Social Good Summit 2016 în Republica Moldova descoperă parteneriate pentru Agenda 2030

19.09.2016

Pentru a populariza procesul de naționalizare a Obiectivelor Globale în Republica Moldova, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova a organizat Social Good Summit 2016, unde s-a discutat despre parteneriatele posibile dintre sectorul public, privat și social în contextul Agendei 2030.

Agenda pentru Dezvoltare Durabilă 2030 a fost adoptată în unanimitate de toate statele membre ale ONU în septembrie 2015 și cuprinde 17 Obiective Globale, care își propun să combată sărăcia, inegalitatea și schimbările climatice. În prezent, Republica Moldova se află în proces de naționalizare a Obiectivelor Globale. PNUD Moldova este partenerul gata să sprijine Republica Moldova ca să avanseze realizarea obiectivelor la nivel național până în 2030.

Acest eveniment se află la a doua ediție în Moldova, iar prima ediție a coincis cu Summitul de Dezvoltare Durabilă, la care au fost adoptate obiectivele. Prin Social Good Summit, PNUD vrea să contribuie la comunicarea despre noile obiective. Popularizarea obiectivelor va fi primul pas important în realizarea acestei noi agende ambițioase de dezvoltare.

"Această nouă agendă va crea oportunități pentru parteneriate transversale între autorități, întreprinderi, parteneri de dezvoltare și societatea civilă. Punctele de intrare pentru implementare sunt nenumărate - variind de la cele care necesită investiții, cum ar fi dezvoltarea durabilă a afacerilor și a finanțării sau tehnologiile informaționale, care sunt relativ ieftine sau fără cost, cum ar fi utilizarea de date disponibile pentru beneficiul social. Suntem aici pentru a reitera interesul nostru în a discuta despre implementarea ideilor inovatoare, care au potențialul de a ne aduce mai aproape de punerea în aplicare a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în Moldova", a declarat Ana Moraru, Ofițeră Junior de politici a PNUD Moldova.

Social Good Summit 2016 în Moldova a adus vorbitori proeminenți din sectorul privat și fundații, care au abordat subiecte precum: responsabilitatea social-corporativă, parteneriate pentru a stimula inovația, antreprenoriatul social, angajarea asistată pentru persoanele cu dizabilități.

Unul dintre studiile de caz prezentate la Summit a fost parteneriatul pentru campania de promovare a consumului de fructe în școli și grădinițe, inițiat de PNUD: ”Doar așa putem avea un business sănătos, contribuind la creșterea unei generații sănătoase”.

Reprezentantul Deeplace și al Asociației Companiilor din Sectorul TIC în Republica Moldova,  Veaceslav Cunev, a afirmat că un business responsabil înseamnă un business care funcționează respectând legislația și fiind un bun contribuabil: “Acum supraviețuiesc cei mici și rapizi, de asta e important să ne implicăm în proiecte-pilot. Un domeniu în care suntem implicați este creditarea peer-to-peer, o tendință în care creditul de încredere este cel mai important capital. Credem mult în sharing economy sau folosirea eficientă a resurselor, care ar fi extrem de necesară în special serviciilor publice, unde utilizarea în comun a tehnologiilor ar crea economii substanțiale.”

"Floare de Cireș", o întreprindere socială, premiată în 2015 la Gala ONU în domeniul Drepturilor Omului din Moldova pentru promovarea dreptului persoanelor cu dizabilități la muncă și viață independentă, a inspirat pe reprezentanții altor companii care au participat la Summit să urmeze exemplul lor și să îndrăznească să creeze o echipă cât mai diversă.

Participanții și-au exprimat interesul de a afla mai multe despre spectrul de parteneriate pe care le presupune Agenda 2030.

Summit-ul Good Social Moldova, ediția 2016, a avut loc la Chișinău, cu sprijinul Hotelului Radisson Blu Leogrand.

La nivel mondial, tema din acest an a Social Good Summit, intitulată #2030NOW (#2030ACUM): Parteneriatele de astăzi, proiectele de mâine – îi provoacă pe vorbitori, participanți și comunitatea globală să exploreze tehnologiile, mediul digital și cooperarea transfrontalieră, care pot veni cu soluții la provocările mondiale și de lungă durată, soluții de care să beneficieze oamenii de pretutindeni, astfel contribuind la construirea unui viitor mai bun pentru toți.

Pe lângă evenimentul de pe scena centrală din New York, și alte evenimente Social Good Summit sunt organizate în întreaga lume, inclusiv în: Turcia, Gaza, Columbia și Mongolia. Locațiile și subiectele sunt disponibile pe o hartă interactivă.

Summit-ul este un eveniment anual care are loc în aceeași perioadă când liderii mondiali se întrunesc la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite pentru a discuta problemele globale și modalitățile prin care acestea să fie abordate. Recunoscând că vocile și ideile cetățenilor care sunt conectați prin intermediul rețelele de socializare și tehnologii la nivel global pot constitui niște forțe puternice pentru promovarea schimbării, Mashable, 92nd Street Y, Fundația Națiunilor Unite și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare au inițiat Social Good Summit, pentru a extinde conversațiile ONU, implicând inovatori, activiști și antreprenori din întreaga lume.

Informație de contact

Laura Bohanțova, Coordonatoare comunicare, laura.bohantova@undp.org, GSM: (+373) 685 11 883

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD