Declarația anticorupție a grupului GOPAC Moldova, sprijinită de jumătate de deputați în Parlament

12.10.2017

Mai bine de jumătate din parlamentarii moldoveni s-au alăturat apelului anticorupție al membrilor grupului GOPAC Moldova, făcut astăzi în plenul Parlamentului.

Biroul național Moldova al Organizației globale a parlamentarilor împotriva corupției a prezentat o declarație prin care și-a asumat angajamentul de a întreprinde eforturi susținute pentru curmarea flagelului corupției în sectorul public din Moldova și au îndemnat corpul de deputați să respecte principiile de integritate și etică parlamentară în instituția legislativă a țării. Declarația a fost sprijinită de 53 de parlamentari.

Roman Boțan, copreședintele GOPAC Moldova, președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, a declarat, de la tribuna legislativului: „Avem ferma convingere că sectorul public și clasa politică din Republica Moldova trebuie să se ghideze de integritate și profesionalism”.

Declarația prevede consolidarea eforturilor pentru realizarea recomandărilor GRECO pentru combaterea corupției în Moldova, aprobarea normelor de etică și integritate parlamentară, dar și colaborarea mai strânsă cu societatea civilă pentru promovarea bunelor practici anticorupție.

La fel, GOPAC Moldova va iniția o serie de consultări publice cu cetățenii și societatea civilă din mai multe regiuni ale țării pentru radiografierea problemei corupției în teritoriu. În iulie, curent, membrii GOPAC au discutat cu cetățenii și administrația locală a Edineț, iar următoarea rundă de consultări la avea loc la Cahul, la 23 octombrie.

Vedeți textul integral al declarației aici.

Biroul Național GOPAC Moldova a fost constituit la 12 iulie 2016, cu sprijinul PNUD, în cadrul proiectului „Consolidarea guvernării parlamentare în Moldova” implementat cu suportul financiar al Guvernului Suediei. Astfel, Moldova a devenit parte a rețelei de peste 60 de birouri naționale ale Organizației Globale a Parlamentarilor împotriva Corupției.

GOPAC Moldova are 9 membri, actuali și foști deputați în Parlament, reprezentanți ai tuturor grupurilor parlamentare. Membrii grupului își propun să promoveze o cultură de toleranță zero față de corupție și să organizeze discuții publice, să ofere expertiză, analize și luări de atitudine pentru eliminarea acestui flagel din structurile publice și din societate.

Lista parlamentarilor membri GOPAC Moldova poate fi consultată aici.

Secretariatul internațional GOPAC se află la Ottawa, Canada. Mai multe informații despre rețeaua GOPAC puteți găsi pe site-ul http://gopacnetwork.org/.

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD