Republica Moldova se angajează să promoveze economia verde și dezvoltarea durabilă

08 Apr 2014

image

Evenimentul de nivel înalt “Dezvoltarea durabilă verde a Republicii Moldova”, organizat astăzi de Guvernul Republicii Moldova, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare,  Guvernul Danemarcei şi Fondul Global de Mediu (GEF), își propune să lanseze o discuție națională privind dezvoltarea verde a Republicii Moldova în contextul Strategiei Naționale de Dezvoltare Moldova-2020, a prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, dar și a discuțiilor din cadrul ONU privind noua agendă de dezvoltare post-ODM, la care Moldova participă active.

"Conceptul de economie verde, pus în aplicare în tot mai multe sate şi oraşe de pe glob, este vehiculul ce asigură compromisul necesar între obiectivele ecologice şi cele economice. Raportul „Spre o economie verde: calea spre o dezvoltare durabilă şi eradicarea sărăciei", realizat în 2011 de Programul ONU pentru Mediu, demonstrează că înverzirea economiei nu reduce nivelul de bunăstare şi nici nu compromite procesul de creare a locurilor de muncă", a declarat Prim-ministrul Iurie Leancă în cadrul conferinței.

Conferința, structurată pe patru teme: energie, agricultură, servicii urbane și reciclare (gestionarea deșeurilor), a întrunit experți și practicieni din aceste domenii, atât din mediul privat cât și autoritățile locale și centrale. Printre vorbitori s-au numărat demnitari din Republica Moldova, reprezentanți ai companiilor și autorităților locale care aplică cu succes practici „verzi” în activitatea lor, și experți internaționali din domeniul dezvoltării durabile.

“Consultările despre viitorul pe care Moldova și-l dorește au arătat că aspirațiile de dezvoltare și eradicarea sărăciei sunt legate intrinsec de dorința de a avea locuri de muncă decente și un mediu ambiant curat. PNUD va fi alături de Guvernul Republicii Moldova în acest efort care răspunde aspirațiilor tuturor oamenilor din Moldova”, a declarat Nicola Harrington-Buhay, Reprezentant Permanent PNUD în Moldova.

În cadrul evenimentului, Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, și ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru, au semnat o Declarație comună de intenții, în care s-au angajat să coordoneze eforturile instituțiilor pe care le conduc pentru a asigura dezvoltarea durabilă și prietenoasă mediului a tuturor aspectelor vieții din Republica Moldova.

Mai multe companii și organizații din Moldova și Danemarca și-au prezentat practicile verzi de afaceri și au făcut schimb de experiență cu colegii lor și cu reprezentanții instituțiilor de stat în cadrul expoziției tematice organizată în cadrul acestui eveniment.

“Activez în acest domeniu de 20 de ani și știu că el are un mare potențial de creștere. Sper că evenimentul de azi va duce la adoptarea unor politici care vor susține mai eficient afacerile verzi, și sper că mai mulți oameni se vor implica în agricultura ecologică. Dacă știi ce faci, efortul e meritat: deschizi locuri de muncă, afacerea aduce profit, și, în același timp, asiguri copiilor tăi un mediu curat”, spune Vladimir Semașco, producător de uleiuri eterice din satul Cioara, raionul Hâncești, care și-a prezentat afacerea și produsele în cadrul expoziției.

Evenimentul de astăzi va fi urmat de câteva mese rotunde tematice, cu participarea experților din domeniu, unde vor fi formulate propuneri de schimbări de politici pentru consolidarea dezvoltării durabile verzi a Republicii Moldova prin sporirea competitivității, atragerea investițiilor, și promovarea modelelor durabile de business. Propunerile de politici vor fi disponibile pentru discuții la sfârșitul lunii mai 2014.

Pentru informații suplimentare, contactați:

Alexandru Oprunenco, Specialist politici în cadrul PNUD, Tel: (+373) 060026702, alexandru.oprunenco@undp.org

Descarcă Declarația
  • DECLARAȚIE DE INTENȚIE privind dezvoltarea durabilă și economia verde a Republicii Moldova Română