Comunicate de presă

Filter
Showing 61 - 80 of 189
 • 08 Apr 2014
  Primul joc online din Moldova poate aduce 10 000 lei în comunitatea ta

  În premieră pentru Republica Moldova, a fost lansat jocul online “Youth@Work” -https://communityplanit.org/moldova/- axat pe soluționarea problemei şomajului în rândul tinerilor. Prin intermediul acestui joc, tineri, angajatori şi factori de decizie din Moldova vor dezbate subiecte legate de şomaj şi migraţie şi vor identifica împreună soluții pentru depăşirea problemelor comunitare. Jocul a fost creat în cadrul unui proiect realizat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) în colaborare cu Colegiul Emerson din SUA, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene (UE) şi Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova.

 • 07 Apr 2014
  3480 de copii de pe ambele maluri ale râului Nistru au beneficiat de activităţi psihosociale

  Pe parcursul unui an, în rezultatul aplicării proiectului „Dezvoltarea unei abordări comune a copiilor”, 39 de profesori şi 3480 de copii din 20 de comunităţi locale de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de activităţi ce au contribuit la dezvoltarea copiilor din zonele rurale şi prevenirea abuzului, neglijării şi exploatării lor. Activităţile din cadrul proiectului au fost realizate cu asistenţa financiară a Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

 • 06 Apr 2014
  Caravana de cazane pe biomasă s-a lansat în satul Olăneşti, raionul Ştefan Vodă

  Expoziţia mobilă de cazane pe biomasă destinate gospodăriilor casnice ce pot fi cumpărate cu 1.300 de Euro rambursare din fonduri europene s-a lansat astăzi în raionul Ştefan Vodă. Mii de oameni din satele raionului au putut vedea pe viu cum funcţionează cazanele pe biomasă şi tipurile de biocombustibil produs în Republica Moldova.

 • 21 Mar 2014
  Eliminarea stigmei și a discriminării împotriva femeilor și fetelor de etnie romă este esențială pentru asigurarea egalității și abilitarea femeilor în Moldova

  Raportul cu privire la situația femeilor și fetelor de etnie romă din Republica Moldova, care este rezultatul a circa doi ani de cercetări și consultări cu un șir de actori, inclusiv a unei documentări empirice vaste și interviurilor cu femeile rome, arată că femeile de etnie romă reprezintă unul dintre cele mai excluse grupuri din Moldova.

 • 20 Mar 2014
  Locuitorii din satele Hagimus, Talmaza și Cioburciu au obținut acces la surse sigure de apă

  În ajunul Zilei Mondiale a Apelor, peste 700 de familii şi câteva instituţii sociale din sudul Moldovei au obţinut acces la apă. Astăzi, în satele Hagimus, Talmaza şi Cioburciu au fost inaugurate sistemele de aprovizionare cu apă construite cu asistenţa financiară a Uniunii Europene şi PNUD prin Programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

 • 03 Mar 2014
  A fost mărită până la 1.300 de euro cota de subvenţionare a procurării cazanelor pe biomasă

  Doritorii de a îşi încălzi casele sau microîntreprinderile cu energie din biomasă pot beneficia de cazane moderne pe bază de pelete sau brichete cu 1.300 euro rambursare din costuri. Majorarea cotei de subvenţionare de la 1.000 la 1.300 de euro a fost aprobată vineri, 28 februarie, prin votul membrilor Consiliului Proiectului Energie şi Biomasă, condus de Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

 • 21 Feb 2014
  Hai la ţară! Împreună sporim potenţialul turistic al satelor de pe ambele maluri ale Nistrului

  Satele de pe ambele maluri ale Nistrului devin mai atractive pentru localnici şi turişti. După o pauză de 20 de ani, în Ustia a fost lansat astăzi oficial un sistem econom de iluminare stradală cu o lungime de 14 km, renovat cu asistenţa financiară a Programului UE-PNUD. În următorul an, vor fi create 10 noi pensiuni rurale, iar 250 de familii din satele de pe ambele maluri vor fi conectate la reţeaua turistică „Hai la ţară!”, folosind instrumente inovatoare de promovare. Cel puţin 250 de tineri din satul Speia, din stânga Nistrului, vor deprinde meşteşuguri tradiţionale, ceea ce i-ar ajuta să găsească un loc de muncă.

 • 19 Dec 2013
  Colectarea și analiza datelor contribuie la eficiența activității poliției în Republica Moldova

  Activitatea poliției din Republica Moldova a devenit mai eficientă odată cu implementarea conceptului de activitate polițienească bazată pe analiza informațiilor, care contribuie la identificarea promptă a infractorilor și soluționarea rapidă a crimelor.

 • 18 Dec 2013
  Raionul Leova va avea 16 noi centrale termice pe biomasă și un serviciu de gestionare a acestora

  Construcția a 16 noi centrale termice pe biomasă în raionul Leova și crearea, în premieră pentru Republica Moldova, a unui serviciu de gestionare a centralelor pe bioenergie sunt câteva din prevederile Acordului de Parteneriat Public-Privat semnat astăzi de către Consiliul Raional Leova și de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Crearea unui serviciu de gestiune a centralelor termice pe biomasă este una din inițiativele Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” menite să creeze o piaţă sigură de servicii integrate în sectorul bioenergetic.

 • 11 Dec 2013
  Feeria dansului a unit malurile Nistrului

  Tineri dansatori de pe ambele maluri ale Nistrului au adus astăzi împreună feeria dansului pe scena Filarmonicii Naţionale “Serghei Lunchevici” din Chişinău. Studenţi ai Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, împreună cu elevi ai şcolii de artă „S. Rahmaninov” din Tiraspol, alături de artişti ai teatrului „Bravissima” şi ansamblului de dans oriental „Tadja” au ridicat în picioare în ritmurile lor de dans cei peste o mie de spectatori adunaţi în sala Filarmonicii.

 • 10 Dec 2013
  Primul Forum pentru Inovație și Productivitate în Sectorul Public

  Centrul de Guvernare Electronică, în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova, au organizat primul Forum pentru Inovaţie şi Productivitate în Sectorul Public, în cadrul reformei administraţiei publice locale şi agendei de e-Transformare a guvernării. La eveniment au participat reprezentanţi ai Guvernului, experţi de talie mondială, coordonatori pentru e-transformare din cadrul Guvernului şi parteneri de dezvoltare.

 • 09 Dec 2013
  Ziua internațională anticorupție marcată prin acțiuni cu implicarea tinerilor în combaterea corupției în sistemul educational din Moldova

  De Ziua Internațională Anticorupție, mai multe organizații de tineri și elevi – Consiliul Național al Elevilor, Centrul Media pentru Tineri și Asociația Y-Peer - au relansat campania ”NU copiez – aleg să fiu onest”, care promovează integritatea în timpul susținerii testelor și examenelor școlare.

 • 06 Dec 2013
  18 inițiative de succes au fost premiate la Moldova Eco-Energetică, Gala premiilor în sectorul energiei regenerabile și eficienței energetice

  18 iniţiative de succes de utilizare şi promovare a energiei regenerabile şi eficienţei energetice au fost premiate la Gala Moldova Eco-Energetică, ediţia 2013, eveniment ce a avut loc în seară zilei de 6 Decembrie, la Teatrul Mihai Eminescu. Peste 300 de invitaţi, reprezentanţi ai conducerii de vârf a Republicii Moldova, miniştri, ambasadori, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, sectorului privat, mediului academic şi societăţii civile au participat la eveniment.

 • 05 Dec 2013
  Producătorii de biocombustibil vor fi obligați să probeze calitatea brichetelor și peletelor produse

  Producătorii de brichete şi pelete vor fi obligaţi să certifice calitatea biocombustibilului produs. Guvernul a aprobat în şedinţa din pe 4 decembrie o hotărâre prin care obligă etichetarea biocombustibililor solizi produşi în Republica Moldova.

 • 24 Nov 2013
  Primarii din Moldova s-au angajat să lupte împotriva violenței față de femei și fete

  Primari din diferite localități ale Republicii Moldova s-au alăturat inițiativei globale a Organizației Națiunilor Unite COMMIT, organizînd un flash mob prin care se angajează să întreprindă acțiuni împotriva violenței față de femei și fete la nivel local.

 • 21 Nov 2013
  Oficiali din partea UE și PNUD vizitează proiecte cu finanțare europeană din regiunea transnistriană

  Reprezentanţi ai Uniunii Europene şi ai Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare au vizitat astăzi Centrul de Reabilitare pentru Tinerii cu Dizabilităţi (OSORT) din Tiraspol, grădiniţa şi şcoala din satul Ternăuca, care realizează proiecte finanţate cu bani europeni, în cadrul Programului UE-PNUD “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

 • 18 Nov 2013
  Deputați din cinci țări vor discuta rolul parlamentului în combaterea corupției

  Deputați ai Parlamentelor din Serbia, România, Ucraina, Georgia și Moldova s-au întrunit la Chișinău pentru a discuta rolul parlamentelor în combaterea corupției. Seminarul de două zile este organizat de Parlamentul Republicii Moldova cu sprijinul Programului PNUD pentru Democrație, finanțat de Guvernele Danemarcei și Suediei.

 • 15 Nov 2013
  Încă opt iniţiative comune ale societăţii civile de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi implementate cu susţinerea UE şi PNUD

  Programul UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” a selectat încă 8 iniţiative comune ale societăţii civile de pe ambele maluri ale Nistrului, care vor beneficia de suport financiar în rezultatul finalizării celui de-al treilea Concurs de granturi.

 • 12 Nov 2013
  Moldova dispune de un registru electronic modern al armelor mici și ușoare

  Începând de astăzi, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova dispune de un registru electronic al armelor, care asigură un control și un management corespunzător circuitului legal al armelor mici și ușoare. Guvernul României a oferit asistență în valoare de 113.000 dolari SUA prin intermediul unui proiect de consolidare a capacităților instituționale ale MAI în domeniul combaterii criminalității, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pentru a asigura un schimb securizat și rapid de date privind circulația armelor mici si ușoare pe teritoriul Republicii Moldova.

 • 08 Nov 2013
  Muzicienii construiesc poduri culturale peste Nistru

  Tineri muzicieni de pe ambele maluri ale Nistrului şi-au dat întâlnire pe 8 noiembrie, la Filarmonica Naţională “Serghei Lunchevici” din Chişinău, pentru a susţine un concert comun de muzică clasică.