Serviciul de presă
  • Parlamentul încurajează dialogul cu cetățenii24 nov. 2015Un forum de comunicare a deputaților cu cetățenii a avut loc astăzi, la Edineț. Evenimentul a fost organizat cu susținerea Programului ONU „Femeile în Politică” și implicarea Oficiului teritorial de informare a Parlamentului din Edineț (OTIP).

  • Funcționarii din Secretariatul Parlamentului, instruiți despre utilizarea statisticilor de gen23 nov. 2015Funcționarii din cadrul Secretariatului Parlamentului sunt instruiți despre utilizarea statisticilor de gen în activitatea legislativă.

  • Au fost prezentate Planul de Acțiuni pentru prevenirea şi lupta cu corupția și Codul de Conduită și Etică pentru deputați20 nov. 2015Planul de Acțiuni pentru consolidarea eficienței Parlamentului Republicii Moldova pentru prevenirea şi lupta cu corupția și Codul de Conduită și Etică pentru deputați au fost prezentate la 20 noiembrie curent. Cele două documente au fost elaborate cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în cadrul proiectului “Îmbunătățirea democrației în Moldova prin suport parlamentar şi electoral”, finanţat de Suedia.

  • Funcționarii electorali și partidele politice au beneficiat de instruirea BRIDGE19 nov. 201546 de actori implicați în gestionarea alegerilor și reprezentanți ai partidelor politice au participat la două ateliere de instruire BRIDGE în perioada 9-20 noiembrie în domeniul electoral și respectiv finanțarea politică. Seminarele au fost organizate cu sprijinul Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în cadrul proiectului “Îmbunătățirea democrației în Moldova prin suport parlamentar şi electoral”, finanţat de Suedia.

  • Forumul regional parlamentar „Dialog cu cetățenii” a fost organizat la Ungheni19 nov. 2015În jur de 60 de femei din raionul Ungheni s-au întrunit miercuri, 18 noiembrie, cu deputate și deputați din Parlamentul Republicii Moldova în cadrul celui de-al doilea Forum regional parlamentar „Dialog cu cetățenii”. Forumul este organizat pentru a spori comunicarea dintre cetățeni și deputați, contribuind la creșterea nivelului de încredere a cetățenilor în clasa politică și în faptul că necesitățile lor vor fi auzite.

  • Producătorii de brichete şi pelete de pe ambele maluri ale Nistrului învaţă cum să producă biocombustibil de calitate17 nov. 2015Producătorii de biocombustibil de pe ambele maluri ale Nistrului participă astăzi la un atelier de lucru dedicat calităţii biocombustibilului. Producătorii de brichete şi pelete discută despre factorii ce asigură calitatea superioară a biocombustibilului produs în Republica Moldova, precum şi cei ce diminuează calitatea acestuia. Atelierul este organizat de către Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

  • Primul forum regional parlamentar „Dialog cu cetățenii” a avut loc la Orhei17 nov. 2015Luni, 16 noiembrie, la Orhei s-a desfășurat, în premieră, primul Forum regional parlamentar „Dialog cu cetățenii”, în cadrul căruia s-au întrunit deputați din Parlamentul Republicii Moldova cu locuitorii raionului Orhei. Forumul este organizat cu asistența Programului ONU „Femeile în Politică” pentru a spori comunicarea dintre cetățeni și deputați, contribuind la creșterea nivelului de încredere a cetățenilor în clasa politică și în faptul că necesitățile lor vor fi auzite.

  • UE finanțează 20 de proiecte de infrastructură socială care vor spori încrederea pe ambele maluri ale Nistrului13 nov. 2015Pe 13 noiembrie 2015 au fost anunţate cele 20 de comunităţi de pe ambele ale Nistrului care vor implementa proiecte de infrastructură socială, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene (UE). Iniţiativele au fost selectate în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

  • Întreprinderile mici și mijlocii vor aplica strategii inovaționale de marketing12 nov. 201545 reprezentanți ai întreprinderilor mici și mijlocii învață, pe parcursul a două zile, 11 și 12 noiembrie, cum să aplice strategii inovaționale de marketing. Trainingul este organizat în cadrul proiectului ‘Antreprenoriat Inovațional pentru Dezvoltare Locală Durabilă’, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Moldova în parteneriat cu Ministerul Economiei al Republicii Moldova, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Activitatea se înscrie în prevederile Strategiei Inovaționale a Republicii Moldova pentru 2013 – 2020 “Inovații pentru competitivitate”.

  • Un proiect finanțat de Uniunea Europeană a abilitat 20 procurori să combată relele tratamente în instituțiile medicale11 nov. 2015Peste 20 procurori ştiu cum să combată relele tratamente în instituțiile de îngrijire medicală, după o serie de cursuri de formare și consultări efectuate timp de aproape un an. Procesul a culminat recent la sfârșitul lunii octombrie 2015, când procurorii instruiți au convenit cu privire la utilizarea unui Ghid practic privind investigarea relelor tratamente în instituțiile de îngrijire medicală și implicarea pentru îmbunătățirea cadrului juridic național referitor la investigarea torturii în instituțiile medicale. Prin urmare, un grup de inițiativă va efectua o analiză detaliată a legislației și a necesităţilor de aliniere la cele mai relevante bune practici internaționale.