Serialul belarus despre viaţa unui tânăr HIV pozitiv “Deasupra cerului” va fi difuzat la Moldova 1

30.11.2015

Cu ocazia Zilei Mondiale de combatere a SIDA, postul public Moldova 1, în parteneriat cu Organizaţia Naţiunilor Unite în Moldova, va difuza în premieră pentru Moldova serialul „Deasupra cerului”. Filmul a fost produs în 2012 de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) din Belarus.

În 8 episoade de câte 30 de minute, pelicula ilustrează drama unui tânăr de 20 de ani care află subit că este infectat cu HIV. Din acel moment, viaţa sa capătă culori sumbre, pentru ca treptat, datorită voinţei, să îşi recapete prestigiul, prietenii şi dragostea.

Cu acest film, producătorul Andrei Kureicik a fost recunoscut în calitate de cel mai de succes debutant din Belarus.

„Deasupra cerului” va fi difuzat la Moldova 1 în perioada 30 noiembrie – 10 decembrie:

  • 30 noiembrie - 3 decembrie – 22.45.
  • 7-10 decembrie –  22.45.

Conform estimărilor, către finele lui 2014 în Moldova erau 17.541 persoane care trăiesc cu HIV. Potrivit datelor oficiale, în Moldova sunt înregistrate 9398 persoane HIV pozitive, din 1987 până în 2014. 93% din aceste cazuri sunt reprezentate de populația cu vârsta de 15-49 ani, iar aproape un sfert, de tineri de 15-24 ani.

Campania de difuzare şi promovare a filmului are loc cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Iniţiativa este a ONU Moldova, pentru a marca a 70-a aniversare a ONU şi Ziua mondială de combatere a SIDA. Campania este susținută de PNUD (Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare), UNODC (Biroul ONU de Combatere a Drogurilor şi Criminalității), UNAIDS (Programul Comun al Naţiunilor Unite privind HIV/SIDA), OHCHR (Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului), în parteneriat cu Oficiul Avocatului Poporului şi Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii. Totodată, ONG-urile Iniţiativa pozitivă şi Liga persoanelor care trăiesc cu HIV susţin informaţional campania.

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD