Comunicate de presă

Filter
Showing 121 - 140 of 189
 • 19 Mar 2013
  Republica Moldova găzduieşte un seminar privind clasificatoarele statistice internaţionale

  Circa 14 oficii naţionale de statistică din ţările CSI, Mongolia şi Georgia, precum şi reprezentanți ai autorităţilor publice centrale din Moldova şi experţi-statisicieni internaţionali, s-au intrunit la Chisinau în cadrul unui seminar internaţional privind clasificatoarele statistice internaţionale. Evenimentul este găzduit de Biroul Naţional de Statistică din Moldova şi organizat de Departamentul de Statistică al ONU (UNSD) în cooperare cu Comisia Economică a ONU pentru Europa (UNECE) şi organul de statistică al Uniunii Europene (Eurostat).

 • 18 Mar 2013
  O misiune de afaceri din Moldova va vizita Cehia, Polonia şi România pentru a cunoaşte experienţa acestora în producerea cazanelor pe biomasă

  O misiune de afaceri din Republica Moldova vizitează în perioada 18-29 martie mai multe state europene pentru a afla experienţa acestora în producerea şi asamblarea cazanelor moderne de ardere a combustibilului din biomasă. Misiunea de afaceri este o iniţiativă a Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” şi a Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

 • 14 Mar 2013
  Raportul Dezvoltării Umane 2013: Țările din lume au înregistrat un nivel mai mare de dezvoltare umană

  Conform clasamentului Indicelui Dezvoltării Umane, Republica Moldova se află pe poziția 113 dintr-un număr de 187 de țări și teritorii ale lumii

 • 04 Mar 2013
  Împuternicirea femeilor este esențială pentru viitorul pe care Moldova și-l dorește

  În ajunul Zilei Internaționale a Femeilor, Organizația Națiunilor Unite a lansat astăzi o campanie de promovare a egalității genurilor și împuternicire a femeilor și fetelor în Moldova. Campania se desfășoară în perioada 4-10 martie și se axează pe participarea politică și abilitarea economică a femeilor, precum și pe violența împotriva femeilor și fetelor.

 • 27 Feb 2013
  Academia de Administrare Publică a lansat astăzi cursul de energie regenerabilă şi eficienţă energetică

  Academia de Administrare Publică a lansat astăzi Cursul de energie regenerabile şi eficienţă energetică. Cursul este o iniţiativă a Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă în Moldova” şi a Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

 • 25 Feb 2013
  EUHLPAM sprijină consolidarea departamentului de analiză al noului Centrul Național Anticorupție

  Un grup de nouă analiști ai Unității de analiză a informațiilor nou create în cadrul Centrului Național Anticorupție participă la un curs de trei săptămâni de dezvoltare a capacităților analitice, la Academia de Poliție din Polonia din orașul Szczytno în perioada 18 februarie-8 martie a.c.

 • 21 Feb 2013
  ONU şi România au lansat un proiect de îmbunătăţire a statisticii din Republica Moldova

  Un nou proiect de “Îmbunătăţire a disponibilităţii şi credibilităţii statisticilor regionale pentru factorii de decizie din Republica Moldova”, finanţat de Guvernul României, şi implementat de Biroul Naţional de Statistică (BNS) în colaborare cu agențiile ONU, a fost lansat astăzi la Chișinău.

 • 07 Feb 2013
  Republica Moldova trece la e-Achiziții: transparent și informatizat

  Agenția Achiziții Publice a Guvernului Republicii Moldova a lansat astăzi primul sistem informațional automatizat de achiziții publice, care aduce Republica Moldova mai aproape de standardele și cerințele UE în ceea ce privește managementul proceselor de achiziții publice.

 • 28 Ian 2013
  Producătorii de fructe din Moldova vor participa la Expoziția FruitLogistica din Germania

  Aproximativ 18 producători de fructe proaspete, fermieri și asociații de producători, precum și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova vor participa pentru prima dată la expoziția FruitLogistica, care va avea loc la Berlin între 6-8 februarie. Sloganul standului Republicii Moldova va fi " Moldova - Taste makes the difference" (gustul face diferența), unde vor fi oferite fructe pentru degustare, astfel accentuînd gustul natural al fructelor proaspete produse în Moldova.

 • 16 Ian 2013
  În 2013, Proiectul Energie şi Biomasă va acoperi toată Republica Moldova

  În 2013, Proiectul Energie şi Biomasă va fi prezent în toată Republica Moldova. În acest an, Proiectul „Energie şi Biomasă în Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană, se lansează în 12 noi raioane, astfel acoperind întreaga ţară.

 • 17 Dec 2012
  În plină iarnă, în Medveja a încolţit speranţa într-o viaţă mai bună

  Cel puţin 100 de persoane vor putea obţine un venit suplimentar la bugetul familiei, caznaua satului se va umple cu 10 mii de lei anual, iar locuitorii vor avea un spaţiu amenajat pentru a-şi vinde marfa. Acestea au fost calculele care i-au determinat pe oamenii din Medveja, raionul Briceni să includă crearea unei pieţe de mărfuri în capul listei de lucrări necesare localităţii. Cu sprijinul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) această prioritate a fost realizată. Locuitorii din Medveja, dar şi cei din satele vecine au sărbătorit acest succes printr-o lansare oficială a pieţei.

 • 17 Dec 2012
  Centrul de Medicină Legală şi-a consolidat capacităţile instituţionale şi operaţionale

  Centrul de Medicină Legală a fost dotat cu utilaj modern de investigaţie medico-legală, fiind create condiţii adecvate de examinare şi documentare medico-legală în cazurile de tortură. Tehnica de laborator şi mobilierul au fost oficial donate astăzi, în cadrul unui eveniment public, de proiectul „Consolidarea examinării medico-legale a cazurilor de tortură şi a altor forme de maltratare în Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

 • 17 Dec 2012
  Filmul unei zile în Moldova 12.12.12: Episodul despre Republica Moldova axat pe viitorul pe care oamenii și-l doresc

  Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, a participat la cea mai extinsă acțiune globală ”O zi pe Pământ 12.12.12” (One Day on Earth). The film from the Republic of Moldova, the first to be produced by the participating UNDP country offices around the world, illustrates through images and people’s testimonials a trip which begins at 0 kilometre in Chisinau, continues on the Europe’s longest street – Muncesti, and ends in rural Moldova. The voices of people in this film tell about what their communities need most to grow and prosper.

 • 13 Dec 2012
  Coordonatorul Rezident al Națiunilor Unite în Moldova a susținut un discurs în Parlament

  Coordonatorul Rezident al Organizației Națiunilor Unite, Nicola Harrington-Buhay, a adresat astăzi un mesaj Parlamentului Republicii Moldova, axat pe activitatea Națiunilor Unite în țară și pe modalitățile de consolidare a cooperării dintre ONU și forul legislativ. Acesta este al doilea discurs din istorie susținut în Parlament de un Coordonator Rezident ONU, după un mesaj din 2005 consacrat rolului Parlamentului în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

 • 13 Dec 2012
  Programul "Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii" va desemna câştigătorii competiţiei de granturi pentru societatea civilă în primele luni ale anului 2013

  Programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană, cofinanţat şi implementat de PNUD, a organizat un concurs de granturi pentru societatea civilă menit să sporească gradul de încredere între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru.

 • 12 Dec 2012
  Locuitorii din Ruseni, Edineţ au obţinut acces la apă potabilă

  Peste 50 de familii din satul Ruseni, raionul Edineţ, au obţinut acces la apă potabilă graţie unui proiect de dezvoltare comunitară, implementat de locuitorii satului cu sprijinul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată.

 • 11 Dec 2012
  La şcoala de business din Tiraspol şi Râbniţa "s-au servit" afaceri pe pâine

  Atelier de patiserie cu prăjituri „ca la bunica acasă”, prisacă cu miere “tămăduitoare” sau un internet -magazin cu o mie şi unu de mărunţişuri. Sunt doar câteva idei de afaceri prezentate săptămâna trecută de cei 40 de absolvenţi ai şcolii de business din Tiraspol şi Râbniţa, înfiinţate de Camera de Comerţ şi Industrie cu asistenţa Programului UE-PNUD “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Ideile au fost “coapte” şi “ambalate” într-un business plan în decurs de trei luni, cât au durat cursurile de iniţiere în afaceri pentru întreprinzătorii începători şi au fost “servite” la ceremonia de absolvire.

 • 10 Dec 2012
  De Ziua Drepturilor Omului, au fost premiate realizările remarcabile în domeniul drepturilor omului în Moldova în 2012

  Realizările remarcabile în domeniul drepturilor omului în Republica Moldova în 2012 au fost premiate astăzi în cadrul unei ceremonii festive, organizată de Națiunile Unite cu ocazia Zilei Drepturilor Omului, marcată anual la 10 decembrie. Transmisă în direct de posturile publice Moldova 1, Radio Moldova și portalul Privesc.eu, Gala Premiilor ONU în domeniul drepturilor omului a întrunit înalți oficiali, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și corpului diplomatic, organizații neguvernamentale și mass-media.

 • 09 Dec 2012
  Tinerii s-au angajat să lupte împotriva corupţiei

  Realizările remarcabile în domeniul drepturilor omului în Republica Moldova în 2012 au fost premiate astăzi în cadrul unei ceremonii festive, organizată de Națiunile Unite cu ocazia Zilei Drepturilor Omului, marcată anual la 10 decembrie. Transmisă în direct de posturile publice Moldova 1, Radio Moldova și portalul Privesc.eu, Gala Premiilor ONU în domeniul drepturilor omului a întrunit înalți oficiali, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și corpului diplomatic, organizații neguvernamentale și mass-media.

 • 09 Dec 2012
  Mesajul Administratorului PNUD Helen Clark cu ocazia Zilei Internaționale Anti-Corupție

  De asemenea, oamenii săraci au de pierdut cel mai mult în urma degradării rapide a resurselor naturale, cauzată de corupția care permite ca legile și regulamentele să fie ignorate. Logările ilegale pe care oficialii corupți se fac că nu le observă pot, de exemplu, să amenințe ecosistemele de care depinde viața oamenilor săraci și duc la prierderi în veniturile guvernelor. PNUD, prin intermediul activităților sale de sprijinire a programului Reducerea Emisiilor cauzate de Defrișări și Degradarea Pădurilor, cunoscută și ca REDD +, contribuie la reducerea riscului corupției în gestionarea pădurilor.