Comunicate de presă

Filter
Showing 141 - 159 of 159
 • 28 Aug 2012
  Medicii legişti instruiţi în premieră în examinarea şi documentarea medicală a cazurilor de tortură

  În perioada iulie-august 2012, circa 70 de medici legişti din Republica Moldova au fost instruiţi în domeniul examinării şi documentării medicale a cazurilor de tortură şi alte rele tratamente. Activităţile de instruire au fost planificate şi structurate în baza studiului de evaluare a necesităţilor de instruire a medicilor legişti realizat anterior de un grup de experţi naţionali în domeniul prevenirii şi combaterii torturii.

 • 08 Aug 2012
  Tortura nu lasă doar traume fizice

  La ieşirea din cabinetul medicului cardiolog am întâlnim un bărbat, victimă a torturii. El s-a oprit să schimbe câteva vorbe cu Ludmila Popovici, directoarea Centrului “Memoria”. “Centrul „Memoria” este unul mai mult consultativ. Avem un contract cu Policlinica nr. 1 din Chişinău, unde beneficiarii noştri pot face investigaţii diagnostice sau primi consultaţiile unor specialişti. În plus, noi le oferit tratamentul medicamentos necesar. Tortura afectează multilateral victima, nu doar fizic, aşa cum cred unii, de aceea persoana trebuie să beneficieze de asistenţă complexă”, mai spune Ludmila Popovici.

 • 31 Iul 2012
  S-a dat startul pentru implementarea proiectelor de infrastructură socială

  Astăzi echipa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” (SCBM) s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţilor din zona de securitate, malul drept al Nistrului, câștigători ai concursului de proiecte de infrastructură socială pentru a discuta mecanismul de lansare şi implementare.

 • 23 Iul 2012
  26 şcoli şi grădiniţe din raioanele Anenii Noi, Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Cantemir, Leova şi Ungheni vor avea sisteme moderne de încălzire pe biomasă

  Primarii satelor din raioanele Anenii Noi, Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Cantemir, Leova şi Ungheni ce îşi vor conecta instituţiile publice la sisteme termice pe bază de biomasă au semnat astăzi Memorandumuri de colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

 • 19 Iul 2012
  Coordonatorul rezident ONU și-a încheiat misiunea în Republica Moldova

  Kaarina Immonen, Coordonator rezident al Organizației Națiunilor Unite și Reprezentant rezident al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și-a încheiat misiunea în Republica Moldova. Cu această ocazie, doamna Immonen a avut întâlniri cu Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, Prim-ministrul Vladimir Filat, Președintele Parlamentului Marian Lupu și Viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Andrei Popov.

 • 13 Iul 2012
  Republica Moldova este prima țară care va implementa recomandările Comisiei Globale pentru HIV și Cadrul Legal

  Experți naționali și internaționali au discutat astăzi modul în care legislația din Moldova și aplicarea acesteia pot contribui la promovarea unor acțiuni eficiente în domeniul HIV și SIDA, precum și adoptarea unui plan de acțiuni care ar asigura protejarea drepturilor persoanelor afectate de HIV.

 • 25 Iun 2012
  Producătorii moldoveni învață noi tehnologii de creștere a fructelor în cadrul unei vizite de studiu în Turcia

  Producătorii de fructe proaspete și două asociații a producătorilor de fructe au studiat tehnologii noi de producție și post-recoltare a cireșelor în cadrul unei vizite recente de studiu în Turcia.

 • 13 Iun 2012
  Particularităţi teritoriale ale egalităţii de şanse şi oportunităţi între femei şi bărbaţi în noua culegere statistică

  „În mun. Bălţi la 1000 bărbaţi revine cel mai mare număr de femei. În raioanele de nord locuiesc cei mai mulţi oameni în vîrstă. În 21 raioane ale ţării rata totală de fertilitate este sub nivel critic. În același timp, cele mai înalte rate ale natalității s-au înregistrat în UTA Găgăuzia, iar cele mai mici - în municipiul Chișinău. Femeile sunt preponderent angajate în domeniul serviciilor, în timp ce bărbații sunt angajați în activități agricole. Cele mai multe din femeile-şomere au studii superioare, iar printre bărbaţii-şomeri predomină cei cu studii secundare profesionale. Numai în raionul Nisporeni salariul mediu lunar la femei a depășit salariul bărbaţilor. Bărbații au o pensie cu 18% mai mare în comparație cu cea a femeilor, iar în municipiul Chișinău pensia este în medie cu 30% mai mare decît în restul țării. În toate municipiile din țară, funcțiile de primari sunt deținute de bărbaţi, în timp ce doar 3 femei au fost alese în funcția de preşedinte de raion. Femeile sunt reprezentate în proporţie de 10 la sută în funcțiile de vicepreşedinţi de raion, și de 37,5 la sută în consiliile municipale şi locale.” Aceste, dar şi alte date statistice de gen sunt prezentate în culegerea „Femei şi bărbaţi în Republica Moldova. Analiză în aspect teritorial”, elaborat de Biroul Național de Statistică, cu sprijinul agențiilor ONU – PNUD și UN Women, și asistența financiară a Guvernului Suediei.

 • 11 Iun 2012
  80 de tineri învaţă la tabăra de vară Energel să producă energie din surse regenerabile şi să o consume economicos

  80 de elevi din clasele VII-VIII din raioanele Ştefan Vodă, Leova, Făleşti, UTA Gagauz Yeri, Cantemir, Sângerei, Hânceşti şi Teleneşti învață timp de 10 zile, la tabăra de vară Energel, cum să producă energie din sursele naturii și cum să o consume eficient.

 • 05 Iun 2012
  Cooperarea Intercomunitară importantă pentru eficiența autorităților locale și calitatea serviciilor publice

  Peste 130 de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale, societăţii civile şi partenerilor de dezvoltare s-au întrunit la prima Conferinţă Naţională în domeniul Cooperării Intercomunitare, care s-a desfăşurat în perioada 5-6 iunie în satul Costeşti, raionalul Ialoveni cu sprijinul agențiilor ONU – PNUD și UN Women în cadrul Programului Comun pentru Dezvoltare Locală Integrată, finanțat de Guvernul Suediei. Evenimentul a avut drept scop de a extinde conlucrarea dintre administraţia publică centrală şi locală cu asociaţiile reprezentative şi toţi cei interesaţi de dezvoltarea locală şi regională, precum şi de a dezvolta iniţiativele de cooperare între comunităţile locale. Or, cooperarea intercomunitară este un instrument eficient pentru a spori potenţialul autorităţilor locale şi a îmbunătăţi calitatea serviciilor publice prestate cetăţenilor.

 • 25 Mai 2012
  De Ziua Europeană a Parcurilor a fost inaugurat primul traseu ecoturistic în Parcul Naţional Orhei

  Primul traseu ecoturistic, care unește două valori cultural-istorice - Casa-Muzeu „Alexandru Donici” și Mănăstirea Curchi, a fost inaugurat astăzi în spațiul viitorului Parc Național Orhei. Anterior, despre acest traseu se cunoștea numai din spusele localnicilor. Cu sprijinul PNUD, traseul a fost marcat cu panouri informative, care descriu valorile cultural-istorice și harta acestui traseu, precum și patrimoniul natural al primului Parc Național. De asemenea, oamenii din aceste localități și turiștii vor beneficia de locuri special amenajate pentru odihnă, unde vor putea admira priveliștea naturii din această zonă.

 • 24 Mai 2012
  Documentarea medicală a torturii, o procedură importantă pentru combaterea fenomenului de tortură

  Experţi independenţi naţionali şi internaţionali, avocaţi, reprezentanţi ai instituţiilor de stat în domeniul prevenirii şi combaterii torturii şi experți medico-legali de pe ambele maluri ale Nistrului au discutat în cadrul unei conferinţe naţionale despre situaţia cu privire la documentarea medicală eficientă a cazurilor de tortură și a altor forme de maltratare. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Consolidarea examinării medico-legale a cazurilor de tortură şi a altor forme de maltratare în Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Misiunea OSCE în Moldova şi Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”.

 • 22 Mai 2012
  Dezvoltarea locală cu implicarea comunităţii înseamnă o calitate mai bună a vieţii

  Pentru prima dată în viaţa lui, Mihai Druţă, de 76 de ani, nu mai este nevoit să care apă de la 1,5 km depărtare de casă. Acum casa lui este conectată la sistemele de aprovizionare cu apă şi de canalizare, iar gunoiul din cartierul lui este colectat în mod regulat.

 • 19 Mai 2012
  Cel mai mic sat din Gagauzia îşi va încălzi instituţiile publice cu energie din biomasă

  Cel mai mic sat din UTA Gagauz Yeri intră în iarnă pregătit. Instituţiile publice din Carbalia se vor încălzi iarna viitoare cu brichete , combustibil modern din biomasă. Inaugurarea sistemelor de încălzire la centrul comunitar şi grădiniţa din Carbalia a avut loc sâmbătă, 19 mai, în cadrul Zilei Europei în UTA Gagauz Yeri.

 • 18 Mai 2012
  PNUD va sprijini asociațiile producătorilor de fructe proaspete din Moldova

  Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a lansat un proiect prin care va promova comerțul și va contribui la sporirea capacităților de producție și export a producătorilor de fructe proaspete din Republica Moldova.

 • 17 Mai 2012
  Mesajul Administratorului PNUD, Helen Clark cu ocazia zilei internaţionale împotriva homofobiei şi transfobiei

  Astăzi este Ziua internaţională împotriva homofobiei şi transfobiei. Ea marchează decizia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 1990 privind eliminarea homosexualității din lista tulburărilor mentale. Acest fapt a fost într-adevăr un moment important, iar de atunci s-au înregistrat multe progrese. Anul trecut, Consiliul pentru Drepturile Omului a adoptat prima Rezoluţie privind "drepturile omului, orientarea sexuală şi identitatea de gen". Un studiu istoric care a documentat legile şi practicile discriminatorii şi actele de violenţă împotriva persoanelor, bazate pe orientarea lor sexuală şi identitatea de gen, a fost produs de către Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului şi apoi dezbătute de către Consiliu.

 • 03 Mai 2012
  Studenții de la Universitatea "Alecu Russo" din Bălți au aflat mai multe despre energia din biomasă

  Proiectul Energie și Biomasă în Moldova a avut o prezentare publică în fața unui grup de studenți și profesori de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi la invitaţia Centrului de Documentare ONU.

 • 10 Apr 2012
  Tinerii şi femeile din grupurile vulnerabile o iau de la capăt

  Când Nicolae avea doar cinci ani, unica persoană care avea grijă de el a murit, ceea ce l-a determinat să cerşească bani în stradă. La vârsta de opt ani, Nicolae renunţase la şcoală şi a apelat la furturi mărunte. Curând, el a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru furt de echipamente electronice.

 • 05 Apr 2012
  Parlamentul a adoptat Strategia Naţională de Descentralizare

  După aproape doi ani de dezbateri şi consultări publice, Strategia Naţională de Descentralizare a fost adoptată de Parlamentul Republicii Moldova şi urmează să intre în vigoare odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial. Proiectul Strategiei a fost elaborat şi aprobat iniţial de Guvern.