Hartă interactivă: Care sunt top cinci probleme abordate de cetățeni la forumurile regionale cu deputații?

03.01.2017

După ce au fost organizate 15 forumuri regionale parlamentare „Dialog cu cetățenii” în toată țara, care au servit drept platformă de discuții dintre femei din diferite categorii socio-economice (minorități etnice, cu dizabilități, din mediul rural cu venituri mici, femeile în vârstă, mamele singure etc.) și deputații din Parlamentul RM, acum putem vizualiza principalele rezultate a acestora prin intermediul unei hărți interactive.

Harta ilustrează unde anume au avut loc forumurile regionale în perioada noiembrie 2015 – iunie 2016, care sunt cele top cinci probleme abordate de cetățeni direct cu politicienii, dar și care sunt propunerile participantelor și participanților, ca urmare a acestor dialoguri.

Obiectivul forumurilor a fost consolidarea dialogul dintre deputați și cetățeni, inclusiv femei din diferite categorii socio-economice, administrația publică locală de nivel I și II, precum și societatea civilă. Totodată, a fost promovat rolul și importanța participării femeilor în viața politică și procesele decizionale în rândul cetățenilor. Astfel, forumurile au devenit porta-voce a necesităților femeilor din R. Moldova, aducând la ordinea zi provocările și problemele cu care se confruntă, precum protecția socială insuficientă pentru grupurile vulnerabile, salariile mici, în special pentru angajatele din serviciul public, adoptarea cotei de gen în lectură finală de Parlament, care, de altfel, a fost votată în aprilie 2016, dar și reforma administrației publice locale și existența unui dialog permanent dintre cetățeni și politicieni.

650 de cetățeni - 542 de femei și 108 bărbați – au participat la dialoguri directe cu 26 de membri ai Parlamentului RM pe parcursul forumurilor, iar reprezentanții ai patru Oficii Teritoriale de Informare ale Parlamentului RM (OTIP) – create cu sprijinul PNUD – au facilitat organizarea forumurilor și au participat la discuții. Pentru 60 la sută dintre participanți, aceste dialoguri au fost o primă oportunitate de acest fel.

Pentru mai multe informații, apăsați iconița cu raionul care vă interesează, iar în partea dreaptă va apărea un scurt sumar al forumului din localitatea respectivă, însoțit de fotografii relevante.

Harta este disponibilă în limbile română și engleză.

Harta a fost elaborată de Programul ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru dezvoltare”, cu suportul financiar al Guvernului Suediei.

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD