Istorii de succes

 • Reveniţi pentru a munci acasă: suport mic pentru parcurs sigur
  1 mai 2017

  Valeriu Filimon, originar din Coșcalia, raionul Căușeni, a lucrat mult timp peste hotare. Deşi căsătorit şi cu doi copii, venea acasă doar de două ori pe an. Chiar dacă aflarea sa peste hotare asigura familiei Filimon un venit suficient pentru a avea un trai decent, Valeriu simțea că distanța îl îndepărta de soție și de copii.

 • Nașterea nu mai este un motiv de frică în Slobozia, stânga Nistrului
  14 apr. 2017

  Prima fiică a Alionei și Taras Jironkiny ar fi împlinit astăzi 12 ani, dacă ar fi supraviețuit nașterea. Această pierdere s-a întâmplat la maternitatea din orașul natal Slobozia, care, la acel moment, nu era echipată corespunzător pentru a trata nou-născuții cu pneumopatie. Doi ani mai târziu, femeia a aflat că este din nou însărcinată, și a decis să nască în Dnestrovsk, la 20 km depărtare de casă, dar, în acea vreme, în condiții mai sigure. Un al treilea copil a venit după 10 ani de speranțe și, la început, Aliona nu era sigură dacă va naște în Slobozia.

 • Cu suportul Uniunii Europene, şcoala din Bălțata, Criuleni, a renunțat la gaz în favoarea peletelor produse de un agent economic din localitate
  15 mar. 2017

  Întemeiată la începutul secolului XX de etnici ucraineni, ce au migrat din Ucraina de Vest și au cumpărat pământ de la un boier local, comuna Bălțata din raionul Criuleni numără circa 2000 de locuitori.

 • Secretul unei cariere de succes se află la Centrul Syslab din Comrat
  6 mar. 2017

  Fiecare al zecelea tânăr din Republica Moldova este șomer. “Așa arată statisticile oficiale. În realitate, cred că numărul lor este mult mai mare. Chiar și tinerii care și-au găsit o slujbă se simt într-un fel șomeri, fiind nevoiți să muncească pentru un salariu derizoriu, în condiții precare. Eu m-am opus acestei perspective și, cu ajutorul Centrului Syslab din Comrat, finanțat de Uniunea Europeană, am reușit să-mi găsesc un loc de muncă decent, la mine acasă”, spune Olga Dudoglo, o tânără de 25 de ani din orașul Comrat.

 • Moldova la Fruit Logistica Berlin
  3 mar. 2017

  Conform organizatorilor, circa 98% din vizitatorii – comercianți au constatat rezultate pozitive pentru afaceri, drept urmare a expoziției; 90% au menționat că planifică să revină și 96% au spus că ar recomanda acest eveniment și altora. 80% au reușit să stabilească noi contacte de afaceri și 39% au semnat noi contracte pe parcursul expoziției. Peste trei pătrimi din vizitatorii – comercianți afirmă că se așteaptă la vânzări post-expoziție. Producătorii moldoveni sunt de aceeași opinie.

 • Călătoria mărului feliat
  28 dec. 2016

  Merele folosite la producerea gustărilor cool de mere își trag originile din satul Izvoare, raionul Orhei. Sunt cultivate de un agricultor local și reprezintă trei soiuri de măr: Golden Delicious, Florena și Idared. În timp ce își așteaptă glorioasa transformare, merele sunt păstrate la temperatura 3-4 C și 75% umiditate. Dacă pozele ar putea reda și aroma acelei camere, nu ați face scroll mai departe.

 • Migranţi, dar voluntari acasă
  5 dec. 2016

  Conform estimărilor oficiale, peste un sfert din forţa de muncă a R. Moldovei se află şi munceşte peste hotare. Deşi migranţii sunt sursa majoră de venituri pentru economia naţională, se consideră că exodul masiv al populaţiei paralizează dezvoltarea statului, în general, şi a localităţilor în particular.

 • Moldova: Parcul Național Orhei – de la neglijare până la recunoaștere drept patrimoniu mondial
  24 nov. 2016

  Nu cu mult timp în urmă, Republica Moldova – neavând nici munți și nici coaste maritime – era considerată a fi privată de atracții turistice. Chiar și cetățenii țării nu realizau faptul că dispun de o comoară naturală excepțională chiar în inima țării, doar la 50 km de capitală.

 • Pensionarii din Moldova cer dreptate
  23 nov. 2016

  Valentina Cernenchi se apropie de vârsta de pensionare, dar este îngrijorată de mărimea pensiei pe care o va primi. Conform înregistrărilor oficiale, ea a lucrat doar șapte ani. În realitate, însă, a muncit mult mai mulți.

 • Spații care respiră
  16 sept. 2016

  Se spune că parcurile naționale au oferit spații publice ce respiră într-o lume în care astfel de areale dispar încetul cu încetul. Zonele protejate din toată lumea și relațiile pe care le formează și le susțin între ființele umane, lumea animală și natură, în general, trebuie susţinute şi dezvoltate.