Copii și femei din grupuri vulnerabile, în vizită la Parlament, cu ocazia Zilei Internaționale a Democrației

15.09.2017

Mai bine de 100 de copii și femei din toată țara au venit în vizită la Parlament cu ocazia Zilei Internaționale a Democrației. Evenimentul a fost organizat de oficiile teritoriale de informare ale Parlamentului din Comrat, Edineț, Leova și Orhei, cu sprijinul Proiectului PNUD „Consolidarea guvernării parlamentare în Moldova”, finanțat de Guvernul Suediei.

Vizitatorii vin din familii social-vulnerabile, iar printre ei s-au găsit și supraviețuitoare ale violenței în familie. Participanții au făcut un tur ghidat al Parlamentului, unde au învățat despre clădirea Parlamentului, istoria legislativului moldovean, au vizitat muzeul Parlamentului și expozițiile mai multor instituții publice desfășurate în Parlament cu ocazia zilei ușilor deschise.

Angajații Centrului Național Anticorupție le-au explicat vizitatorilor de ce mita este nocivă pentru societate și pentru fiecare cetățean. Reprezentanții Agenției pentru Reglementare în Energetică le-au vorbit despre economisirea energiei și surse regenerabile, iar la standul Băncii Naționale, copiii au învățat să depisteze bancnotele false folosind echipament special.  Toți doritorii au făcut poze cu mascații din cadrul batalionului „Alfa” al Serviciului de Informații și Securitate.

Potrivit participanților, Parlamentul trebuie să asigure copiilor și adulților un nivel de trai decent, acces la educație și servicii de sănătate și locuri de muncă care ar permite oamenilor să rămână în Moldova.

„Parlamentul trebuie să ia decizii concrete care să aducă beneficii țării, care ar asigura un trai decent pentru mine și părinții mei”, spune Petru, un licean din Orhei.

„Dacă aș deveni deputat, eu aș ajuta în primul rând persoanele în etate și copiii bolnavi și cu dizabilități și aș face ca toate școlile să aibă mese și scaune bune și noi, ca în Parlament”, spune Dumitru, elev din orașul Edineț.

„Țara depinde de Parlament, de aceea trebuie să avem aici oameni pe care putem conta”, spune Andreea, elevă de la Orhei.

La finalul vizitei, în sala de ședințe plenare, copiii și femeile participante au discutat cu câteva parlamentare, reprezentante ale Platformei comune de dialog a doamnelor deputate, despre problemele care îi frământă: atragerea cadrelor didactice tinere în școală, politici sociale incluzive, drepturile fetelor și femeilor și reprezentarea echitabilă a tuturor în Parlament.

În calitate de deputate, vrem să facem tot posibilul pentru a asigura copiilor accesul la o educație de calitate”, a declarat, în discuție cu vizitatorii, parlamentara Valentina Rotaru. Deputatele Elena Bodnarenco și Valentina Stratan au discutat cu vizitatorii despre asigurarea prânzului în școli, sistemul de protecție socială, dar și despre cariera lor parlamentară.

Platforma comună de dialog a doamnelor deputate a fost creată în anul 2015, cu sprijinul PNUD Moldova, pentru promovarea respectării drepturilor femeilor și copiilor și promovarea politicilor sociale incluzive în Parlament. Platforma întrunește parlamentare din toate fracțiunile politice.

PNUD a sprijinit și deschiderea, în anul 2014, a celor patru oficii teritoriale de informare ale Parlamentului (OTIP), care au sporit interacțiunea dintre deputați și cetățeni. Peste 2000 de cereri ale cetățenilor au fost recepționate de funcționarii din cadrul OTIP-urilor, multe probleme reclamate fiind rezolvate, inclusiv prin modificarea legislației.

Vizita copiilor și femeilor din grupuri vulnerabile la Parlament a fost organizată cu sprijinul PNUD și al Guvernului Suediei în cadrul Săptămânii deschiderii parlamentare, ca parte a eforturilor de apropiere a instituției legislative de cetățean.

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD