10 proiecte de cooperare intercomunitară vor îmbunătăți viața a peste 120 000 de oameni din Moldova

11.07.2014

Cele 10 acorduri de cooperare intercomunitara vor îmbunătăți viața a peste 120 000 de oameni. Foto: PNUD Moldova

Primarii din 40 de localități din Moldova au semnat astăzi acorduri de grant pentru implementarea a 10 proiecte de cooperare intercomunitară. Acestea prevăd lansarea unor servicii publice - colectarea și evacuarea deșeurilor, iluminare stradală, întreținerea și deszăpezirea drumurilor, amenajarea teritoriului, și reparații capitale - ce vor îmbunătăți viața a peste 120 000 de oameni. Valoarea totală a granturilor oferite este de 1 milion dolari SUA.

„Serviciile publice prestate în comun, în mai multe sate, sunt salvarea primăriilor mici, care nu au posibilitatea de a oferi servicii de calitate doar din propriile resurse. Sunt fericit că și Feștelița va participa într-un asemenea proiect”, a declarat Nicolae Tudorean, primarul satului Feștelița, raionul Ștefan Vodă, la ceremonia de semnare. Feștelița colaborează cu satele Ermoclia și Popeasca în vederea extinderii iluminării publice pe 15 km de străzi, ceea ce va spori siguranța pe timp de noapte, în special pentru copiii și femeile care locuiesc în cele trei sate.

Proiectele prevăd achiziționarea unor utilaje multifuncționale, ce vor deservi mai multe localitități, dar și eficientizarea întreprinderilor respective, pentru a asigura rentabilitatea lor. Granturile au fost oferite de către Programul comun de dezvoltare locală integrată (PCDLI), care contribuie la implementarea reformei de descentralizare prin promovarea autonomiei autorităţilor administraţiei publice locale şi asigurarea accesului tuturor oamenilor, în special al celor vulnerabili, la servicii publice de calitate. Programul este coordonat de Cancelaria de Stat și implementat de PNUD și UN Women, cu sprijinul financiar al Guvernului Danemarcei.

“Abilitarea oamenilor pentru ca aceștia să aibă un rol primar în  dezvoltarea comunităților lor stă la baza activității noastre în Republica Moldova", a declarat Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident ONU în Republica Moldova. "Parteneriatele create prin acordurile intercomunitare vor contribui la lansarea unor servicii publice mai eficiente, accesibile și celor mai vulnerabili, precum și la îmbunătățirea vieții a peste 120 000 de oameni din comunitățile rurale ale Republicii Moldova".

Mecanismul de cooperare intercomunitară (CIC) este un instrument inovativ de administrare a afacerilor publice la nivel local. Acesta prevede conlucrarea mai multor primării pentru fondarea și operarea unor întreprinderi comune de servicii comunale. CIC reprezintă o alternativă viabilă, mai ales pentru primăriile mici, cu mai puțin de 5 000 de locuitori, care nu au suficiente resurse pentru a presta servicii publice pe cont propriu. Aceasta este o componentă importantă a Strategiei Naționale de Descentralizare, aprobată de Parlamentul Republicii Moldova în aprilie 2012. În Republica Moldova, 86% din localități au mai puțin de 5 000 de locuitori.

„Cooperarea intercomunitară permite autorităților locale - deseori, în premieră – să asigure oamenilor de la sat un nivel de confort asemănător cu cel pe care îl au orășenii. E un instrument foarte bun, pe care planificăm să-l folosim pe larg pe viitor”, a declarat, la eveniment, Sergiu Palihovici, Secretarul general al Guvernului Republicii Moldova.

Pentru informații suplimentare contactați:

Lucia Aprodu, consultant comunicare PCDLI, mob: 060026702, lucia.aprodu@undp.org

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD