Agenția ONU pentru Dezvoltare, adică Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, a lansat astăzi un plan nou și ambițios de dezvoltare pentru secolul XXI, la sediul Organizației Națiunilor Unite de la New York.

„Acesta este un plan nou pentru o eră nouă”, a declarat Achim Steiner, Administratorul PNUD, în cadrul Consiliului Executiv la New York. „Schimbările dramatice pe care le observăm în lume au loc la scară mare și cu o viteză atât de mare, încât instituțiile noastre nu pot ține pasul. De la noi se cere o implicare mai mare.”

Președintele Consiliului Executiv PNUD, E.S. Dl. Petersen, Reprezentantul Permanent la ONU al Danemarcei, a spus: „Noul plan strategic al PNUD confirmă susținerea realizării Agendei 2030. Din numele Consiliului Executiv, vreau să salut avizarea de astăzi a planului în calitate de instrument esențial pentru continuarea creșterii și agilității PNUD în următorii patru ani.”

„Națiunile lumii și-au asumat angajamentul de a realiza Agenda 2030, iar sistemul ONU are sarcina de a le susține”, a continuat Steiner. „Aceasta este forța motrice a agendei de reformă a Secretarului General al ONU, iar noi trebuie să facem față provocării.”

„Vom fi cei mai buni când sistemul de dezvoltare va fi cel mai bun – lucrând împreună," a spus Achim Steiner, Administratorul PNUD.

Ancorat în Agenda 2030 pentru Dezvoltarea Durabilă și cu un angajament față de principiul universalității, al egalității și celui de a nu lăsa pe nimeni în urmă, acesta stabilește o viziune pentru evoluția PNUD în următorii patru ani, răspunzând unui mediu de dezvoltare în schimbare și necesităților în schimbare ale partenerilor. Bazat pe 50 de ani de experiență a PNUD, acesta descrie cum PNUD va susține statele în realizarea Agendei 2030 și a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, precum și a acordurilor relevante.

„Acest plan a fost elaborat să răspundă necesităților diverse ale statelor în care suntem prezenți”, a continuat Steiner. „Această diversitate este reflectată în trei scenarii de dezvoltare mai vaste descrise în plan: eradicarea sărăciei, transformările structurale și consolidarea rezilienței. De asemenea, planul descrie cum cele două platforme noi: nivelul de țară și global, vor permite PNUD să acorde suport într-o măsură efectivă.” 

Planul identifică șase domenii de referință în baza cărora PNUD își va alinia resursele și expertiza pentru a avea un impact real asupra sărăciei, guvernării, accesului la energie, egalității de gen, rezilienței și durabilității mediului.

Pe lângă avizarea oficială a planului, Consiliul a aprobat și planul de resurse integrat al PNUD și a integrat estimările bugetare pentru 2018-2021.

Consiliul Executiv al PNUD este compus din reprezentanți ai 36 de state și oferă suport inter-guvernamental și de supraveghere a activităților PNUD, asigurând menținerea receptivității Organizației la necesitățile în creștere ale statelor membre ale ONU.

Pentru a citi Planul Strategic, accesați  www.undp.org/newundp.

Pentru a vizualiza mai multe fotografii, accesați albumul Flickr aici.

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD