Exemplul municipiului Strășeni, determinat să devină o comunitate fără corupție, prezentat la Bruxelles

10 October 2018

La 10 octombrie 2018, primara municipiului Strășeni, Valentina Casian, a prezentat rezultatele acțiunilor de promovare a integrității și anticorupției la nivel local la evenimentul „Viitorul orașelor: dezvoltare urbană transparentă și inovatoare", organizat de PNUD. Masa rotundă se desfășoară în cadrul Săptămânii europene a regiunilor și orașelor.

Municipiul Strășeni a pilotat abordarea „insule de integritate" a PNUD. Metodologia, creată de Ana Vasilache și Ronald MacLean Abaroa, a replicat campania anti-corupție de succes a lui Abaroa, primar al orașului La Paz, Bolivia. Acesta este un instrument practic utilizat de lideri și manageri pentru a identifica și schimba politicile publice și sistemele organizaționale predispuse la corupție, prin intermediul unui proces strategic și participativ.

În 2017, Strășeni a adoptat un plan strategic axat pe schimbarea sistemelor organizaționale corupte. Documentul a fost elaborat într-un mod participativ și a implicat administrația publică și funcționarii, liderii comunitari și alți actori, analizând vulnerabilitatea la corupție și elaborând soluții. Procesul a fost facilitat de PNUD Moldova în cadrul unei inițiative regionale susținută de Guvernul României.

În Planul strategic anticorupție a mun. Strășeni sunt incluse patru dintre cele mai predispuse domenii la corupție:

  1. Achiziții publice
  2. Proprietatea publică
  3. Dezvoltarea urbană
  4. Serviciul public de salubritate

Aceste domenii au fost identificate prin consultarea a 300 de femei și bărbați care au participat la un sondaj desfășurat de administrația locală cu sprijinul PNUD.

Planul strategic anti-corupție se concentrează pe soluții practice pentru eliminarea acestui flagel din sectoarele sus-menționate. Până în prezent, municipalitatea a reușit:

  • Să înlăture barierele birocratice din cadrul primăriei;
  • Să efectueze achizițiile de valoare redusă prin noul sistem electronic național e-achiziții;
  • Să desfășoare o campanie de sensibilizare privind promovarea Planului urbanistic și să încurajeze raportarea construcțiilor ilegale sau neautorizate;
  • Să inițieze modernizarea întreprinderii municipale identificată de cetățeni drept una dintre cele mai vulnerabile la acțiunile de corupție.

„Motto-ul meu este că cel mai important birou este biroul cetățeanului. Implicarea cetățenilor depinde în primul rând de capacitatea primarului de a-i convinge să participe, de a-i motiva și de a purta discuții oneste cu aceștia", a remarcat Valentina Casian, primara orașului Strășeni, care se află la al doilea mandat.

Municipiul Strășeni face parte dintr-un proiect regional care își propune să promoveze implementarea unei metodologii anti-corupție inovatoare și practice la nivel local. Această metodologie anti-corupție a fost deja implementată în peste 10 țări din Europa de Sud-Est și 20 de guverne locale și a fost recunoscută pe plan internațional datorită Premiului pentru Serviciul Public acordat de ONU.