Parlamentari, reprezentanți ai societății civile, funcționari publici și experți locali și internaționali au discutat, la Chișinău, bune practici în domeniul controlului parlamentar și recomandări privind consolidarea funcției de control parlamentar în Moldova.

„Controlul parlamentar este o prioritate pentru Parlamentul Republicii Moldova în anul 2017. Suntem recunoscători partenerilor de dezvoltare pentru sprijin în preluarea celor mai bune practici în acest sens din regiune și din lume”, a declarat Anatolie Zagorodnîi, vicepreședintele Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități.

Audierea publică privind consolidarea controlului parlamentar în Moldova a fost organizată de Proiectul PNUD „Consolidarea guvernării parlamentare în Moldova”, finanțat de Guvernul Suediei, cu participarea Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități.

„Controlul parlamentar este o funcție cheie a legislativului, și este esențial pentru constituirea instituțiilor eficiente, responsabile și incluzive, așa cum prevede Obiectivul 16 pentru dezvoltare durabilă privind pacea, justiția și instituțiile puternice. Controlul parlamentar asupra guvernului este foarte important pentru a asigura că oamenii au acces la servicii de bază și, prin urmare, este esențial în promovarea responsabilității”, a declarat Stefan Liller, reprezentant permanent adjunct al PNUD în Moldova.

În cadrul audierilor, participanții au făcut cunoștință cu tendințele globale în materie de control parlamentar, prezentate în cea de-a doua ediție a Raportului Global Parlamentar, elaborat de Uniunea Interparlamentară și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Raportul, dat publicității în luna octombrie, a fost prezentat la Chișinău de unul din autori - Mads Hove, analist poltici, Procese politice inclusive și PNUD New York. Raportul integral poate fi consultat aici.

Franklin De Vrieze, consultant parlamentar internațional al PNUD, a prezentat sumarul unei cercetări comparative profundate privind practicile de control parlamentar în legislativul moldovean și parlamentele naționale din statele europene. Analiza cuprinde mai multe domenii tematice, inclusiv controlul executării bugetului, analiza ex-post a legislației, rolul comisiilor în controlul parlamentar, și altele, și conține mai multe recomandări pentru preluarea bunelor practici din regiune în Parlamentul Republicii Moldova.

Ulterior, consultantul național PNUD, Viorel Pârvan, a prezentat metodologia propusă pentru evaluarea ex-post a legislației. Elaborarea metodologieii respective, solicitată de Parlament, a fost realizată cu sprijinul PNUD și prevede, printre altele, operarea unor modificări în Regulamentul Parlamentului pentru consolidarea funcției de control parlamentar.

Ulterior, consultantul național al PNUD, Viorel Pârvan, a prezentat propuneri concrete de modificare a Regulamentului Parlamentului și o metodologie pentru evaluarea ex-post a legislației pentru consolidarea funcției de control parlamentară.

În ultimii ani, PNUD a sprijinit numeroase acțiuni și instrumente pentru consolidarea activității Parlamentului Republicii Moldova și apropierea aleșilor poporului de cetățeni:

  • În anul 2014, cu sprijinul PNUD, au fost deschise patru oficii teritoriale de informare ale Parlamentului în Comrat, Edineț, Leova și Orhei. Acestea găzduiesc cu regularitate audieri și consultări publice și întâlniri ale deputaților cu locuitorii din regiuni;
  • În aprilie 2017, a fost lansat portalul e-petiții, prin intermediul căruia cetățenii pot depune on-line o petiție în Parlament;
  • PNUD sprijină activitatea grupurilor parlamentare tematice. Astfel, din 2015, funcționează Platforma de dialog a doamnelor deputate, care promovează dimensiunea de gen în politicile publice, iar în iulie 2016, a fost constituit Biroul național Moldova al Organizației globale a parlamentarilor împotriva corupției, care întrunește 9 actuali și foști deputați și deputate, determinați să denunțe corupția și să promoveze integritatea în sistemul public;
  • PNUD sprijină și profesionalizarea comunicării publice a Parlamentului. În 2015, a fost creat un Centru de vizite și informare, prin intermediul căruia peste 17.000 de persoane au vizitat instituția și au avut ocazia să comunice cu aleșii săi;
  • Din iulie 2017, Parlamentul are o nouă strategie de comunicare și identitate vizuală, iar angajații secretariatului Parlamentului responsabili de comunicarea publică au fost instruiți în diverse aspecte ale aceste activități;
  • PNUD a sprijinit elaborarea a 6 spoturi video educaționale despre activitatea parlamentară. Acestea vor fi folosite în școli pentru lecțiile de educație civică și difuzate în presă și în cadrul evenimentelor publice din Legislativ.
Icon of SDG 16

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD