Tinerii, în special primii votanți, au devenit și ei alegători informați

21 February 2019

Lucian Deleu, voluntar al campaniei de informare despre alegeri în orașul Bălți

,,La început, nici nu aveam de gând să ies la alegeri…”, așa a început istoria sa Lucian Deleu, un tânăr de 18 ani din orașul Bălți, care până în primăvara anului trecut nici nu se interesa de procesele electorale sau chiar de ce se întâmplă în comunitatea sa. ,,Până în luna mai, mai mult petreceam timpul aiurea. Spun aiurea pentru că trăiam rutina zilnică. După ce mergeam la școală, ieșeam cu prietenii, ascultam muzică, dar mai mult nimic”. Și într-o zi s-a schimbat totul. Pentru că Lucian a aflat că de la 18 ani, în calitate de cetățean, are o nouă responsabilitate, cea de a vota.

,,Eram la școală și am aflat că se va organiza o întâlnire despre motivarea tinerilor de a participa la alegeri. Și am mers cu un prieten. Acolo ni s-au spus câteva lucruri, printre care: dacă nu faci tu alegerea, o face altcineva pentru tine, de ce să nu-ți controlezi viitorul tău? Și mi-am pus și eu niște întrebări. Bine, nu mă duc eu să votez, nu se duc alți 10 tineri din școala mea, 100 din orașul meu, etc. și ce se întâmplă?”, se întreabă tânărul.

Și în luna mai anul trecut, liceanul a luat o decizie. A devenit voluntar la Asociația Obștească „Centrul de Resurse pentru Educație Ecologică și Dezvoltare Durabilă” (CREEDD) din Bălți, organizație care a organizat întâlnirea care l-a marcat pe Lucian. CREEDD a fost unul din ONG-urile care a desfășurat o campanie de informare și educare electorală pentru tineri, în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală, în cadrul unui proiect al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău, prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și Ambasada Olandei prin Programul Matra.

,,Voi merge la alegerile de duminică pentru a fi un exemplu pentru generația mea”

Lucian Deleu a devenit parte a echipei de informare despre alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și toată vara și toamna a discutat cu tineri și tinere din Bălți și din întreaga regiune despre importanța fiecărui vot, responsabilitatea cetățenilor Republicii Moldova și a explicat ce înseamnă noul sistem electoral mixt. ,,Părinții mei au fost mai mereu plecați peste hotare, am crescut mai mult singur și eu m-am văzut totdeauna acolo, cu ei, nu aici. Cu aproape un an în urmă, eram sigur că ori cu mine, ori fără mine la vot, oricum nu se va schimba nimic. Acum vreau să schimb gândirea oamenilor din Bălți, vreau ca oamenii să nu mai fie atât de indiferenți. De aceea, voi merge la alegerile de duminică pentru a fi un exemplu pentru generația mea”, spune Lucian.

Marius Frecăuțeanu, director CREEDD, spune că a decis să contribuie la educația electorală după ce a văzut că la alegerile prezidențiale din 2016, doar 22 la sută din tinerii din nordul țării au participat la vot. ,,Noi am informat și am încercat să motivăm tinerii să fie interesați de procesele electorale într-un mod foarte interactiv, astfel am organizat cafenele de discuții, forumuri și altfel de activități în care tinerii au interacționat și au făcut schimb de informații”, spune Marius Frecăuțeanu.

Tinerii, ingenioși în exercițiile de simulare a zilei alegerilor

La Anenii Noi, Căușeni și Ștefan Vodă, o altă organizație non-guvernamentală a desfășurat la rândul său sesiuni de informare și simulări a zilei alegerilor. Cele mai multe au avut loc după ore, în școli. ,,Sălile de clasă s-au transformat în săli de competiție, se întreceau în subiecte de cunoaștere a sistemului electoral”, spune Ludmila Afteni, directoarea executivă a Asociației Psihologilor Tighina. Cel mai mare interes l-au provocat totuși simulările electorale, atunci când tinerii au fost și membri ai secțiilor de votare, dar și alegători sau observatori. ,,S-au implicat, au fost ingenioși la acest exercițiu. Toți au vrut să voteze, au stat la coadă și s-a întâmplat chiar să jucăm anumite situații. De exemplu, au stricat buletine de vot și am văzut cum s-au descurcat observatorii și membrii secției”, spune Artemie Cătănoi, trainerul pentru simulări și președintele Asociației Psihologilor Tighina.

,,M-am simțit importantă în rolul președintei secției de votare. Am simțit că sunt responsabilă de cetățeni și de procesul electoral. A fost o experiență nouă și mă bucur că la următoarele alegeri, atunci când voi vota pentru prima dată, voi ști deja ce trebuie să fac”, spune Diana Baeș, elevă în clasa a XII-a, la Liceul Teoretic ,,Ștefan-Vodă”.

,,Prin propriul meu exemplu, îl voi motiva și pe tata să meargă la vot”.

Pentru Luminița Grecu, o tânără de la Liceul ,,Mihai Eminescu” din localitatea Slobozia Mare, Cahul, exercițiul de simulare a zilei alegerilor a fost unul de care avea nevoie de mai demult. Și aceasta deoarece deja de câțiva ani încearcă să-și convingă tatăl să iasă la vot. ,,Aș vrea prin propriul meu exemplu să-l motivez pe tata să meargă la vot pentru că este singura modalitate prin care noi putem să arătăm că ne pasă. Mă bucur că deja voi putea să mă implic și eu în procesul de luare a deciziilor în țara mea”, spune Luminița, mândră că a aflat multă informație nouă.

În sudul țării, campania de informare și educare civică a tinerilor a fost organizată de Centrul Contact Cahul. Mihai Cucereanu, coordonatorul proiectului, spune că tinerii sunt foarte activi, dar au nevoie de mai multă informație pentru a deveni activi în comunitate, inclusiv în procesele electorale. ,,De aceea, e nevoie ca astfel de exerciții să aibă loc nu doar în cadrul campaniilor sau proiectelor, ci și să fie organizate în fiecare an de școală sub o formă sau alta”, e convins Mihai Cucereanu. Astfel, la Slobozia Mare, directoarea liceului, Elena Gârneț, a spus deja că modelul va fi preluat pentru organizarea alegerilor Consiliului Elevilor, componența căruia se schimbă o dată la doi ani.

Peste 30 de mii de tineri și tinere au aflat mai mult despre alegeri

În total, peste 30 de mii de tineri și tinere au participat direct la activitățile de informare și simulare a procesului electoral, organizate de 7 organizații non-guvernamentale pe parcursul anului 2018. În municipiul Chișinău, inclusiv în universități, voluntarii Centrului Național al Tinerilor din Moldova au fost cei care au distribuit materiale informaționale și au discutat față în față cu tinerii. De granturi pentru campanii de educație electorală au beneficiat în total 12 organizații neguvernamentale, care au avut misiunea de a informa diferite grupuri de alegători, inclusiv persoane cu dizabilități, femei în dificultate, minorități etnice, persoane deținute, etc.