www.meteo.md va oferi prognoze meteo mai exacte și racordate la standardele europene în domeniul meteorologic

02.11.2017

Astăzi, Serviciul Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova (SHM) lansează o versiunea optimizată a www.meteo.md, care va oferi prognoze meteo mai exacte, de calitate și în conformitate cu standardele EUMETNET – asociația care include 31 de servicii meteorologice naționale din Europa.

Pagina web a fost actualizată și modernizată pe trei componente:  design, conținut și funcționalitate,  care au fost aliniate la cerințele EUMETNET. Astfel, date precise vor fi disponibile în timp real, iar navigarea va fi intuitivă și pe înțelesul utilizatorilor.

Sistemul EUMETNET presupune alerte timpurii, care avertizează în timp util oamenii despre condițiile severe de mediu și oferă recomandări utile de comportament. Astfel, www.meteo.md va oferi publicului larg un sistem de informații grafice asupra pericolelor meteorologice potențiale și nivelului de vigilență, pentru domeniul geografic european.

”Avem o harta interactivă pe prima pagină, mult mai accesibilă și ușor de înțeles. Acum există și  o rubrică cu Meteoalarm, care oferă sfaturi despre vremea excepțională. Întreg site-ul, inclusiv design-ul și structura, sunt mult mai accesibile”, a subliniat Dan Titov, Centrul Cercetare și GIS, Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Aceasta va îmbunătăți furnizarea serviciilor hidrometeorologice și cu privire la calitatea componentelor mediului, totodată va asigura calitatea datelor, inclusiv în regim on-line.

„După cum știm, Moldova a fost lovită de ninsori abundente în aprilie anul trecut, de aceea sunt recunoscător  pentru participarea la acest eveniment și că țările noastre au un interes comun pentru combaterea schimbărilor climatice. Și sunt fericit că Agenția pentru Dezvoltare a Austriei a contribuit la acest parteneriat de succes”, a declarat Alexander Karner, șeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice al Agenției pentru Dezoltare a Austriei.

Noua versiune www.meteo.md mizează pe o bază de date modernă, bazată pe open source, fiind integrată cu www.meteoalarm.eu. Totodată, datele sunt prezentate interactiv și vizualizate grafic, sub formă de tabele sau hărți. Seturile de date vor acoperi: rețeaua națională meteorologică, hidrologică și calitatea componentelor mediului. De asemenea, portalul oferă opțiuni de creare a buletinelor informative, alertelor, rapoartelor, certificatelor, extraselor din formulare predefinite.

Totodată, vizitatorii vor beneficia de un modul de gestionare a informației pentru diferite grupuri: persoane fizice; persoane juridice (structuri de stat și private, care necesită informații specifice); societatea civilă; cercetătorii etc.

“Vremea și clima nu au frontiere, iar sistemul de Meteoalarm este un bun exemplu pentru modul în care o regiune se poate uni pentru a răspunde unei provocări comune. Cu avertismente adecvate, oamenii pot acționa din timp pentru a reduce daunele și pierderea vieților atât din cauza dezastrelor naturale, cât și a celor provocate de om. Odată cu aderarea Moldovei la sistemul EUMETNET, factorii de decizie și publicul pot minimiza riscurile de dezastre și cele climatice, prevenindu-le și pregătindu-se din timp. Aceasta este o realizare foarte importantă pentru Moldova, pentru sporirea rezistenței țării la schimbările climatice”, a afirmat reprezentantul rezident adjunct al PNUD Moldova, Stefan Liller.

Reconstrucția completă și modernizarea www.meteo.md a avut loc în parteneriat cu Institutul Central de Meteorologie și Geodinamică din Austria în cadrul Proiectului „Suport la procesul național de planificare a adaptării la schimbările climatice”, implementat cu suportul  Agenției   pentru Dezvoltare a Austriei și finanțat de Ministerul Federal al Agriculturii, Silviculturii, Mediului și Managementului Apelor al Austriei. Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Oficiul Schimbarea Climei.

Contact pentru mass-media:

Dan Titov, Centrul Cercetare și GIS, Serviciul Hidrometeorologic de Stat, 022 77 35 30, dan.titov@meteo.gov.md

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD