Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

„prOMotorul de ACASĂ” este campania care va încuraja oamenii să se implice la dezvoltarea localităților lor de baștină. Startul activităților este oferit de Asociația de Băștinași din Peresecina și Lozova, care organizează evenimente locale, cu participarea personalităților originare din comunitățile respective.  

Campania națională „prOMotorul de ACASĂ” este desfășurată cu sprijinul proiectului „Migrație și dezvoltare locală” (MiDL), implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova, cu sprijinul financiar al Guvernului Elveției.

„Salutăm și apreciem gestul a 18 personalități originare din 13 localități partenere ale proiectului MiDL – lideri de opinie, care au acceptat să fie prOMotori de ACASĂ pentru a îndemna băștinași ai satelor și orașelor din Moldova să se implice în dezvoltarea locală, chiar dacă sunt departe de locurile natale”, a declarat Olesea Cazacu, coordonatoare de programe la PNUD Moldova.

Astfel, Lozovenii și-au desemnat „prOMotorii de ACASĂ”: Victor Ambroci, directorul Liceului „Spiru Haret” din Capitală și Olga Ciolacu, interpretă, ambii originari din comună. Aceștia, susținuți de 50 de elevi de la Liceul „Spiru Haret” din Chișinău și cei de la Liceul Teoretic „Mitropolit Nestor Vornicescu” din Lozova au amenajat centrul comunei înainte de hramul localității și au avut parte de un program artistic inedit. 

„Această implicare îmi aduce o mare satisfacție. Cel mai mult mă bucur că pot depăna atâtea amintiri din copilărie alături de semenii mei din Lozova și cu elevii de la cele două licee care au avut parte de activități de socializare și de cunoaștere a tradițiilor. Sunt sigur că vom reuși să schimbăm lucrurile spre bine în Republica Moldova”, spune Victor Ambroci, directorul Liceului „Spiru Haret din Chișinău.

Asociația Băștinașilor de la Peresecina a organizat la rândul său un eveniment de mobilizare comunitară „Dă culoare școlii primare”. Aproximativ 400 de metri de gard metalic din perimetrul școlii primare din Peresecina au fost vopsiți.

„Contribuția fiecărui cetățean este importantă, deoarece lucrurile făcute în comun rezistă mai mult în timp şi sunt apreciate. Ne dorim ca prin exemplul nostru să încurajăm şi alte localități și băștinași să dezvolte comunităţile natale”, a menționat Oleg Costin, preşedinte al Asociaţiei Băştinaşilor din Peresecina.

La eveniment au participat peste 100 de voluntari: reprezentanţi ai autorităţilor locale, membri ai Asociaţiei Băştinaşilor, elevi și profesori, precum și locuitori ai satului.

„O astfel de mobilizare are loc în premieră în Peresecina. Tot pentru prima dată, băștinași plecați în toate colțurile lumii au contribuit cu aproape 5000 de dolari pentru reparația capitală a acoperișului școlii primare. Noi, în calitate de autoritate publică locală, apreciem mult rolul Asociației de Băștinași în calitate de actor comunitar”, a spus Valentina Buzu, viceprimara satului Peresecina.

Campania națională „prOMotorul de ACASĂ” se va desfășura în perioada mai-august 2018. Protagoniștii campaniei, persoane cunoscute și integre din Republica Moldova vor fi eroii unor spoturi scurte filmate în satul sau orașul de baștină, în care aceștia își vor aduce aminte de timpurile petrecute în locurile natale, vor organiza activități în localități pentru a arăta cât de necesar este să faci lucruri frumoase cu drag pentru locul de baștină.

Campania va culmina cu un cântec motivațional, versurile căruia vor fi selectate în urma desfășurării unui concurs lansat pe rețelele de socializare, cu participarea băștinașilor din cele 38 localități partenere MiDL.

Proiectul „Migrație și Dezvoltare Locală” este implementat în 38 de localităţi, care au fost selectate prin concurs.

Pentru informații suplimentare: Tatiana Solonari, specialistă în comunicare, MiDL, tatiana.solonari@undp.org, tel: 022-820-840; 069377215.

Icon of SDG 11

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD