Comunicate de presă

Filter
Showing 141 - 160 of 189
 • 08 Dec 2012
  După 18 ani, copiii se bucură de acces la educaţia preşcolară

  108 copii din satul Fârlădeni, raionul Căuşeni au obţinut acces la educaţia preşcolară, iar 22 de locuitori au căpătat un loc de muncă odată cu deschiderea grădiniţei renovate cu asistenţa financiară a autorităţilor centrale și locale şi Uniunii Europene în cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” (SCBM), implementat de PNUD Moldova.

 • 07 Dec 2012
  Moldova Eco Energetica și-a desemnat câştigătorii ediției 2012

  Moldova Eco-Energetica, cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice din Republica Moldova, şi-a desemnat astăzi câştigătorii în cadrul unei ceremonii – Gala Moldova Eco-Energetică.

 • 07 Dec 2012
  Raportul Naţional de Dezvoltare Umană 2012 – "Aspiraţiile europene și dezvoltarea umană a Republicii Moldova": "INTEGRAREA EUROPEANĂ ESTE CEA MAI BUNĂ OPŢIUNE PENTRU DEZVOLTAREA UMANĂ"

  Raportul Naţional de Dezvoltare Umană 2012, intitulat „Aspiraţiile europene și dezvoltarea umană a Republicii Moldova”, analizează provocările şi realizările, întârzierile şi progresele Republicii Moldova din perspectiva dezvoltării umane şi formulează un set de recomandări ce ar putea reduce costurile și maximiza beneficiile integrării europene pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

 • 03 Dec 2012
  Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Proiectul UE-PNUD Energie şi Biomasă în Moldova lansează o platformă web de comunicare dedicată energiei din biomasă

  Agenţia pentru Eficienţă Energetică, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova, lansează o platformă de comunicare web dedicată energiei din biomasă, una din cele mai accesibile surse de energie regenerabilă din Republica Moldova.

 • 30 Nov 2012
  Să reanimăm malurile râului Nistru, ca să respirăm mai bine

  Cu acest mesaj organizaţiile „Vitality” din oraşul Tirapol şi „Renaşterea Rurală” din comuna Tohatin au mobilizat peste 200 de elevi de pe ambele maluri ale Nistrului pentru activităţi de salubrizare şi înverzire a zonei riverane râului Nistru.

 • 23 Nov 2012
  Experţi de rang înalt de pe ambele maluri ale Nistrului studiază principiile de funcţionare ale instituţiilor europene

  14 experţi de nivel înalt, dintre care oficiali ai structurilor executive relevante şi autorităţi publice de pe ambele maluri ale Nistrului, membri ai comunităţii de afaceri şi reprezentanţi ai societăţii civile au studiat rolul şi principiile de funcţionare ale instituţiilor Uniunii Europene (UE) şi politicile europene relevante în cadrul unei vizite de studiu la Bruxelles şi Berlin. Membrii delegaţiei au participat la vizita de studiu ca şi experţi, nu în calitatea lor oficială, şi au folosit această ocazie pentru comunicare și o mai bună înţelegere a principiilor de funcţionare a instituţiilor europene, a provocărilor şi oportunităţilor care rezultă din colaborarea cu Uniunea Europeană pentru dezvoltarea economică a ambelor maluri ale Nistrului.

 • 20 Nov 2012
  Jurnalismul on-line însușit de jurnaliştii de pe ambele maluri ale Nistrului

  Timp de trei zile, 20 de jurnalişti din Bălţi, Ialoveni, Comrat, Tiraspol, Bender şi Dubăsari şi-au dezvoltat abilităţile profesionale, au însuşit noi practici şi tendinţe în domeniul jurnalismului on-line în cadrul unui curs de instruire organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în parteneriat cu organizaţia neguvernamentală Centrul Media de la Tiraspol, cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

 • 13 Nov 2012
  Reforma de descentralizare: de la strategie la acţiuni

  Sub acest generic a demarat astăzi o Conferinţă Internaţională, care a întrunit la Chişinău peste 140 de reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, societăţii civile şi partenerilor de dezvoltare, precum şi experţi naţionali şi internaţionali. Timp de două zile, participanţii vor analiza experienţa ţărilor europene în domeniul administraţiei publice locale, vor evalua stadiul de implementare a Strategiei Naţionale de Descentralizare, vor dezbate planurile de acţiuni sectoriale ale reformei de descentralizare pe domenii distincte, cum ar fi educație, finanțe, patrimoniu etc.

 • 08 Nov 2012
  Un turneu de tenis de masă a reunit parasportivi de pe ambele maluri ale Nistrului

  Un turneu de tenis de masă pentru parasportivii de pe ambele maluri ale Nistrului s-a desfăşurat la Bender şi a reunit 28 de persoane cu afecţiuni ale sistemului locomotor din Bender, Chişinău, Tirapol şi Dubăsari. Evenimentul a fost organizat de Fundația "Lumea șanselor egale" din Bender in parteneriat cu Asociaţiile Obşteşti “Invasport” si “Motivaţia” din Chişinău si “Miloserdie” din Bender cu asistenţa Programului "Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii", finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

 • 05 Nov 2012
  Oameni de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului au stabilit relaţii de colaborare cu colegii lor din Polonia

  20 de agenţi economici din domeniul agroalimentar de pe ambele maluri ale Nistrului au negociat aproximativ 40 de contracte de colaborare cu oamenii din afaceri din Polonia în contextul unei vizite de studiu organizate în această ţară cu sprijinul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

 • 01 Nov 2012
  Oraşele Chişinău şi Tiraspol vor stabili parteneriate pentru a îmbunătăţi siguranţa rutieră

  Oraşele Chişinău şi Tiraspol vor lucra împreună pentru a reduce numărul de accidente rutiere. Acest parteneriat a fost discutat astăzi în cadrul unui atelier de instruire organizat de Automobil Club din Moldova şi cel din regiunea transnistreană cu sprijinul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

 • 31 Oct 2012
  Lideri comunitari de pe ambele maluri ale Nistrului sunt instruiţi în domeniul dezvoltării locale

  20 de lideri comunitari vor fi instruiţi pentru a ajuta mai multe sate de pe ambele maluri ale Nistrului să găsească soluţii pentru cele mai stringente probleme ale comunităţii prin mobilizarea locuitorilor, inclusiv a femeilor şi bărbaţilor din grupurile vulnerabile. Un proiect în acest sens a fost demarat de Centrul de Informare în Domeniul Drepturilor Omului în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare şi Susţinere a Iniţiativelor Comunitare „Rezonance” şi organizaţia neguvernamentală „Alegerea Tinerilor”, cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de PNUD.

 • 30 Oct 2012
  Institutul Național de Neurologie și Neurochirurgie va efectua intervenții neurochirurgicale ultramoderne

  Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Fundaţia Orange Moldova au donat astăzi un aparat Roentgen ultramodern Institutului Naţional de Neurologie şi Neurochirurgie din Chişinău.

 • 30 Oct 2012
  Sezonul de încălzire cu energie din biomasă a fost lansat în 30 de instituții din Moldova

  Peste 30 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare din Republica Moldova se vor încălzi din această săptămână cu energie alternativă, din biomasă. Instituţiile publice rurale au sisteme moderne de încălzire cu biomasă, datorită investiţiei Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat si implementat de PNUD Moldova.

 • 26 Oct 2012
  Oportunităţile regimurilor comerciale au fost prezentate întreprinzătorilor din stânga Nistrului

  25 de agenţi economici din partea stângă a Nistrului au fost familiarizaţi cu avantajele regimurilor comerciale actuale în cadrul unui seminar organizat în oraşul Rîbniţa de Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei (CCI) cu sprijinul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). La eveniment au participat întreprinzători din domeniul metalurgic, panificaţie, industrie uşoară din Rîbniţa, Camenca, Tiraspol şi alte localităţi din stânga Nistrului.

 • 25 Oct 2012
  Comisia Electorală Centrală din Moldova explorează modalități de integrare a dimensiunii de gen în activitatea sa

  Comisia Electorală Centrală din Moldova și Autoritatea Electorală Permanentă din România, împreună cu reprezentanți ai societății civile din ambele țări, au participat la un curs de instruire internațional cu genericul “Dimensiunea de gen și alegerile”. Acest curs a fost organizat cu suportul Programului PNUD pentru Democrație/Alegeri cu scopul de a spori gradul de conștientizare a funcționarilor electorali privind aspectele de gen în alegeri.

 • 25 Oct 2012
  Un milion de Euro sunt acordaţi de Uniunea Europeană pentru procurarea în leasing a echipamentului de producere a combustibilului din biomasă

  Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a semnat astăzi cu reprezentantul permanent adjunct al PNUD în Moldova, Narine Sahakyan, documentul de lansare a unui program, în valoare de 1 milion de Euro, acordaţi pentru comercializarea în rate a echipamentului de producere a combustibilului din biomasă. Banii sunt acordaţi de Uniunea Europeană, prin intermediul Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de UE şi co-finanţat, implementat de PNUD Moldova.

 • 17 Oct 2012
  Mesajul Administratorului PNUD, Helen Clark cu ocazia zilei internaționale pentru eradicarea sărăciei

  Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei oferă ocazia de a reflecta asupra progresului Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM).

 • 15 Oct 2012
  Un serviciu de asistenţă parentală profesionistă va fi dezvoltat în regiunea transnistreană cu sprijinul Programului "Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii"

  Specialişti în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului de pe ambele maluri ale Nistrului şi-au unit eforturile pentru a dezvolta un serviciu de asistenţă parentală profesionistă în regiunea transnistreană. Un proiect în acest sens a fost lansat de organizaţiile neguvernamentale “Detstvo Detyam” din Tiraspol şi „Partnerships for Every Child” din Chişinău cu sprijinul Programului “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”(SCBM).

 • 03 Oct 2012
  Beneficiile reformei de descentralizare pentru persoanele în etate

  Cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor în Etate, în oraşul Cantemir a fost organizată o dezbatere publică cu privire la situaţia femeilor şi bărbaţilor vârstnici în contextul reformei de descentralizare.