În Moldova se lansează Ministerul Datelor

15.10.2015

Un parteneriat încheiat între Ministerul Finanțelor din Slovacia, PNUD și SOVVA (Organizația Slovacă pentru Activități de Cercetare și Dezvoltare) a inițiat prima provocare regională privind datele deschise “Ministerul Datelor”, care încearcă să utilizeze gândirea creativă și potențialul inovațional al tinerilor pentru a transforma societatea, prin utilizarea datelor deschise și tehnologiilor emergente.

Provocarea dată este deschisă pentru tinerii de la 18 ani în sus, cointeresați în utilizarea datelor deschise pentru îmbunătățirea guvernării și contribuţia la implicarea mai mare a cetățenilor.

Procesul de depunere a cererilor de participare este deschis până pe 1 noiembrie. Echipele urmează să prezinte un modul: o idee cu privire la modul în care intenționează să soluționeze problemele ce țin de guvernare în comunitatea, orașul, țara, teritoriul sau regiunea lor, prin utilizarea seturilor de date vizând finanțele publice. Vizualizările, aplicațiile și analize analitice sunt salutabile. Solicitanții pot utiliza seturile de date pe care le oferim noi sau propriile lor seturi de date.

Ministerul Datelor oferă o gamă vastă de seturi de date din Albania, Serbia, Kosovo[1] și Muntenegru, și utilizarea acestor seturi de date va spori șansele de câștig. E-soluțiile regionale care oferă o perspectivă comparativă vor fi apreciate cu punctaj mai mare.

Echipele alese în prima etapă vor merge la Nova Gorica, Slovenia, în perioada 17-18 noiembrie, unde vor elabora și prezenta prototipurile lor unui panel internațional de evaluatori cu renume în domeniul datelor, bunei guvernări și implicării cetățenilor, finanțelor publice și investițiilor. Echipa câștigătoare va primi un premiu de $10,000 în numerar pentru a-și transforma ideea într-un produs real. Însă, cel mai important este faptul că echipele vor beneficia de un mentorat intens și posibilități de stabilire a relațiilor.

Provocarea dată nu va lua sfârșit odată cu anunțarea câștigătorului. Cei trei parteneri de bază intenționează să adune know-how-ul și contactele lor pentru a veni cu soluții victorioase pe parcursul un show mobil în jurul Europei de Sud-Est, pentru a prezenta echipa dată factorilor de decizie, care ar putea fi interesați de implementarea ideilor prezentate.

Pentru mai multe detalii sau pentru clarificarea întrebărilor, accesați site-ul web al Ministerului Datelor și pagina Facebook , sau urmăriți pe Twitter.

 

[1] Referințele la Kosovo vor fi înțelese în contextul Rezoluției Consiliului Securității 1244 (1999).

 

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD