne armonizăm standardele și procedurile”, a menționat Alexandru Pînzari, șeful Poliției.

SM SR EN ISO/CEI 17025:2006 este un standard internațional aplicabil în domeniul expertizelor judiciare și reprezintă un mod de asigurare a beneficiarilor că laboratoarele criminalistice au capacități tehnice necesare pentru a furniza rezultate sigure și exacte ale investigațiilor/expertizelor făcute. Acest standard reprezintă un model de sistem de management al laboratoarelor care urmărește să controleze costurile de calitate, să îmbunătățească acuratețea expertizelor și să garanteze pertinența rezultatelor.

”Acreditarea nu este o simplă constatare a faptului că anumite condiții sunt întrunite. Ea determină competența experților criminaliști, validitatea și corectitudinea metodelor utilizate, starea bună a încăperilor de lucru și a echipamentului aflat în dotare, precum și garanțiile oferite prin controlul intern al calității. Toate acestea au fost realizate doar datorită muncii asidue și dedicației de care au dat dovadă oamenii care lucrează aici, fapt pentru care merită apreciere și laude.” a subliniat în discursul său E.S. James Pettit, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău.

În cadrul acestui proces, Centrul tehnico-criminalistic şi expertize judiciare a beneficiat de consultanță internațională în dezvoltarea sistemului de management al calității și elaborarea politicilor şi procedurilor interne în corespundere cu standardele internaționale. Totodată, laboratoarele criminalistice ale Poliției au fost dotate cu echipamente, mobilier, tehnică de calcul și soluții software, necesare pentru obținerea acreditării, iar angajații Centrului au fost instruiți privind aplicarea cerințelor standardului SM SR EN ISO/CEI 17025:2006.

“Un Centru tehnico-criminalistic şi expertize judiciare modern și bine echipat cu capacități îmbunătățite și proceduri interne consolidate este premisă obligatorie pentru promovarea statului de drept, pentru dezvoltarea unui sistem de  justiție transparent și responsabil și pentru protejarea drepturilor și libertăților universale ale omului pentru toți cetățenii din Moldova.” a declarat Dafina Gercheva, Coordonatoare Rezidentă a ONU și Reprezentantă Permanentă PNUD în Republica Moldova.

Valoarea totală a asistenței oferite de Guvernul Statelor Unite, inclusiv prin intermediul PNUD, pentru realizarea procesului de acreditare al Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare al IGP este de 2.500.000 USD.

Acreditarea Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare reprezintă unul din obiectivele Strategiei de Dezvoltare a Poliției pentru anii 2016-2020.

Adițional asistenței oferite de Guvernul Statelor Unite și PNUD, Uniunea Europeană, de asemenea, oferă sprijin în implementarea elementelor-cheie ale Strategiei, prin intermediul Programului de Suport Bugetar, cu condiția îndeplinirii de Guvernul Republicii Moldova a angajamentelor luate și obținerii rezultatelor măsurabile în dezvoltarea poliției, stabilite în acordurile dintre UE și autoritățile din RM.