Tații din Moldova și Suedia

1 May 2018

Vitalie, 37 de ani, a participat cu familia sa la vernisarea expoziției din 24 aprilie. Foto: Laura Bohanțova

Pentru că suntem de părere că tații trebuie să fie activ implicați în creșterea și educația copiilor, că a lua concediu de paternitate și de îngrijire a copiilor este firesc pentru un bărbat, am susținut expoziția „Tații din Moldova și Suedia”, vernisată la Chișinău la inițiativa Ambasadei Suediei în Republica Moldova, în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite în Republica Moldova. Expoziția s-a desfășurat în perioada 17-30 aprilie 2018.

În total, în fotografii au fost surprinse portretele a 25 de tați din Suedia și a 10 tați din Republica Moldova. Aceștia din urma au fost selectați prin concurs, la care au trebuit să prezinte o fotografie în care au grijă de copii și o scurtă reflecție despre rolul de tată. În total, au fost recepționate 64 de dosare de participare.

„Această expoziție este o oportunitate de a stimula discuții despre rolul taților, în familie și în societate în ansamblu", a afirmat Signe Burgstaller, Ambasador al Suediei în Republica Moldova. „Sperăm că tații se vor simți mândri de munca importantă pe care o fac în familie și vor fi inspirați, în urma acestei expoziții, să se gândească mai mult la viața de familie și la responsabilitățile părintești".

Expoziția Tații din Moldova și Suedia a fost lansată pe 18 aprile 2018 la Shopping MallDova. Foto: Laura Bohanțova

„Sunt încântată de această expoziție de fotografie, care ilustrează armonia familiilor în care ambii părinți sunt deopotrivă implicați și se dedică îngrijirii zilnice a copiilor. Aceasta ar trebui să fie o normă în secolul 21 și în epoca Agendei 2030 și a celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Este foarte important ca fetele și băieții să aibă o conexiune emoțională cu ambii părinți”, a afirmat Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.                                       

Andrei Donțu, Artist instrumentist, 35 ani. „Împreună cu Andrei, cu Theodor și cu Sebastian am învățat jumătate din tot ceea ce știu, am răscolit în mine stări și sentimente, de care am fost străin până la nașterea lor. Cu ei am crescut și m-am schimbat! Sper să le fiu un exemplu demn băieților mei, dar și cel mai bun prieten.”

Tudor Ceban, Programator, blogger, 33 ani. „Sunt un tată norocos, lucrez de acasă, respectiv, știu foarte bine ce înseamnă să stai acasă cu copilul. Prin proiectul Tăticul Modern doresc să îndemn cât mai mulți tătici să se implice, cât mai mult, în educația copiilor lor și, mai ales, să-i conving că cea mai eficientă metodă de educare a copiilor este prin propriul exemplu.”

Tudor Mereacre, Specialist în relații cu publicul și implementarea proiectelor, 32 ani. „Educație, dragoste, grijă și înțelepciune trebuie să ofere atât mama, cât și tata! Totul se împarte la doi! Doar așa copilul crește echilibrat și încrezut că va avea suportul ambilor părinți! Nu există responsabilitate de mamă și tată, ci responsabilitate de Părinte.”

Scopul expoziției a fost de a stimula discuțiile despre egalitatea în familie și efectele sale asupra societății, dar și despre opțiunile bărbaților și femeilor cu privire la viața de familie și muncă.     

În Moldova, mamele care lucrează au dreptul la 70 de zile înainte și 56 de zile după nașterea unui copil cu dreptul la 100% din salariu. Tații au dreptul la 14 zile la nașterea copilului și 100% din salariu. După expirarea concediului de maternitate, părinții asigurați au dreptul la un concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului care poate fi utilizat integral sau parțial până copilul atinge vârsta de 3 ani, beneficiile constituind 30% din salariu. Femeile neangajate în câmpul muncii, dar căsătorite, au dreptul la concediu de maternitate cu beneficii calculate în baza salariului soțului.

Mihail Pîslăraș, ofițer Serviciul de Frontieră, 32 de ani. „Prefer să nu fiu un ajutor, ci un partener în tot ce ține viața de părinte, casă şi familie. Un tată modern nu e capul familiei, ba e acela care merge cot la cot cu mama, căutând, cercetând, informându-se, luând decizii şi acționând ÎMPREUNĂ. Şi nu în ultimul rând, e acela care nu ezită să-şi manifeste dragostea față de copii şi soție”.

Vitalie Burlaca, Operator mecanic, 37 ani. „De 15 ani am așteptat momentul când s-a născut Marusica. Ea mă face să savurez din plin plăcerea de a fi tătic, să mă bucur la fiecare linguriță mâncată când o hrănesc, să schimb scutecul cu dragoste, să fiu fericit pentru fiecare succes al ei. Suntem o familie care savurează în egală măsură plăcerea de a fi părinți.”

În aprilie 2016, a fost adoptată Legea nr. 71, care a prevăzut pentru prima dată că tații pot beneficia de un concediu de paternitate de 14 zile, plătit din fondul de asigurări sociale. Din ce în ce mulți tați aleg să își ia concediu pentru ca să aibă grijă de copiii lor. Referitor la indemnizația pentru îngrijirea copiilor, aceasta este luată în unul în zece cazuri de bărbați, iar în restul cazurilor - de femei.

PNUD, împreună cu alte agenții ONU, în parteneriat cu organizațiile societății civile, a pledat pentru adoptarea acestei legi. PNUD a susținut Guvernul Republicii Moldova la elaborarea Strategiei pentru asigurarea egalității între femei și bărbați în Republica Moldova pe anii 2017-2021 și va continua să sprijine integrarea dimensiunii de gen și abilitarea femeilor în domeniile-cheie de dezvoltare din țară.

Eugen Șmîcov, Inginer, 30 ani. „Mă numesc Eugen și sunt tată a două fete. Împreună cu ele m-am reîntors în copilărie, și mă simt responsabil pentru dezvoltarea lor spirituală. Iar recent am realizat că îmi ajunge fantezie și pentru mai mulți copii! Acum petrec mult timp cu patru copii, dintre care doi sunt ai prietenilor noștri. Principala mea preocupare acum este să inventez un nou joc pentru copii, iar acest proiect poate fi un joc pentru ei!"

Vladimir Bolocan, Farmacist, 30 ani. „Eu vreau sa fiu acel tată la care am visat în copilărie, deoarece zilnic spun oamenilor că a crește un copil este o minune, iar noi nu știu de ce căutăm minuni în altă parte. Vreau să spun acest lucru tuturor, de aceea mă bucur pentru această ocazie.”

Potrivit Studiului privind utilizarea timpului, efectuat de Biroul Național de Statistică cu sprijinul ONU, 6 din 10 femei sunt angajate zilnic în activități de îngrijire a copiilor, comparativ cu doar 4 din 10 bărbați.

Iată de ce e nevoie de eforturi comune pentru a obține o egalitate de gen efectivă și o partajare mai echitabilă a responsabilităților familiale.

Victor Țurcan, Programator, 31 ani. „Tatăl trebuie să ofere familiei încrederea în sine, suportul emoțional și cel fizic, și nu în ultimul rând toată dragostea. Un tată modern nu clasifică sarcinile din familie după gen dar le ia asupra sa, doar așa o familie va crește puternică și pregătită pentru viitor.”

Petru Negura, Lector universitar, 43 ani. „Dacă bărbații și-ar lua în serios rolul de tată, cu toții ar avea de câștigat: și mama, și copiii, și mai ales tatăl. Nu doar pentru că și-ar învăța copiii să facă diverse lucruri, dar și pentru că ar învăța ei ceva esențial de la copiii lor.”

Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 5 - Egalitatea de gen - are una din ținte reducerea muncii neremunerate.

Agenda 2030 reprezintă o oportunitate pentru Moldova de a trece de la dezvoltarea instituțională și de reglementare la eliminarea reală a fenomenului discriminării bazate pe gen și prevenirii violenței împotriva femeilor și fetelor, în așa fel ca efectul acestora asupra inegalității de gen în țară să fie minimizat, iar drepturile femeilor să fie realizate pe deplin. Femeile și bărbații din Moldova au nevoie de o abordare echitabilă în politicile de asigurare socială, protecția socială și medicală, precum și infrastructură și servicii relevante. Ei trebuie să se bucure de un tratament egal în muncă și remunerare, distribuirea activităților domestice și de îngrijire, accesul la bunuri și servicii și livrarea acestora, precum și securitate socială.