Colectarea și analiza datelor contribuie la eficiența activității poliției în Republica Moldova

19.12.2013

Activitatea polițienească bazată pe analiza informațiilor contribuie la identificarea promptă a infractorilor și soluționarea rapidă a crimelor. Foto: PNUD

Activitatea poliției din Republica Moldova a devenit mai eficientă odată cu  implementarea conceptului de activitate polițienească bazată pe analiza informațiilor, care contribuie la identificarea promptă a infractorilor și soluționarea rapidă a crimelor. Guvernul României a oferit asistență în valoare de 130.000 dolari SUA prin intermediul unui proiect de consolidare a capacităților instituționale ale MAI în domeniul combaterii criminalității, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), pentru a asigura funcționarea eficientă a Centrului de Analiză a Informațiilor din cadrul Inspectoratului General al Poliției.

Centrul de Analiză a Informațiilor, creat în 2013 în cadrul Inspectoratului General al Poliției, a beneficiat de echipament IT și soluții software analitice pentru a putea întreprinde activități complexe de analiză a datelor operative disponibile. Cu asistența colegilor din instituția similară din România, specialiștii Centrului și-au consolidat capacitățile în domeniul utilizării tehnologiilor și instrumentelor moderne în activitatea de analiză, iar polițiștii din inspectoratele raionale de poliție au fost instruiți despre bazele activității de analiză a informațiilor.

„Asistența acordată de Guvernul României și PNUD vine să susțină eforturile autorităților din Republica Moldova în reformarea MAI, avînd ca scop final sporirea nivelului de siguranţă generală în societate prin sporirea capacităților de descoperire și prevenire a infracțiunilor”, a spus Dorin Recean, Ministru al Afacerilor Interne.

“România, în calitate de stat membru al UE, are o experienţă vastă în armonizarea legislaţiei şi implementarea standardelor europene în domeniul justiţiei şi afacerilor interne”, a spus Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova. „Acest proiect, al doilea inaugurat în ultimele două luni şi destinat colegilor de la MAI, se înscrie în rândul acţiunilor Guvernului României menite să sprijine efortul de integrare europeană al Republicii Moldova. Totodată, proiectul va asigura creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului prin instituirea unui mecanism modern de prevenire şi combatere a infracţiunilor, bazat pe analiza de risc şi evaluarea calitativă a informaţiilor”, a menţionat Ambasadorul Lazurca.

Activitatea bazată pe analiza informațiilor a apărut în ultimii ani, devenind un element indispensabil al activității organelor de drept. Aceasta se bazează pe colectarea și analiza datelor operative și a altor informații cu caracter social pentru a susține investigațiile penale în desfășurare, precum și pentru a identifica infractorii și tendințele infracționale. Implementarea conceptului de activitate polițienească bazată pe analiza informațiilor va asigura compatibilitatea cu sistemele similare din alte state și va crea premise pentru întrunirea criteriilor UE în domeniul prevenirii și combaterii criminalității.

“Colectarea și analiza datelor va ajuta Ministerul de Interne să identifice, să analizeze și să investigheze amenințările, precum și să întreprindă măsuri de prevenire. Acestea vor contribui la o utilizare mai eficientă a resurselor și un mediu în care oamenii se simt mai protejați”, a spus Nicola Harington-Buhay, Reprezentant rezident PNUD în Moldova.

Pentru informații suplimentare, contactați:

Alexandru Cocîrță, manager de proiect, mob. 069903560, email alexandru.cocirta@undp.org

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD