Tabăra de Vară ENERGEL a adunat avocaţii energiei ECO

16.07.2014

Tabara de Vara ENERGEL, la a III editie. Foto: UNDP Moldova/Mihai Maciuca

100 copii din clasele VII-VIII din 13 raioane  şi UTA Gagauz-Yeri învaţă cum să producă energie din sursele naturii și cum să o consume eficient la Tabăra de Vară Eco ENERGEL, aflată la a treia ediţie. Tabăra de vară este o iniţiativă a Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de PNUD Moldova.

Astăzi promotorii energiei eco au împărtăşit cunoştinţele lor cu Ambasadorul UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola; Reprezentantul rezident permanent PNUD Moldova, Nicola Harrington-Buhay;  Directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Mihai Stratan şi copiii acestora, aflaţi în vizită la Tabăra de Vară ENERGEL.  

„Este o plăcere enormă pentru mine şi copiii mei să fim aici şi să vedem entuziasmul copiilor veniţi din toate colţurile ţării pentru a promova şi utiliza energia regenerabilă.  Copiii de la Tabăra de Vară Energel sunt viitorii tineri şi adulţi care vor lua decizii responsabile pentru viitorul ţării. Energia durabilă  se dezvoltă doar într-o societate durabilă. Sunt convins că promotorii energiei eco pe care i-am cunoscut azi pot crea şi, ulterior, conduce o asemenea societate”,  a declarat Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica.

În perioada 8-18 iulie, în satul Răculeşti, rl Criuleni, îşi desfăşoară activităţile cea de-a treia ediţie a taberei de vară ENERGEL, prima având loc în vara 2012. Tradiţional, tabăra de vară reuneşte copii din comunităţile rurale în care proiectul instalează  din fonduri europene centrale termice pe biomasă, ediţia din acest an reunind copiii din satele în care au fost aduse tehnologii eco în perioada 2013 – 2014.

„Tinerii au fost dintotdeauna veriga schimbării. Tinerii de la Tabăra de Vară Energel sunt promotori valoroşi ai energiei regenerabile. Ei ştiu beneficiile utilizării energiei solare, eoliene, hidraulice sau din biomasă şi le promovează în propria familie, comunitate, ţară. Sunt convinsă că pe lângă noii prieteni ei vor pleca de la tabăra de vară  cu noi cunoştinţe, abilităţi, convingeri ce îi vor ajuta în îndeplinirea cu succes a misiunii de avocaţi al energiei ECO”, afirmă Nicola Harrington-Buhay, reprezentant rezident PNUD Moldova.

În anul de învăţământ 2013-2014, circa 1,500 elevi din 21 de şcoli au studiat cursul de regenerabile şi eficienţă energetică.  De la lansarea Proiectului Energie şi Biomasă (2011) şi până în 2014, acest curs a fost predat în 352 şcoli din toate raioanele republicii, cuprinzând în total cca 19, 000 de copii. „Împreună cu colegii de la Delegația Uniunii Europe în Moldova, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Proiectul Energie și Biomasă inițiem schimbări de amploare pentru Republica Moldova. Aceste schimbări nu sunt posibile fără implicarea directă a copiilor, deoarece ei  sunt viitorul nostru şi nu exagerez spunând acest lucru. Doar împreună: și cei maturi, și cei mici putem asigura un viitor cît mai frumos țării noastre”, susţine Mihai Stratan, directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

Inițiativa educațională pe regenerabile și eficiența energetică  este desfășurată în parteneriat cu Institutul de Formare Continuă și Centrul Republican pentru Copii și Tineret ”Gutta-Club” şi a cuprins la început doar comunitățile ce îşi conectau şcolile, grădiniţele la sisteme de încălzire pe biomasă în cadrul Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă”. Începând cu 2013, cursul de regenerabile şi eficienţă energetică a fost inclus în lista disciplinelor opționale printr-o decizie a Ministerului Educaţiei şi este accesibil pentru toate şcolile din Republica Moldova.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln  Euro) și PNUD Moldova (560,000 Euro).

Pentru informaţii suplimentare contactaţi:

Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialist în comunicare şi mass media, Proiectul Energie si Biomasă, ina.zglavuta@undp.org

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD