Peste 63.000 de persoane din Găgăuzia au fost informate despre alegeri, în limba lor

15 February 2019

Olga Dudoglo și colegele sale, discutând cu alegătorii din orașul Comrat

Olga Dudoglo are 27 de ani și este din Comrat. Ea a absolvit universitatea din localitate și acum este juristă. Anul trecut, s-a alăturat altor voluntari alături de care a ajuns în fiecare sat și oraș din UTA Găgăuzia, pentru a informa alegătorii despre următorul scrutin parlamentar din februarie 2019. „Au fost sate în care nici eu nu am mai fost niciodată, dar am ajuns acolo datorită acestei campanii. Oamenii ne priveau mirați pentru că am venit tocmai de la Comrat până în localitatea lor pentru a le aduce și lor informații despre alegeri și noul sistem electoral”, povestește Olga.

Campania de educație electorală din UTAG a fost desfășurată de două organizații non-guvernamentale, Clinica Juridică Comrat și Media Birlii – Uniunea Media, în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală și Comisia Electorală din Găgăuzia. ONG-urile au fost selectate prin concurs și au beneficiat de un grant, în cadrul unui proiect al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău, prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și Ambasada Olandei prin Programul Matra.

Astfel, începând cu luna mai și până la sfârșitul verii trecute, Olga, împreună cu alți voluntari și voluntare, a răspuns la întrebările găgăuzilor, le-a povestit despre noul sistem electoral în baza căruia au loc alegerile parlamentare. Au fost distribuite ghiduri și postere, tipărite în cele trei limbi vorbite în această regiune: româna, rusa și, desigur, găgăuza.

„Mulți s-au bucurat și s-au mirat că broșurile au fost și în găgăuză”

„Oamenii au avut informație diferită, unii nici nu știau ce fel de alegeri urmează să fie organizate. Așa că am bătut la porți și uși și am stat de vorbă cu ei, le-am explicat ce înseamnă sistemul electoral mixt”, spune voluntara.

Unii alegători adresau întrebări adiționale și vroiau mai multă informație, susține Olga: „Mulți s-au bucurat și s-au mirat că broșurile au fost și în găgăuză. Mi-a plăcut această campanie, deoarece informațiile pe care le-am oferit noi, materialele informative, toate au fost accesibile și ușor de citit pentru toți cetățenii din regiunea Găgăuziei”.

Cel care s-a ocupat de traducerea în găgăuză a materialelor informative a fost Vitalie Gaidarji, președintele organizației neguvernamentale Media Birlii – Uniunea Media. Potrivit lui, a fost o misiune frumoasă și totodată dificilă, deoarece limba găgăuză nu este atât de bogată în termeni electorali. Astfel, o echipă de experți a lucrat la adaptarea unui ghid despre alegerile parlamentare, a unui poster general despre sistemul electoral mixt și altele două care reflectă circumscripțiile uninominale 45 și 46 din UTA Găgăuzia.

„A fost o premieră pentru Găgăuzia. Mai mult, inclusiv datorită acestui exercițiu, păstrăm această limbă, care a fost deja declarată pe cale de dispariție”, spune Vitalie Gaidarji. Materialele informative au fost utile și jurnaliștilor din regiune, care reflectă subiectul alegerilor, adaugă Gaidarji.

Găgăuzii, tot mai interesați de mersul proceselor electorale

Iurie este elev de gimnaziu în Comrat. Mama sa este vorbitoare de rusă, iar tata de română. El știe ambele limbi, iar la școală învață și găgăuza. Așa că a luat cu drag tocmai trei broșuri, fiecare în limbi diferite: „Voi merge la școală și voi vorbi și cu colegii mei despre ce am citit în aceste materiale. Cred că și elevii, chiar dacă încă nu au drept de vot, trebuie să știe cât mai mult despre alegeri pentru a deveni un cetățean responsabil”, spune Iurie.

Încă o premieră pentru Găgăuzia este și faptul că pe 24 februarie 2019 în toate secțiile de votare vor fi afișate posterele privind sistemul electoral mixt și circumscripțiile uninominale în toate cele trei limbi vorbite în regiune.

Comisia Electorală de la Comrat a avut un rol activ în această campanie. Președintele CEC Găgăuzia, Ivan Komur, a participat la mai multe emisiuni TV și radio la care a răspuns la întrebările cetățenilor. „Toate materialele informative care au fost distribuite în această campanie au contribuit la încurajarea participării oamenilor în alegeri, îmbunătățind, sperăm, rata participării la scrutin. Au fost multe apeluri în emisie directă, iar acest fapt m-a bucurat. Înseamnă că populația este interesată de procesele electorale”, spune președintele CEC din Găgăuzia.

De aceeași părere este și șefa Reprezentanței Oficiului Avocatului Poporului de la Comrat, Svetlana Mironova, care a fost unul dintre mentorii și invitații care au mers în instituțiile de învățământ pentru a face simulări electorale cu elevi și studenți din Găgăuzia, precum și la întâlnirile cu cetățenii în cadrul campaniei mobile, desfășurată de Clinica Juridică Comrat. „Oamenii se interesează de specificul acestor alegeri, de rolul candidaților din circumscripții. Iar simulările electorale la care participă tinerii sunt mult mai mult decât un simplu seminar de informare. Tinerii, mai ales cei care vor vota prima dată, simt pe propria piele ce înseamnă o zi a alegerilor. Și aceste simulări reprezintă o premieră pentru Găgăuzia”, spune Svetlana Mironova.

Cunoașteți-vă drepturile și obligațiile de alegător!

„Această campanie a pus un accent deosebit pe legătura directă cu cetățenii. Pentru PNUD Moldova și Comisia Electorală Centrală, în calitate de partener al proiectului, este important ca fiecare alegător, înainte să intre în cabina de vot, să-și cunoască drepturile și obligațiile sale și să conștientizeze responsabilitatea votului său și, desigur, să nu întâlnească obstacole în procesul de votare”, a menționat Eva Bounegru, manageră de proiect, PNUD Moldova.

În total, peste 63.000 de cetățeni din UTA Găgăuzia, inclusiv 32.400 de femei, au fost informați direct despre alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. De granturi pentru campanii de educație electorală au beneficiat 12 organizații neguvernamentale, care au avut misiunea de a informa diferite grupuri de alegători, inclusiv persoane cu dizabilități, femei în dificultate, minorități etnice, persoane deținute, etc.