Sediul Serviciului regional Nord al BMA, renovat și inaugurat la Bălți

26.10.2017

Foto: Ministerul Afacerilor Interne

Serviciul regional Nord al Biroului Migrație și Azil al MAI, situat la Bălți, dispune de astăzi de un sediu renovat, modernizat și dotat cu echipament performant necesar pentru activitatea zilnică.

Astfel, peste 200 de migranți vor beneficia anual de asistență suplimentară. Oficiul va oferi migranților o gamă largă de servicii, cum ar fi: documentarea, consilierea juridică și socială, orientarea profesională și pregătirea profesională, asigurând astfel integrarea durabilă a migranților în societate.

Totodată, se va contribui la consolidarea capacităților de combatere a migrației ilegale.

„Activitățile de consolidare a capacităților serviciilor MAI în teritoriu țin de un program vast de reformare a Ministerului, care au menirea de a oferi susținere populației din regiune, precum și a străinilor, care își creează o impresie despre Republica Moldova, reieșind din modalitatea în care sunt ajutați și deserviți de angajații noștri. Sprijinul oferit de Ambasada SUA, Uniunea Europeană și ONU până în prezent este unul remarcabil și permite consolidarea capacităților în domeniile gestionate de noi, iar aceste realizări sunt o dovadă a colaborărilor frumoase”, a declarat Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan.

În acest context, Ambasadorul SUA la Chișinău a subliniat că aceste realizări sunt benefice pentru cetățeni: „Această unitate renovată va ajuta Biroul pentru Migrație și Azil să-și îndeplinească sarcinile de bază. Străinii care vin în Moldova, în căutarea unei vieți mai bune vor ști că Moldova reflectă aceleași valori occidentale care ne unesc pe toți", a afirmat Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit.

La rândul său, coordonatoarea rezidentă ONU și reprezentanta permanenentă PNUD în Republica Moldova, Dafina Gercheva a menționat: “Inaugurarea Biroului este o mare realizare, dar aceasta este abia începutul. Organizația Națiunilor Unite din Moldova va continua să sprijine Biroul pentru Migrație și Azil în eforturile sale de integrare a imigranților și refugiaților în societate, prin consolidarea capacităților și instruirea personalului și a conducerii, sprijinirea unei coordonări mai bune între ministerele de resort și a implicării comunitare.”

Șeful adjunct al Secției de Proiecte al Delegației UE în Republica Moldova, Marco Gemmer, a accentuat importanța acestei instituții pentru oameni care, oferind servicii de calitate, va deveni gazdă și casă pentru ei.

Invitații au vizitat birourile proaspăt renovate și au făcut cunoștință cu angajații BMA care vor beneficia de condiții optime de muncă.

Lucrările de renovare ale sediului au avut loc grație finanțării oferite de Uniunea Europeană în cadrul Suportului Bugetar, de aproximativ 6 mln. lei și a contribuției în valoare de 1 mln. 450 mii lei, din partea Ambasadei SUA în Republica Moldova, prin intermediul unui proiect al Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM). Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a acordat asistență la elaborarea design-ului modern, confecționarea mobilierului și procurarea unui set de calculatoare în valoare de circa 900 mii lei.

În 2016, populația migranților din Moldova era de 3,51% din totalul populației rezidente (peste 100 mii de persoane).

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD