Comunicate de presă

Filter
Showing 41 - 60 of 182
 • 16 Iul 2014
  Tabăra de Vară ENERGEL a adunat avocaţii energiei ECO

  100 copii din clasele VII-VIII din 13 raioane şi UTA Gagauz-Yeri învaţă cum să producă energie din sursele naturii și cum să o consume eficient la Tabăra de Vară Eco ENERGEL, aflată la a treia ediţie. Tabăra de vară este o iniţiativă a Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de PNUD Moldova.

 • 11 Iul 2014
  10 proiecte de cooperare intercomunitară vor îmbunătăți viața a peste 120 000 de oameni din Moldova

  Primarii din 40 de localități din Moldova au semnat astăzi acorduri de grant pentru implementarea a 10 proiecte de cooperare intercomunitară. Acestea prevăd lansarea unor servicii publice - colectarea și evacuarea deșeurilor, iluminare stradală, întreținerea și deszăpezirea drumurilor, amenajarea teritoriului, și reparații capitale - ce vor îmbunătăți viața a peste 120 000 de oameni. Valoarea totală a granturilor oferite este de 1 milion dolari SUA.

 • 09 Iul 2014
  Cu ajutorul Uniunii Europene, locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului au un centru cultural comun la Coșnița

  13 colective artistice de pe ambele maluri ale Nistrului și din Viniţa (Ukraina) au evoluat astăzi împreună în cadrul Festivalului folcloric „Nistrule, pe malul tău”. Cea de-a cincea ediție a festivalului a fost organizată în acest an în Casa de Cultură din satul Coșnita, Dubăsari, reconstruită recent din fonduri europene în cadrul Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

 • 04 Iul 2014
  Participarea femeilor în politică este esențială pentru democrația și dezvoltarea Republicii Moldova

  Sporirea nivelului de participare a femeilor în politică și la luarea deciziilor este fundamentală pentru democrație și esențială pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova. Aceasta este una din concluziile unei reuniuni organizate de Organizația Națiunilor Unite în Moldova, Ambasada Suediei și organizațiile societății civile.

 • 01 Iul 2014
  Școala de afaceri a deschis noi oportunități antreprenorilor din stânga Nistrului

  Peste 900 de antreprenori au beneficiat de instruire de calitate şi sprijin pentru realizarea ideilor lor de afaceri în cadrul Şcolii de business creată în stânga Nistrului cu asistența Programului UE-PNUD “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Astăzi absolvenţii celor trei filiale a Şcolii de business din Tiraspol, Bender şi Rîbniţa s-au întâlnit în cadrul unei conferinţe pentru a face schimb de experienţă şi a împărtăşi rezultatele obţinute.

 • 29 Iun 2014
  SUN DĂ-I FEST a adunat mii de susținători ai energiei ECO

  Grădina Publică Ştefan cel Mare a adunat mii de oameni la SUN DA-I FEST, festival de tehnologii şi produse eco ce a culminat cu un concert de muzică live alimentat de la energia solară. Festivalul a încheiat seria de evenimente desfăşurate în perioada 23-29 iunie în cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile.

 • 24 Iun 2014
  Femeile din Moldova au mai puţin timp liber decât bărbaţii

  În Republica Moldova, munca neremunerată este efectuată preponderent de femei. Valoarea anuală a muncilor neplătite ar fi echivalentă cu valoarea unui Produs Intern Brut. Fiind la fel de instruite ca şi bărbaţii, femeile dedică de două ori mai mult timp lucrului în gospodărie, se implică mai des în activități de voluntariat şi se distrează mai puţin.

 • 28 Mai 2014
  Raionul Leova devine lider în numărul instituţiilor publice încălzite cu energie din biomasă

  25 şcoli, grădiniţe şi centre comunitare din Raionul Leova vor trece la încălzirea pe biomasă în următorul sezon de încălzire şi vor avea un serviciu unic de gestionate a acestora. Acestea sunt prevederile cheie ale primului model de Parteneriat Public Privat în sectorul energiei din biomasă, lansat astăzi în raionul Leova.

 • 22 Mai 2014
  Tineri de pe ambele maluri ale Nistrului învaţă împreună să facă afaceri

  42 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului au făcut schimb de experienţă şi au stabilit relații de colaborare în cadrul unei conferințe comune, organizate în perioada 22-23 mai, la Tiraspol, de Camera de Comerț şi Industrie din Tiraspol în parteneriat cu AXA Management Consulting. Evenimentul face parte dintr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană şi PNUD în cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

 • 19 Mai 2014
  Au fost desemnaţi câştigătorii primului joc social online din Moldova

  Cele mai inovative proiecte comunitare identificate în cadrul primului joc social online din Moldova „Youth@Work” au fost astăzi premiate. Cei patru câştigători au ridicat premii de până la 10 000 lei fiecare pentru realizarea proiectelor propuse în domeniul creării locurilor de muncă şi dezvoltării profesionale a tinerilor din localităţile rurale.

 • 12 Apr 2014
  Un catalog promovează meşteşugurile practicate în regiunea Parcului Naţional „Orhei”

  Primul catalog complex al meşteşugurilor populare practicate în regiunea Parcului Național Orhei a fost prezentat în cadrul Expoziţiei Internaţionale specializate de turism, agrement şi hoteluri din Chișinău.

 • 10 Apr 2014
  Centru de Dezvoltare a Carierei lansat la Rezina

  Un al doilea Centru de Dezvoltare a Carierei, care va instrui şi ajuta şomerii calificaţi, emigranţii moldoveni întorşi acasă şi absolvenţii în obţinerea unui loc de muncă în Moldova, a fost lansat astăzi în oraşul Rezina.

 • 08 Apr 2014
  Primul joc online din Moldova poate aduce 10 000 lei în comunitatea ta

  În premieră pentru Republica Moldova, a fost lansat jocul online “Youth@Work” -https://communityplanit.org/moldova/- axat pe soluționarea problemei şomajului în rândul tinerilor. Prin intermediul acestui joc, tineri, angajatori şi factori de decizie din Moldova vor dezbate subiecte legate de şomaj şi migraţie şi vor identifica împreună soluții pentru depăşirea problemelor comunitare. Jocul a fost creat în cadrul unui proiect realizat de Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) în colaborare cu Colegiul Emerson din SUA, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene (UE) şi Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova.

 • 08 Apr 2014
  Republica Moldova se angajează să promoveze economia verde și dezvoltarea durabilă

  Evenimentul de nivel înalt “Dezvoltarea durabilă verde a Republicii Moldova”, organizat astăzi de Guvernul Republicii Moldova, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Guvernul Danemarcei şi Fondul Global de Mediu, își propune să lanseze o discuție națională privind dezvoltarea verde a Republicii Moldova în contextul Strategiei Naționale de Dezvoltare Moldova-2020, a prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, dar și a discuțiilor din cadrul ONU privind noua agendă de dezvoltare post-ODM, la care Moldova participă active.

 • 07 Apr 2014
  3480 de copii de pe ambele maluri ale râului Nistru au beneficiat de activităţi psihosociale

  Pe parcursul unui an, în rezultatul aplicării proiectului „Dezvoltarea unei abordări comune a copiilor”, 39 de profesori şi 3480 de copii din 20 de comunităţi locale de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de activităţi ce au contribuit la dezvoltarea copiilor din zonele rurale şi prevenirea abuzului, neglijării şi exploatării lor. Activităţile din cadrul proiectului au fost realizate cu asistenţa financiară a Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

 • 06 Apr 2014
  Caravana de cazane pe biomasă s-a lansat în satul Olăneşti, raionul Ştefan Vodă

  Expoziţia mobilă de cazane pe biomasă destinate gospodăriilor casnice ce pot fi cumpărate cu 1.300 de Euro rambursare din fonduri europene s-a lansat astăzi în raionul Ştefan Vodă. Mii de oameni din satele raionului au putut vedea pe viu cum funcţionează cazanele pe biomasă şi tipurile de biocombustibil produs în Republica Moldova.

 • 21 Mar 2014
  Eliminarea stigmei și a discriminării împotriva femeilor și fetelor de etnie romă este esențială pentru asigurarea egalității și abilitarea femeilor în Moldova

  Raportul cu privire la situația femeilor și fetelor de etnie romă din Republica Moldova, care este rezultatul a circa doi ani de cercetări și consultări cu un șir de actori, inclusiv a unei documentări empirice vaste și interviurilor cu femeile rome, arată că femeile de etnie romă reprezintă unul dintre cele mai excluse grupuri din Moldova.

 • 20 Mar 2014
  Locuitorii din satele Hagimus, Talmaza și Cioburciu au obținut acces la surse sigure de apă

  În ajunul Zilei Mondiale a Apelor, peste 700 de familii şi câteva instituţii sociale din sudul Moldovei au obţinut acces la apă. Astăzi, în satele Hagimus, Talmaza şi Cioburciu au fost inaugurate sistemele de aprovizionare cu apă construite cu asistenţa financiară a Uniunii Europene şi PNUD prin Programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

 • 03 Mar 2014
  A fost mărită până la 1.300 de euro cota de subvenţionare a procurării cazanelor pe biomasă

  Doritorii de a îşi încălzi casele sau microîntreprinderile cu energie din biomasă pot beneficia de cazane moderne pe bază de pelete sau brichete cu 1.300 euro rambursare din costuri. Majorarea cotei de subvenţionare de la 1.000 la 1.300 de euro a fost aprobată vineri, 28 februarie, prin votul membrilor Consiliului Proiectului Energie şi Biomasă, condus de Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

 • 21 Feb 2014
  Hai la ţară! Împreună sporim potenţialul turistic al satelor de pe ambele maluri ale Nistrului

  Satele de pe ambele maluri ale Nistrului devin mai atractive pentru localnici şi turişti. După o pauză de 20 de ani, în Ustia a fost lansat astăzi oficial un sistem econom de iluminare stradală cu o lungime de 14 km, renovat cu asistenţa financiară a Programului UE-PNUD. În următorul an, vor fi create 10 noi pensiuni rurale, iar 250 de familii din satele de pe ambele maluri vor fi conectate la reţeaua turistică „Hai la ţară!”, folosind instrumente inovatoare de promovare. Cel puţin 250 de tineri din satul Speia, din stânga Nistrului, vor deprinde meşteşuguri tradiţionale, ceea ce i-ar ajuta să găsească un loc de muncă.