30 000 de persoane din raionul Taraclia vor beneficia de acces la surse sigure de apă potabilă

10.05.2017

Astăzi în orașele Taraclia și Tvardița au fost inaugurate stațiile publice de distribuire a apei potabile construite cu asistența financiară a Ambasadei Bulgariei în cadrul unui proiect realizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Pe lângă aceste două stații publice, dotate cu echipament modern de tratare a apei, altele cinci au fost date în exploatare în localitățile Valea Perjei, Albota de Sus, Cairaclia, Ciumai și Cealîc din raionul Taraclia.

“S-a investit în localitățile care duceau o lipsă acută de apă potabilă. Asigurarea populației cu surse sigure de apă este o prioritate stringentă pentru raionul Taraclia, deoarece sistemele de aprovizionare cu apă din raion sunt deteriorate, iar cele peste 400 de fântâni publice de care dispunem sunt cu apă de proastă calitate. Nu în zadar, în raionul Taraclia se înregistrează anual un număr alarmant de maladii gastrointestinale. Acestea sunt cauzate, în mare parte, de calitatea necorespunzătoare a apei”, a menționat Chiril Tatarlî, președintele raionului Taraclia, în cadrul evenimentului de inaugurare.

El a mai spus: “De astăzi viața locuitorilor din aceste șapte comunități se va schimba în bine. Sunt sigur că aceste stații publice de distribuire a apei potabile, dotate cu echipament modern, vor deveni puncte de atracție pentru toți locuitorii comunităților. Asistența financiară oferită de Ambasada Bulgariei este pentru noi foarte oportună și relevantă. Cu forțe proprii n-am fi reușit să realizăm aceste lucrări”.

Tot cu sprijinul financiar al Ambasadei Bulgariei a fost reconstruit și acoperișul căminului Universității de Stat “Grigore Țamblac” din orașul Taraclia. Din cauza acoperișului deteriorat de câțiva ani, etajele 4 și 5 ale căminului nu mai puteau fi utilizate, motiv pentru care edificiul prevăzut cu 400 de locuri nu putea găzdui mai mult de 180 de studenți. Ambasada Bulgariei a oferit 275.000 de euro pentru construcția și amenajarea celor 7 stații publice de distribuire a apei potabile și pentru reconstrucția acoperișului.

“Suntem bucuroși să vedem cum investiția noastră a îmbunătățit condițiile de trai ale locuitorilor din raionul Taraclia. Dacă am reușit să aducem apă potabilă acolo unde era cea mai mare nevoie de ea și astfel să contribuim la prevenirea cazurilor de îmbolnăvire a oamenilor din regiune, înseamnă că acest proiect și-a atins scopul și este unul de succes. Sperăm ca împreună cu PNUD să realizăm și alte proiecte care vor contribui la dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova”, a spus Petar Vâlov, Ambasadorul Republicii Bulgaria în Republica Moldova.

“Alimentarea cu apă și sanitația reprezintă premise importante pentru o dezvoltare durabilă, pașnică și prosperă, această afirmație fiind susținută de dovezi solide. Din păcate, aproximativ 40% din populația Republicii Moldova nu are acces la surse sigure de apă potabilă și la sanitație. Acest lucru este îngrijorător și cere eforturi imediate și coordonate pentru a soluționa problema în cauză și a asigura accesul tuturor, atât sub aspect fizic cât și economic, la apă curată și la sanitație. Acest proiect vine cu o contribuție importantă în acest sens”, a menționat Dafina Gercheva, Coordonatoare Rezidentă ONU și Reprezentantă Rezidentă PNUD în Moldova.

Taraclia este un raion din sudul Moldovei, cu o populație de aproximativ 44.000 de persoane, dintre care două treimi sunt etnici bulgari.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați:

Natalia Costaș, consultantă națională în comunicare, PNUD Moldova, tel.: 069 22 11 41; E-mail: natalia.costas@undp.org

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD