Campania “Integritatea este libertate” îndeamnă cetățenii să manifeste toleranță zero față de corupție

20.09.2017

Centrul Național Anticorupție al Republicii Moldova (CNA), cu susținerea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) și Guvernului Norvegiei, lansează campania națională de informare și sensibilizare publică „Integritatea este libertate”, inspirată de prevederile Legii integrității nr.82 din 25.05.2017 și noua Strategie Națională de Integritate și Anticorupție pentru anii 2017-2020 votate de Parlament la 30.03.2017. Noile reglementări au introdus pentru prima dată noțiunile de „integritate politică”, „integritate instituțională” și „integritate în sectorul privat”, unificând la nivel național politicile de integritate și anticorupție în aceste sectoare.

„Anume pentru a produce o schimbare de mentalitate, campania lansată astăzi va oferi cetățenilor informații simple și accesibile  despre obligațiile de integritate ale clasei politice, ale agenților economici, dar mai ales – despre obligațiile de integritate ale angajaților statului și ale instituții publice cu privire la responsabilitatea pe care o au față de cetățeni”, a declarat Cristina Țărnă, vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție.

Campania mizează pe o serie de materiale video, care reprezintă lecții de integritate bazate pe exemple și situații cotidiene. Produsele campaniei pot fi accesate pe rețelele de socializare și accesând bannerul campaniei „Integritatea este libertate” pe paginile web ale autorităților publice care au acceptat parteneriatul cu CNA în această campanie.

În paralel, în instituțiile publice sunt desfășurate sesiuni de instruire pentru agenți publici privind rigorile instituite de Legea Integrității nr.82 din 25.05.2017.

Campania lansată astăzi tinde să cultive o nouă cultură, cea a integrității în societatea moldovenească.

„Susținem această campanie, fiind convinși că măsurile coordonate de prevenire sunt deseori mai eficiente decât combaterea consecințelor acestui fenomen nefast și sunt esențiale pentru sporirea pe termen lung a încrederii cetățenilor în capacitatea și voința statului de a promova și implementa reforme în beneficiul cetățeanului”, afirmă Olga Crivoliubic, managera proiectului „Consolidarea funcțiilor Centrului Național Anticorupție de prevenire și analiză a corupției”.

Campania rezonează cu Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 16, denumit „Pace, Justiție și Instituții Puternice”, fixat prin Agenda de dezvoltare durabilă 2030 adoptată de Statelor membre ale ONU. Acesta stabilește o agendă ambițioasă pentru îmbunătățirea felului în care națiunile lumii guvernează cetățenii lor și solicită acțiuni globale concertate în reducerea substanțială a corupției și mituirii în toate formele sale; reducerea semnificativă a fluxurilor financiare ilicite, consolidarea recuperării și returnării bunurilor furate; asigurarea procesului decizional receptiv, incluziv, participativ și reprezentativ la toate nivelurile; asigurarea accesului public la informații și protejarea libertăților fundamentale.

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD