Provocarea “Școala Modernă”: premiem 5 soluții pentru o școală a secolului XXI

23.01.2015

Prezentarea top 5 solutii inovative in Chisinau. Foto: UNDP/Moldova

Top 5 soluții inovative pentru o școală modernă au fost prezentate și premiate la Chișinau. Actiunea este parte a proiectului Provocarea “Școala Modernă”, organizat de Laboratorul de Inovații Sociale - MiLab  cu sprijinul Ministerului Educației, CNTM și a companiei Moldcell. Laboratorul de Inovații Sociale – MiLab, este o platformă creată de PNUD și Centrul de Guvernare Electronică prin care actori din domenii public, privat și non-profit identifică și experimentează inovațiile în soluționarea problemelor sociale.

Provocarea “Școala Modernă” este un apel către societate pentru a se implica activ în reformarea și îmbunătățirea sistemului de educație,  în particular, a învățământului la nivel de școală. Prima etapă a provocării s-a desfășurat între 28 noiembrie - 22 decembrie 2014 și a presupus colectarea online a ideilor ce ar răspunde întrebării: Cum facem ca școala să dezvolte competențe utile pentru viață?  În această perioadă au fost propuse în jur de 50 de idei diverse pentru o școală mai bună. Ulterior, tinerii, părinții acestora, profesorii și toți ceilalți care au accesat platforma au avut posibilitatea să  voteze cea mai reușită idee, în opinia lor. Astfel, la finalul acestei etape  5 idei  s-au clasat în top, fiind sprijinte de majoritatea din cei 752 de participanţi la vot.

“Toți cei care au venit cu propuneri de proiecte merită apreciere. Majoritatea ideilor propuse au fost relevante pentru sporirea calității educației și pentru conturarea profilului unei școli moderne. Așteptăm  rezultatele proiectelor selectate pentru pilotare, iar  în cazul în care acestea vor fi fezabile, vom examina posibilitatea de a le implementa la scară largă” a afirmat Dan Perciun, Şeful Direcţiei E-Transformare şi Informatizare a Ministerului Educației al Republicii Moldova.

MiLab alături de partenerii săi, a invitat vineri, 23 ianuarie, la ora 17.00, autorii celor mai votate 5 idei la un eveniment informal la Moldcell Cafe pentru a le premia spiritul de inițiativă, ideile elaborate și dorința de a contribui la îmbunătățirea educației în școli.

Alături de aceștia la întîlnire au fost și reprezentații echipelor care vor lucra la pilotarea ideilor selectate de MiLab și Ministerul Educației pentru pilotare: Școala Deschisă, Orientarea în Carieră și Promovarea Voluntariatului. Ideile spre pilotare au fost selectate din totalul celor propuse în baza criteriilor anunțate pe pagina online a Provocării “Școala Modernă”, precum eficiență de cost, fezabilitate, sustenabilitate, posibilitatea pilotării în 4 luni.

Stela Mocan, Directorul Executiv a Centrului de Guvernare Electronică, a menționat în legătură cu acest proiect comun că “Educația este campion la capitolul reforme. Ne bucurăm că împreună cu Ministerul Educatiei putem implementa agenda de inovații în Guvern și pentru Guvern.”

Compania Moldcell fiind un partener principal al laboratorului MiLab a fost gazda evenimentului, a oferit premii participanților și și-a reafirmat suportul pentru implementarea soluțiilor selectate. Irina Străjescu, Director Comunicare și Brand Management la Moldcell, prezentă la eveniment, a explicat suportul companiei prin: “Moldcell susține activitățile MiLab deoarece aceasta oferă tuturor celor născuți în Moldova posibilitatea de a participa direct la dezvoltarea comunității și a țării lor. Ca parte a grupului suedezo-finlandez TeliaSonera care a stat la baza creării telefoniei mobile, inovația este înscrisă în codul genetic Moldcell. Respectiv compania oferă cu mare plăcere inovatorilor din Moldova posibilitatea de a experimenta, de a visa și a lucra liber."

Alexandru Oprunenco, Specialist în Politici la PNUD a menţionat că “implicarea  oamenilor în găsirea celor mai bune soluții este cea mai sigură metodă pentru a propune ceva sustenabil, pentru că anume ei sunt experții în propriile necesități și experiențe zilnice. Și pe când observăm că tinerii sunt cei care vin cu inovațiile, este și mai important ca ideile să nu fie doar inovative, dar și implementate în cele din urmă, ceea ce și își propune MiLab cu provocarea Școala Modernă.”

În ultimii ani, PNUD a realizat mai multe inițiative prin care a implicat  oamenii din Moldova în identificarea unor soluţii inovative pentru cele mai stringente probleme din societate. Spre exemplu, în luna mai a anului trecut, 1200 de participanți din 97 de localități ale Republicii Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia, au participat la un joc online“Youth@Work” în care tineri, angajatori şi factori de decizie din Moldova au dezbătut subiecte ce țin de şomaj şi migraţie şi au identificat împreună soluții pentru depăşirea problemelor comunitare.

Contact information

Cristina Lisii, Coordonator Comunicare, Centrul Inovatii Sociale, PNUD Moldova. Mail: cristina.lisii@undp.org

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD