Locuitorii din satele Hagimus, Talmaza și Cioburciu au obținut acces la surse sigure de apă

20.03.2014

700 de familii din 3 sate din sudul Moldovei au acum acces la surse sigure de apă. Foto: Natalia Costas/UNDP

În ajunul Zilei Mondiale a Apelor, peste 700 de familii şi câteva instituţii sociale din sudul Moldovei au obţinut acces la apă. Astăzi, în satele  Hagimus, Talmaza şi Cioburciu au fost inaugurate sistemele de aprovizionare cu apă construite cu asistenţa financiară a Uniunii Europene şi PNUD prin Programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

În decursul ultimilor 20 de ani, locuitorii celor trei sate au avut de suferit din cauza deteriorării sau lipsei sistemelor de aprovizionare cu apă, în condiţiile în care statisticile arată că majoritatea  bolilor şi deceselor sunt cauzate de lipsa apei sau de calitatea necorespunzătoare a ei. Potrivit celui de-al treilea Raport Naţional privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), în 2012 circa 68,9 la sută din populaţia urbană şi doar 22,7 la sută din cea rurală a beneficiat de servicii de alimentare cu apă. În acelaşi timp, 50 la sută din populaţia Republicii Moldova consumă apă necalitativă. Acelaşi raport arată că apa potabilă de calitate proastă cauzează până la 15-20 la sută dintre îmbolnăvirile de boală diareică acută şi hepatită de tip A, 25 la sută dintre maladiile gastrointestinale. Iar anemiile şi malformaţiile congenitale sunt condiţionate în mare parte de conţinutul ridicat de nitraţi în apa de băut.

„În vizitele pe care le întreprind cu regularitate în teritoriu, în discuţiile pe care le port cu cetăţenii, nu o dată sunt întrebat „ce anume îi va da, fiecărui om în parte, apropierea de Europa?”. Mă bucur să vă anunţ că astăzi, la Hagimus, am găsit un răspuns în plus pentru astfel de întrebări - oamenii vor avea o altă calitate, net superioară, a vieţii. Nu vor mai aduce apă de la fântână, nu vor mai risca să se îmbolnăvească de la consumul apei necalitative şi, pur şi simplu, vor trăi mai uşor”, a declarat Iurie Leancă, Prim-ministrul Republicii Moldova.

Cu ajutorul Programului UE-PNUD de promovare a încrederii, în cele trei localităţii au fost construite și reconstruite peste 21 km de apeduct, a fost forată o nouă sondă arteziană şi au fost reabilitate altele două. Investiţia totală a Programului UE-PNUD de promovare a încrederii în cele trei localităţi a fost de peste 326 mii 447 euro, cea a comunităţilor fiind de aproximativ 40 mii 396 euro.

”Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii constituie o componentă esenţială a asistenţei oferite de UE pentru Republica Moldova. Accesul egal la apa potabilă este un dreptul fundamental al fiecăruia. Suntem bucuroşi să vedem că sprijinul oferit de UE a schimbat în bine viaţa oamenilor, prin furnizarea în gospodăriile lor a apei potabile la un preţ accesibil pentru toţi. În urma eforturilor comune cu autorităţile locale şi PNUD, în prezent, peste 700 de familii se bucură de condiţii de viaţă mai bune şi de mai multe oportunităţi economice. Vom sprijini în continuare dezvoltarea comunităţilor rurale pe ambele maluri ale râului Nistru şi vom asigura accesul tuturor la serviciile de bază. UE şi-a asumat angajamentul de a oferi oportunităţi concrete de pe urma relaţiilor de colaborare UE-Moldova, prin asigurarea accesului larg la servicii publice, cum ar fi educaţia, justiţia, serviciile de sănătate şi de asistenţă medicală pentru toţi oamenii”, a menţionat Ambasadorul Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

Construcţia sau reconstrucţia sistemelor de aprovizionare cu apă a oferit localnicilor nu doar acces la surse îmbunătăţite de apă, dar şi costuri mai mici pentru ea. „Până acum, tractorul ne aducea apă cu cisterna, o dată la două săptămâni, pentru că fântânile din sat sunt foarte adânci şi cu apă dură, nepotabilă.  Acum, avem robinet în curte şi vom plăti de 5 ori mai puţin pentru apă ”, spune Tatiana Ţigănaş din satul Talmaza, mamă a opt copii.

“Consultările naţionale privind viitorul pe care Moldova şi-l doreşte după 2015 – anul în care expiră termenul final pentru realizarea celor opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului - au arătat că oamenii sunt preocupaţi de accesul redus şi calitatea precară a serviciilor de apă şi canalizare. De aceea, vom continua să sprijinim proiectele care oferă acces la servicii de bază şi contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a menţionat Narine Sahakyan, Reprezentantul Permanent adjunct PNUD în Moldova. Drept exemplu, Narine Sahakyan a invocat parteneriatele stabilite acum trei ani între satele Nezavertailovka şi Cioburciu din stânga Nistrului şi comunităţile Talmaza şi Cioburciu de pe malul drept în vederea asigurării accesului la apă a populaţiei. Parteneriate care au fost sprijinite financiar de Programul UE-PNUD de promovare a încrederii.

Asistenţa Uniunii Europene şi PNUD oferită raioanelor Căuşeni şi Ştefan Vodă, prin intermediul Programului de promovare a încrederii, nu se opreşte aici. Până acum, în cadrul  acestui Program , a fost reconstruită şcoala sportivă din satul Chircăieşti şi grădiniţa din satul Fîrlădeni. Tot în Fârlădeni a fost construită şi o piaţă agricolă modernă. Pe parcursul acestui an, cu asistenţa Programului UE-PNUD de promovare a încrederii, va mai fi renovată grădiniţa din satul Copanca, iar în satul Răscăieţi  va fi construită o piaţă comunitară modernă. În curând, tot cu asistenţa Programului UE-PNUD de promovare a încrederii va fi lansat un proiect de extindere a serviciului de gestionare a deşeurilor solide în mai multe localităţi din zona de securitate, inclusiv în câteva localităţi din raionul Căuşeni.

Programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” îşi propune să sporească încrederea între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru ca ei să colaboreze şi împreună şă-şi îmbunătățească nivelul de trai. În acest sens, Uniunea Europeană şi PNUD Moldova sprijină financiar şi tehnic activităţile comune în cinci domenii-cheie: dezvoltarea afacerilor, a societăţii civile, renovarea infrastructurii sociale, ocrotirea sănătăţii şi protecţia mediului ambiant.    

Programul este implementat în perioada 2012-2015, cu un buget total de 10,600,000 Euro, acordați de Uniunea Europeană (9,500,000 Euro) și PNUD (1,100,000 Euro).

Contact information

Natalia Costaş, consultant în comunicare al Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, Tel: (+ 373) 69221141, natalia.costas@undp.org

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD