Ambasada Marii Britanii la Chișinău se alătură proiectului PNUD ”Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente” (EDMITE), care a fost lansat în toamna acestui an.

Proiectul are ca scop alinierea prevederilor legale naționale la standardele internaționale relevante, ceea ce va contribui la desfășurarea proceselor electorale incluzive și transparente pentru toți alegătorii eligibili, atât cei din țară, cât și cei aflați peste hotarele Republicii Moldova.

Beneficiarii principali ai proiectului EDMITE sunt Comisia Electorală Centrală, Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Agenția pentru Servicii Publice, Centrul de Guvernare Electronică și alți beneficiari, fiind o continuare a unui program PNUD implementat în perioada 2012-2016.

”Apreciem înalt interesul Ambasadei Marii Britanii pentru procesul electoral din Republica Moldova și suportul oferit pentru perfecționarea și consolidarea acestuia. Organizarea unor alegeri libere, corecte, integre, accesibile și transparente reprezintă o prioritate pentru Comisia Electorală Centrală, iar asistența oferită de partenerii noștri de dezvoltare va fortifica atingerea acestor obiective”, a declarat Alina Russu, președinta Comisiei Electorale Centrale.

În cadrul acestei inițiative, Ambasada Marii Britanii, prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare, oferă 1.050.000 USD pentru susținerea integrităţii procesului electoral prin sprijinirea dezvoltării și implementării modulului de raportare și informare despre finanțarea partidelor politice. Modulul va stabili nu doar standardele regionale în acest domeniu, dar și va contribui şi la creșterea transparenței procesului electoral.

“Marea Britanie consideră că o economie prosperă, dar și instituțiile ale statului ce funcționează eficient sunt benefice pentru orice societate. Regatul Unit susține activ Republica Moldova și implementarea agendei sale de reforme. Suntem onorați să contribuim la modernizarea și îmbunătățirea procesului electoral prin asigurarea creșterii corectitudinii, integrității, transparenței și predictibilității electorale”, a menționat Lucy Joyce, Ambasadorul Marii Britanii la Chişinău.

Un alt pilon care va fi susținut de Marea Britanie este educația civică extensivă la nivel național și campaniile de informare specifice, destinate în mod special femeilor și tinerilor alegători, cu scopul de a responsabiliza liderii politici aleși.

„Acest suport adițional va contribui la procesul democratic al țării și va oferi mai multe posibilități cetățenilor de a lua decizii informate la alegeri și de a avea o guvernare responsabilă”, a remarcat Stefan Liller, reprezentantul rezident adjunct al PNUD.

Proiectul, implementat de PNUD Moldova, cu o durată de trei ani, este sprijinit financiar şi de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Poporul American şi de Ministerul Regatului Olandez pentru Cooperare și Dezvoltare.

Contact pentru mass-media: Eva Bounegru, manageră de proiect, EDMITE, tel.: 069 13 20 95; E-mail:  eva.bounegru@undp.org

Icon of SDG 16

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD