Comunicate de presă

Filter
Showing 141 - 160 of 182
 • 13 Nov 2012
  Reforma de descentralizare: de la strategie la acţiuni

  Sub acest generic a demarat astăzi o Conferinţă Internaţională, care a întrunit la Chişinău peste 140 de reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, societăţii civile şi partenerilor de dezvoltare, precum şi experţi naţionali şi internaţionali. Timp de două zile, participanţii vor analiza experienţa ţărilor europene în domeniul administraţiei publice locale, vor evalua stadiul de implementare a Strategiei Naţionale de Descentralizare, vor dezbate planurile de acţiuni sectoriale ale reformei de descentralizare pe domenii distincte, cum ar fi educație, finanțe, patrimoniu etc.

 • 08 Nov 2012
  Un turneu de tenis de masă a reunit parasportivi de pe ambele maluri ale Nistrului

  Un turneu de tenis de masă pentru parasportivii de pe ambele maluri ale Nistrului s-a desfăşurat la Bender şi a reunit 28 de persoane cu afecţiuni ale sistemului locomotor din Bender, Chişinău, Tirapol şi Dubăsari. Evenimentul a fost organizat de Fundația "Lumea șanselor egale" din Bender in parteneriat cu Asociaţiile Obşteşti “Invasport” si “Motivaţia” din Chişinău si “Miloserdie” din Bender cu asistenţa Programului "Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii", finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

 • 05 Nov 2012
  Oameni de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului au stabilit relaţii de colaborare cu colegii lor din Polonia

  20 de agenţi economici din domeniul agroalimentar de pe ambele maluri ale Nistrului au negociat aproximativ 40 de contracte de colaborare cu oamenii din afaceri din Polonia în contextul unei vizite de studiu organizate în această ţară cu sprijinul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

 • 01 Nov 2012
  Oraşele Chişinău şi Tiraspol vor stabili parteneriate pentru a îmbunătăţi siguranţa rutieră

  Oraşele Chişinău şi Tiraspol vor lucra împreună pentru a reduce numărul de accidente rutiere. Acest parteneriat a fost discutat astăzi în cadrul unui atelier de instruire organizat de Automobil Club din Moldova şi cel din regiunea transnistreană cu sprijinul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

 • 31 Oct 2012
  Lideri comunitari de pe ambele maluri ale Nistrului sunt instruiţi în domeniul dezvoltării locale

  20 de lideri comunitari vor fi instruiţi pentru a ajuta mai multe sate de pe ambele maluri ale Nistrului să găsească soluţii pentru cele mai stringente probleme ale comunităţii prin mobilizarea locuitorilor, inclusiv a femeilor şi bărbaţilor din grupurile vulnerabile. Un proiect în acest sens a fost demarat de Centrul de Informare în Domeniul Drepturilor Omului în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare şi Susţinere a Iniţiativelor Comunitare „Rezonance” şi organizaţia neguvernamentală „Alegerea Tinerilor”, cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de PNUD.

 • 30 Oct 2012
  Institutul Național de Neurologie și Neurochirurgie va efectua intervenții neurochirurgicale ultramoderne

  Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Fundaţia Orange Moldova au donat astăzi un aparat Roentgen ultramodern Institutului Naţional de Neurologie şi Neurochirurgie din Chişinău.

 • 30 Oct 2012
  Sezonul de încălzire cu energie din biomasă a fost lansat în 30 de instituții din Moldova

  Peste 30 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare din Republica Moldova se vor încălzi din această săptămână cu energie alternativă, din biomasă. Instituţiile publice rurale au sisteme moderne de încălzire cu biomasă, datorită investiţiei Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat si implementat de PNUD Moldova.

 • 26 Oct 2012
  Oportunităţile regimurilor comerciale au fost prezentate întreprinzătorilor din stânga Nistrului

  25 de agenţi economici din partea stângă a Nistrului au fost familiarizaţi cu avantajele regimurilor comerciale actuale în cadrul unui seminar organizat în oraşul Rîbniţa de Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei (CCI) cu sprijinul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). La eveniment au participat întreprinzători din domeniul metalurgic, panificaţie, industrie uşoară din Rîbniţa, Camenca, Tiraspol şi alte localităţi din stânga Nistrului.

 • 25 Oct 2012
  Un milion de Euro sunt acordaţi de Uniunea Europeană pentru procurarea în leasing a echipamentului de producere a combustibilului din biomasă

  Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a semnat astăzi cu reprezentantul permanent adjunct al PNUD în Moldova, Narine Sahakyan, documentul de lansare a unui program, în valoare de 1 milion de Euro, acordaţi pentru comercializarea în rate a echipamentului de producere a combustibilului din biomasă. Banii sunt acordaţi de Uniunea Europeană, prin intermediul Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de UE şi co-finanţat, implementat de PNUD Moldova.

 • 25 Oct 2012
  Comisia Electorală Centrală din Moldova explorează modalități de integrare a dimensiunii de gen în activitatea sa

  Comisia Electorală Centrală din Moldova și Autoritatea Electorală Permanentă din România, împreună cu reprezentanți ai societății civile din ambele țări, au participat la un curs de instruire internațional cu genericul “Dimensiunea de gen și alegerile”. Acest curs a fost organizat cu suportul Programului PNUD pentru Democrație/Alegeri cu scopul de a spori gradul de conștientizare a funcționarilor electorali privind aspectele de gen în alegeri.

 • 17 Oct 2012
  Mesajul Administratorului PNUD, Helen Clark cu ocazia zilei internaționale pentru eradicarea sărăciei

  Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei oferă ocazia de a reflecta asupra progresului Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM).

 • 15 Oct 2012
  Un serviciu de asistenţă parentală profesionistă va fi dezvoltat în regiunea transnistreană cu sprijinul Programului "Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii"

  Specialişti în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului de pe ambele maluri ale Nistrului şi-au unit eforturile pentru a dezvolta un serviciu de asistenţă parentală profesionistă în regiunea transnistreană. Un proiect în acest sens a fost lansat de organizaţiile neguvernamentale “Detstvo Detyam” din Tiraspol şi „Partnerships for Every Child” din Chişinău cu sprijinul Programului “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”(SCBM).

 • 03 Oct 2012
  Beneficiile reformei de descentralizare pentru persoanele în etate

  Cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor în Etate, în oraşul Cantemir a fost organizată o dezbatere publică cu privire la situaţia femeilor şi bărbaţilor vârstnici în contextul reformei de descentralizare.

 • 27 Sep 2012
  700 de întreprinzători din stânga Nistrului au beneficiat de instruire în cadrul Şcolii de business din Tiraspol, alţi 600 vor obţine asistenţă în următorii doi ani

  „În mai puţin de un an am reuşit să înfiinţez propria afacere, să angajez peste 15 persoane şi să-mi extind aria de activitate. Şi toate acestea datorită cunoştinţelor însuşite şi abilităţilor dezvoltate în cadrul Şcolii de business. Fiind jurist de meserie, aici am învăţat, de fapt, ce înseamnă lumea business-ului”, a declarat Maria Redecop, în vârstă de 24 de ani, în cadrul mesei rotunde organizate la Tiraspol, de către Camera de Comerţ şi Industrie din regiunea transnistreană.

 • 20 Sep 2012
  Blogurile ca instrument de promovare a încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului

  Peste 60 de elevi şi profesori din 10 şcoli din regiunea transnistreană vor participa la o serie de programe de instruire, vor învăţa cum să creeze un blog al şcolii în cadrul unui proiect implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu sprijinul Programului "Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii" (SCBM). Primele două echipe din regiunea transnistreană au creat deja două bloguri pentru şcolile unde învaţă.

 • 17 Sep 2012
  Elevi din nouă raioane vor învăţa în şcoală energia regenerabilă şi eficienţa energetică

  Iniţiativa educaţională de promovare a energiei regenerabile şi eficienţei energetice se lansează în nouă noi raioane. În acest an de învăţământ, peste 2.000 de elevi din clasele a VII-VIII din raioanele Glodeni, Donduşeni, Soroca, Râşcani, Şoldăneşti, Rezina, Orhei, Ungheni şi Anenii Noi vor învăţa că există energie în tot ce ne înconjoară: soare, vânt, plante, apă şi vor însuşi secretul economisirii consumului de energie. Inițiativa educațională va cuprinde localitățile ce îşi conectează instituţiile publice la sisteme de încălzire pe bază de biomasă în cadrul Proiectul Energie și Biomasă în Moldova.

 • 17 Sep 2012
  Întreprinzători de pe ambele maluri ale Nistrului vor beneficia de asistenţă pentru dezvoltarea afacerilor

  Peste 60 de agenţi economici şi mai mult de 30 de companii de pe ambele maluri ale Nistrului vor obţine asistenţă pentru dezvoltarea afacerilor în cadrul a două proiecte lansate de Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei cu sprijinul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” (SCBM).

 • 17 Sep 2012
  Medici legişti din Republica Moldova instruiţi în aplicarea prevederilor protocolului de la Istanbul

  În perioada septembrie-octombrie 2012, circa 70 de medici legişti, medici din instituţiile de detenţie şi din instituţiile medicale de urgenţă din Republica Moldova vor fi instruiţi în premieră cum să efectueze examinarea şi documentarea medicală a cazurilor de tortură în conformitate cu prevederile Protocolului de la Istanbul. Trening-urile sunt organizate în cadrul proiectului "Consolidarea examinării medico-legale a cazurilor de tortură şi a altor forme de maltratare în Moldova", finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

 • 14 Sep 2012
  Consolidarea încrederii între jurnaliştii de pe ambele maluri ale Nistrului

  20 de jurnalişti, inclusiv 10 din stânga Nistrului, au urmat un program intens de pregătire profesională graţie unui proiect finalizat astăzi de Asociaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare în parteneriat cu Publika TV cu sprijinul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” (SCBM).

 • 11 Sep 2012
  Copiii din Cioreşti şi cei din Hincăuţi au grădiniţă, iar mamele lor – locuri de muncă

  Treizeci și trei de fete și băieți din familii vulnerabile din satul Ciorești, raionul Nisporeni au obţinut acces la educaţia preşcolară şi alţi 64 de copii din comuna Hincăuţ, raionul Edineţ se bucură de condiţii mai bune în grădiniţă graţie unor proiecte realizate la inițiativa comunităților cu sprijinul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI).