Comunicate de presă

Filter
Showing 121 - 140 of 176
 • 13 Dec 2012
  Coordonatorul Rezident al Națiunilor Unite în Moldova a susținut un discurs în Parlament

  Coordonatorul Rezident al Organizației Națiunilor Unite, Nicola Harrington-Buhay, a adresat astăzi un mesaj Parlamentului Republicii Moldova, axat pe activitatea Națiunilor Unite în țară și pe modalitățile de consolidare a cooperării dintre ONU și forul legislativ. Acesta este al doilea discurs din istorie susținut în Parlament de un Coordonator Rezident ONU, după un mesaj din 2005 consacrat rolului Parlamentului în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

 • 13 Dec 2012
  Programul "Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii" va desemna câştigătorii competiţiei de granturi pentru societatea civilă în primele luni ale anului 2013

  Programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană, cofinanţat şi implementat de PNUD, a organizat un concurs de granturi pentru societatea civilă menit să sporească gradul de încredere între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru.

 • 12 Dec 2012
  Locuitorii din Ruseni, Edineţ au obţinut acces la apă potabilă

  Peste 50 de familii din satul Ruseni, raionul Edineţ, au obţinut acces la apă potabilă graţie unui proiect de dezvoltare comunitară, implementat de locuitorii satului cu sprijinul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată.

 • 11 Dec 2012
  La şcoala de business din Tiraspol şi Râbniţa "s-au servit" afaceri pe pâine

  Atelier de patiserie cu prăjituri „ca la bunica acasă”, prisacă cu miere “tămăduitoare” sau un internet -magazin cu o mie şi unu de mărunţişuri. Sunt doar câteva idei de afaceri prezentate săptămâna trecută de cei 40 de absolvenţi ai şcolii de business din Tiraspol şi Râbniţa, înfiinţate de Camera de Comerţ şi Industrie cu asistenţa Programului UE-PNUD “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Ideile au fost “coapte” şi “ambalate” într-un business plan în decurs de trei luni, cât au durat cursurile de iniţiere în afaceri pentru întreprinzătorii începători şi au fost “servite” la ceremonia de absolvire.

 • 10 Dec 2012
  De Ziua Drepturilor Omului, au fost premiate realizările remarcabile în domeniul drepturilor omului în Moldova în 2012

  Realizările remarcabile în domeniul drepturilor omului în Republica Moldova în 2012 au fost premiate astăzi în cadrul unei ceremonii festive, organizată de Națiunile Unite cu ocazia Zilei Drepturilor Omului, marcată anual la 10 decembrie. Transmisă în direct de posturile publice Moldova 1, Radio Moldova și portalul Privesc.eu, Gala Premiilor ONU în domeniul drepturilor omului a întrunit înalți oficiali, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și corpului diplomatic, organizații neguvernamentale și mass-media.

 • 09 Dec 2012
  Tinerii s-au angajat să lupte împotriva corupţiei

  Realizările remarcabile în domeniul drepturilor omului în Republica Moldova în 2012 au fost premiate astăzi în cadrul unei ceremonii festive, organizată de Națiunile Unite cu ocazia Zilei Drepturilor Omului, marcată anual la 10 decembrie. Transmisă în direct de posturile publice Moldova 1, Radio Moldova și portalul Privesc.eu, Gala Premiilor ONU în domeniul drepturilor omului a întrunit înalți oficiali, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și corpului diplomatic, organizații neguvernamentale și mass-media.

 • 09 Dec 2012
  Mesajul Administratorului PNUD Helen Clark cu ocazia Zilei Internaționale Anti-Corupție

  De asemenea, oamenii săraci au de pierdut cel mai mult în urma degradării rapide a resurselor naturale, cauzată de corupția care permite ca legile și regulamentele să fie ignorate. Logările ilegale pe care oficialii corupți se fac că nu le observă pot, de exemplu, să amenințe ecosistemele de care depinde viața oamenilor săraci și duc la prierderi în veniturile guvernelor. PNUD, prin intermediul activităților sale de sprijinire a programului Reducerea Emisiilor cauzate de Defrișări și Degradarea Pădurilor, cunoscută și ca REDD +, contribuie la reducerea riscului corupției în gestionarea pădurilor.

 • 08 Dec 2012
  După 18 ani, copiii se bucură de acces la educaţia preşcolară

  108 copii din satul Fârlădeni, raionul Căuşeni au obţinut acces la educaţia preşcolară, iar 22 de locuitori au căpătat un loc de muncă odată cu deschiderea grădiniţei renovate cu asistenţa financiară a autorităţilor centrale și locale şi Uniunii Europene în cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” (SCBM), implementat de PNUD Moldova.

 • 07 Dec 2012
  Moldova Eco Energetica și-a desemnat câştigătorii ediției 2012

  Moldova Eco-Energetica, cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice din Republica Moldova, şi-a desemnat astăzi câştigătorii în cadrul unei ceremonii – Gala Moldova Eco-Energetică.

 • 07 Dec 2012
  Raportul Naţional de Dezvoltare Umană 2012 – "Aspiraţiile europene și dezvoltarea umană a Republicii Moldova": "INTEGRAREA EUROPEANĂ ESTE CEA MAI BUNĂ OPŢIUNE PENTRU DEZVOLTAREA UMANĂ"

  Raportul Naţional de Dezvoltare Umană 2012, intitulat „Aspiraţiile europene și dezvoltarea umană a Republicii Moldova”, analizează provocările şi realizările, întârzierile şi progresele Republicii Moldova din perspectiva dezvoltării umane şi formulează un set de recomandări ce ar putea reduce costurile și maximiza beneficiile integrării europene pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

 • 03 Dec 2012
  Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Proiectul UE-PNUD Energie şi Biomasă în Moldova lansează o platformă web de comunicare dedicată energiei din biomasă

  Agenţia pentru Eficienţă Energetică, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova, lansează o platformă de comunicare web dedicată energiei din biomasă, una din cele mai accesibile surse de energie regenerabilă din Republica Moldova.

 • 30 Nov 2012
  Să reanimăm malurile râului Nistru, ca să respirăm mai bine

  Cu acest mesaj organizaţiile „Vitality” din oraşul Tirapol şi „Renaşterea Rurală” din comuna Tohatin au mobilizat peste 200 de elevi de pe ambele maluri ale Nistrului pentru activităţi de salubrizare şi înverzire a zonei riverane râului Nistru.

 • 23 Nov 2012
  Experţi de rang înalt de pe ambele maluri ale Nistrului studiază principiile de funcţionare ale instituţiilor europene

  14 experţi de nivel înalt, dintre care oficiali ai structurilor executive relevante şi autorităţi publice de pe ambele maluri ale Nistrului, membri ai comunităţii de afaceri şi reprezentanţi ai societăţii civile au studiat rolul şi principiile de funcţionare ale instituţiilor Uniunii Europene (UE) şi politicile europene relevante în cadrul unei vizite de studiu la Bruxelles şi Berlin. Membrii delegaţiei au participat la vizita de studiu ca şi experţi, nu în calitatea lor oficială, şi au folosit această ocazie pentru comunicare și o mai bună înţelegere a principiilor de funcţionare a instituţiilor europene, a provocărilor şi oportunităţilor care rezultă din colaborarea cu Uniunea Europeană pentru dezvoltarea economică a ambelor maluri ale Nistrului.

 • 20 Nov 2012
  Jurnalismul on-line însușit de jurnaliştii de pe ambele maluri ale Nistrului

  Timp de trei zile, 20 de jurnalişti din Bălţi, Ialoveni, Comrat, Tiraspol, Bender şi Dubăsari şi-au dezvoltat abilităţile profesionale, au însuşit noi practici şi tendinţe în domeniul jurnalismului on-line în cadrul unui curs de instruire organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în parteneriat cu organizaţia neguvernamentală Centrul Media de la Tiraspol, cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

 • 13 Nov 2012
  Reforma de descentralizare: de la strategie la acţiuni

  Sub acest generic a demarat astăzi o Conferinţă Internaţională, care a întrunit la Chişinău peste 140 de reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, societăţii civile şi partenerilor de dezvoltare, precum şi experţi naţionali şi internaţionali. Timp de două zile, participanţii vor analiza experienţa ţărilor europene în domeniul administraţiei publice locale, vor evalua stadiul de implementare a Strategiei Naţionale de Descentralizare, vor dezbate planurile de acţiuni sectoriale ale reformei de descentralizare pe domenii distincte, cum ar fi educație, finanțe, patrimoniu etc.

 • 08 Nov 2012
  Un turneu de tenis de masă a reunit parasportivi de pe ambele maluri ale Nistrului

  Un turneu de tenis de masă pentru parasportivii de pe ambele maluri ale Nistrului s-a desfăşurat la Bender şi a reunit 28 de persoane cu afecţiuni ale sistemului locomotor din Bender, Chişinău, Tirapol şi Dubăsari. Evenimentul a fost organizat de Fundația "Lumea șanselor egale" din Bender in parteneriat cu Asociaţiile Obşteşti “Invasport” si “Motivaţia” din Chişinău si “Miloserdie” din Bender cu asistenţa Programului "Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii", finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

 • 05 Nov 2012
  Oameni de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului au stabilit relaţii de colaborare cu colegii lor din Polonia

  20 de agenţi economici din domeniul agroalimentar de pe ambele maluri ale Nistrului au negociat aproximativ 40 de contracte de colaborare cu oamenii din afaceri din Polonia în contextul unei vizite de studiu organizate în această ţară cu sprijinul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

 • 01 Nov 2012
  Oraşele Chişinău şi Tiraspol vor stabili parteneriate pentru a îmbunătăţi siguranţa rutieră

  Oraşele Chişinău şi Tiraspol vor lucra împreună pentru a reduce numărul de accidente rutiere. Acest parteneriat a fost discutat astăzi în cadrul unui atelier de instruire organizat de Automobil Club din Moldova şi cel din regiunea transnistreană cu sprijinul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

 • 31 Oct 2012
  Lideri comunitari de pe ambele maluri ale Nistrului sunt instruiţi în domeniul dezvoltării locale

  20 de lideri comunitari vor fi instruiţi pentru a ajuta mai multe sate de pe ambele maluri ale Nistrului să găsească soluţii pentru cele mai stringente probleme ale comunităţii prin mobilizarea locuitorilor, inclusiv a femeilor şi bărbaţilor din grupurile vulnerabile. Un proiect în acest sens a fost demarat de Centrul de Informare în Domeniul Drepturilor Omului în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare şi Susţinere a Iniţiativelor Comunitare „Rezonance” şi organizaţia neguvernamentală „Alegerea Tinerilor”, cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de PNUD.

 • 30 Oct 2012
  Institutul Național de Neurologie și Neurochirurgie va efectua intervenții neurochirurgicale ultramoderne

  Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Fundaţia Orange Moldova au donat astăzi un aparat Roentgen ultramodern Institutului Naţional de Neurologie şi Neurochirurgie din Chişinău.