Comunicate de presă

Filter
Showing 41 - 60 of 189
 • 19 Aug 2014
  Promovarea agriculturii organice ajută Moldova să răspundă provocărilor de dezvoltare durabilă

  Dezvoltarea agriculturii ecologice și extinderea măsurilor de înverzire a agriculturii convenționale pot ajuta Republica Moldova să răspundă provocărilor economice și de mediu pentru a asigura dezvoltarea durabilă a țării.

 • 13 Aug 2014
  Utilizatorii energiei din biomasă au un ghid video ce îi ajută să cumpere biocombustibil de calitate

  Un ghid video ce te ajută să faci diferenţa dintre biocombustibilul calitativ de cel necalitativ prin instrumente la îndemâna fiecăruia a fost elaborat de Proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă” în parteneriat cu Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

 • 06 Aug 2014
  Peste 50 de proiecte ECO de succes s-au înscris în Competiţia Moldova Eco-Energetica

  Peste 50 de dosare s-au înscris în Competiţia Moldova Eco-Energetica, ediţia 2014, cele mai multe concurând pentru categoriile de Cel mai Bun Proiect în Energia Solară, Geotermală şi Bioenergie. Proiectele inovative în utilizarea şi promovarea energiei regenerabile şi eficienţei energetice au fost depuse de persoane private, instituţii publice, companii private, reprezentanţi ai societăţii civile, mass media în perioada activă concursului: 5 martie – 5 august curent.

 • 29 Iul 2014
  Strategii și planuri de dezvoltare locală și națională analizate din perspectiva mediului

  Reprezentanți ai ministerelor, autorităților locale, Parlamentului, precum și ai organizațiilor societății civile s-au întrunit astăzi în cadrul unei mese rotunde pentru a discuta Proiectul de lege privind evaluarea strategică de mediu.

 • 29 Iul 2014
  Promovarea ecotehnologiilor în Republica Moldova, discutată în cadrul unei mese rotunde

  Republica Moldova trebuie să promoveze educația și informarea ecologică și să ofere facilități fiscale și financiare pentru folosirea tehnologiilor ecologice, ce sporesc eficiența energetică și reduc dependența țării de surse energetice externe.

 • 24 Iul 2014
  Raportul Dezvoltării Umane 2014: 2.2 miliarde de oameni sunt săraci sau aproape săraci

  Vulnerabilitatea persistentă amenință dezvoltarea umană. Iar dacă aceasta nu va fi abordată sistematic prin politici și norme sociale, progresul nu va fi echitabil și nici durabil. Acesta este mesajul principal al Raportului Dezvoltării Umane 2014, lansat astăzi de Administratorul PNUD Helen Clark și Prim ministrul Japoniei Japan Shinzō Abe în Tokyo.

 • 18 Iul 2014
  Sute de producători şi utilizatori de biocombustibil au participat la primul Forum Naţional Bioenergetica R. Moldova

  Primul forum naţional ce reuneşte producătorii de brichete şi pelete din R. Moldova, utilizatorii energiei din biomasă şi factorii de decizie în dezvoltarea bioenergeticii se desfăşoară astăzi la Chişinău cu sprijinul Delegaţiei Uniunii Europene.

 • 16 Iul 2014
  Tabăra de Vară ENERGEL a adunat avocaţii energiei ECO

  100 copii din clasele VII-VIII din 13 raioane şi UTA Gagauz-Yeri învaţă cum să producă energie din sursele naturii și cum să o consume eficient la Tabăra de Vară Eco ENERGEL, aflată la a treia ediţie. Tabăra de vară este o iniţiativă a Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de PNUD Moldova.

 • 11 Iul 2014
  10 proiecte de cooperare intercomunitară vor îmbunătăți viața a peste 120 000 de oameni din Moldova

  Primarii din 40 de localități din Moldova au semnat astăzi acorduri de grant pentru implementarea a 10 proiecte de cooperare intercomunitară. Acestea prevăd lansarea unor servicii publice - colectarea și evacuarea deșeurilor, iluminare stradală, întreținerea și deszăpezirea drumurilor, amenajarea teritoriului, și reparații capitale - ce vor îmbunătăți viața a peste 120 000 de oameni. Valoarea totală a granturilor oferite este de 1 milion dolari SUA.

 • 09 Iul 2014
  Cu ajutorul Uniunii Europene, locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului au un centru cultural comun la Coșnița

  13 colective artistice de pe ambele maluri ale Nistrului și din Viniţa (Ukraina) au evoluat astăzi împreună în cadrul Festivalului folcloric „Nistrule, pe malul tău”. Cea de-a cincea ediție a festivalului a fost organizată în acest an în Casa de Cultură din satul Coșnita, Dubăsari, reconstruită recent din fonduri europene în cadrul Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

 • 04 Iul 2014
  Participarea femeilor în politică este esențială pentru democrația și dezvoltarea Republicii Moldova

  Sporirea nivelului de participare a femeilor în politică și la luarea deciziilor este fundamentală pentru democrație și esențială pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova. Aceasta este una din concluziile unei reuniuni organizate de Organizația Națiunilor Unite în Moldova, Ambasada Suediei și organizațiile societății civile.

 • 01 Iul 2014
  Școala de afaceri a deschis noi oportunități antreprenorilor din stânga Nistrului

  Peste 900 de antreprenori au beneficiat de instruire de calitate şi sprijin pentru realizarea ideilor lor de afaceri în cadrul Şcolii de business creată în stânga Nistrului cu asistența Programului UE-PNUD “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Astăzi absolvenţii celor trei filiale a Şcolii de business din Tiraspol, Bender şi Rîbniţa s-au întâlnit în cadrul unei conferinţe pentru a face schimb de experienţă şi a împărtăşi rezultatele obţinute.

 • 29 Iun 2014
  SUN DĂ-I FEST a adunat mii de susținători ai energiei ECO

  Grădina Publică Ştefan cel Mare a adunat mii de oameni la SUN DA-I FEST, festival de tehnologii şi produse eco ce a culminat cu un concert de muzică live alimentat de la energia solară. Festivalul a încheiat seria de evenimente desfăşurate în perioada 23-29 iunie în cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile.

 • 24 Iun 2014
  Femeile din Moldova au mai puţin timp liber decât bărbaţii

  În Republica Moldova, munca neremunerată este efectuată preponderent de femei. Valoarea anuală a muncilor neplătite ar fi echivalentă cu valoarea unui Produs Intern Brut. Fiind la fel de instruite ca şi bărbaţii, femeile dedică de două ori mai mult timp lucrului în gospodărie, se implică mai des în activități de voluntariat şi se distrează mai puţin.

 • 28 Mai 2014
  Raionul Leova devine lider în numărul instituţiilor publice încălzite cu energie din biomasă

  25 şcoli, grădiniţe şi centre comunitare din Raionul Leova vor trece la încălzirea pe biomasă în următorul sezon de încălzire şi vor avea un serviciu unic de gestionate a acestora. Acestea sunt prevederile cheie ale primului model de Parteneriat Public Privat în sectorul energiei din biomasă, lansat astăzi în raionul Leova.

 • 22 Mai 2014
  Tineri de pe ambele maluri ale Nistrului învaţă împreună să facă afaceri

  42 de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului au făcut schimb de experienţă şi au stabilit relații de colaborare în cadrul unei conferințe comune, organizate în perioada 22-23 mai, la Tiraspol, de Camera de Comerț şi Industrie din Tiraspol în parteneriat cu AXA Management Consulting. Evenimentul face parte dintr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană şi PNUD în cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

 • 19 Mai 2014
  Au fost desemnaţi câştigătorii primului joc social online din Moldova

  Cele mai inovative proiecte comunitare identificate în cadrul primului joc social online din Moldova „Youth@Work” au fost astăzi premiate. Cei patru câştigători au ridicat premii de până la 10 000 lei fiecare pentru realizarea proiectelor propuse în domeniul creării locurilor de muncă şi dezvoltării profesionale a tinerilor din localităţile rurale.

 • 12 Apr 2014
  Un catalog promovează meşteşugurile practicate în regiunea Parcului Naţional „Orhei”

  Primul catalog complex al meşteşugurilor populare practicate în regiunea Parcului Național Orhei a fost prezentat în cadrul Expoziţiei Internaţionale specializate de turism, agrement şi hoteluri din Chișinău.

 • 10 Apr 2014
  Centru de Dezvoltare a Carierei lansat la Rezina

  Un al doilea Centru de Dezvoltare a Carierei, care va instrui şi ajuta şomerii calificaţi, emigranţii moldoveni întorşi acasă şi absolvenţii în obţinerea unui loc de muncă în Moldova, a fost lansat astăzi în oraşul Rezina.

 • 08 Apr 2014
  Republica Moldova se angajează să promoveze economia verde și dezvoltarea durabilă

  Evenimentul de nivel înalt “Dezvoltarea durabilă verde a Republicii Moldova”, organizat astăzi de Guvernul Republicii Moldova, în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Guvernul Danemarcei şi Fondul Global de Mediu, își propune să lanseze o discuție națională privind dezvoltarea verde a Republicii Moldova în contextul Strategiei Naționale de Dezvoltare Moldova-2020, a prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, dar și a discuțiilor din cadrul ONU privind noua agendă de dezvoltare post-ODM, la care Moldova participă active.