Comunicate de presă
  • Agenţii publici învaţă să recunoască şi să reducă riscurile de corupţie în procesul de achiziţii23 mai 2016Centrul Naţional Anticorupţie şi PNUD Moldova organizează un ciclu de instruiri pentru agenţii publici, cu genericul „Managementul riscurilor de corupţie aferente procesului de achiziţii publice”, în perioada 19 mai – 2 iunie 2016.

  • A fost prezentat mecanismul de control parlamentar în procesul de integrare europeană18 mai 2016Pe 18 mai 2016 a fost discutat un mecanism de control parlamentar, care va coordona eforturile tuturor instituțiilor în procesul de integrare europeană. Atelierul de lucru a fost organizat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Uniunea Europeană, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea democrației în Moldova prin suport parlamentar și electoral”, finanţat de Guvernul Suediei. La eveniment au participat deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, membri ai Parlamentului European, experți internaționali, reprezentanți ai societății civile şi partenerilor de dezvoltare.

  • Uniunea Europeană va contribui la sporirea veniturilor şi dezvoltarea serviciilor publice în UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia14 mai 2016Noi locuri de muncă, noi oportunităţi de dezvoltare a afacerilor, servicii publice mai calitative şi mai accesibile, comunităţi locale mai puternice. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile de care se vor bucura locuitorii din UTA Găgăuzia şi raionul Taraclia odată cu implementarea proiectului „Susţinerea Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în UTA Găgăuzia şi Taraclia” (SARD), lansat astăzi la Comrat.

  • Corupţia influenţează indirect creşterea în carieră a femeilor în administraţia publică centrală, denotă un studiu PNUD28 apr. 2016Corupția influențează, în mod indirect, creșterea în carieră a femeii în sectorul administraţiei publice centrale (APC), constată un studiu sociologic lansat pe 28 aprilie 2016. Cercetarea, cu genericul „Impactul corupţiei asupra oportunităţilor de afirmare şi promovare în carieră a femeilor din cadrul Administraţiei Publice Centrale din Republica Moldova”, a fost elaborată de Institutul de Politici Publice.

  • Cu drag pentru acasă: băștinașii susțin localitățile din care au plecat28 apr. 201625 de primării din Republica Moldova și-au exprimat intenția de a implementa o nouă abordare în dezvoltarea satelor şi oraşelor, prin implicarea și mobilizarea băştinaşilor plecaţi din aceste localități. În acest mod, autorităţile publice locale vin să valorifice migrația și să transforme acest fenomen dintr-o provocare într-o oportunitate pentru dezvoltarea localităţilor.

  • Alte 150 de familii şi microîntreprinderi vor primi subvenţii din fonduri europene pentru achiziţionarea cazanelor pe biomasă27 apr. 2016Proiectul UE-PNUD “Energie şi Biomasă” anunţă relansarea Programului de subvenţionare a achiziţionării cazanelor pe biomasă pentru gospodării casnice, microîntreprinderi şi întreprinderi mici. În noua rundă a programului vor fi acordate subvenţii în valoare de 1300 şi 500 de Euro unui număr de circa 150 de beneficiari, subvenţii asigurate din fonduri europene. Cererile pentru subvenţionare vor putea fi depuse începând cu 17 mai la Agenţia pentru Eficienţă Energetică, partener în realizarea programului.

  • Forum regional parlamentar la Glodeni: cetățenii au venit cu noi propuneri legislative către deputați26 apr. 201645 de locuitori ai raioanelor Fălești, Briceni, Râșcani și Glodeni s-au întâlnit luni, 25 aprilie, cu deputate și deputați din Parlamentul Republicii Moldova și cu reprezentanți ai Oficiilor Teritoriale de Informare ale Parlamentului (OTIP) în cadrul celui de-al optulea Forum regional parlamentar „Dialog cu cetățenii”.

  • Uniunea Europeană finanțează lucrările de renovare a trei școli din stânga Nistrului22 apr. 2016Peste 800 de copiii din stânga Nistrului vor obține acces la educație în condiții moderne și sigure. Uniunea Europeană finanțează lucrările de renovare a școlilor din Nezavertailovca, Hlinaia și Chițcani, prin intermediul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

  • Autoritatea electorală din Moldova promovează în Iordania Organizația femeilor din organele electorale20 apr. 2016Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centrul pentru Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) au prezentat noua inițiativă de creare a unei o asociație internaționale a femeilor din organele electorale, sub numele de WEM-Internațional. Această inițiativă a fost prezentată la un atelier de lucru organizat de Asociația organelor electorale arabe (ArabEMBs), în cooperare cu Programul Electoral Regional pentru statele Arabe, în Iordania. Evenimentul se desfășoară în perioada 19-21 aprilie curent în Iordania.

  • A fost lansat primul sistem de încălzire pe biomasă în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă 2, finanţat de Uniunea Europeană20 apr. 2016Primul sistem de încălzire pe biomasă în cadrul celei de-a doua etape a Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” a fost lansat astăzi în satul Ciumai, rl Taraclia. Grădiniţa este cea de-a doua instituţie din comunitate încălzită cu energie verde după şcoala profesională ce a fost conectată la energia din biomasă în 2014, prima etapă a Proiectului Energie şi Biomasă. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.