Serviciul de presă

Filter
Showing 1 - 20 of 201
 • 27 Mai 2015
  Construcţia punctului de trecere al frontierei Palanca, finanţată de Uniunea Europeană, lansată

  ”Condiţii îmbunătăţite de traversare a frontierei de stat pentru companii şi persoane, călătorii de pasageri mai sigure şi confortabile, inclusiv din punct de vedere al aspectului de gender, stabilizarea şi dezvoltarea economică a regiunii”- sânt doar câteva din avantajele şi obiectivele scontate ale proiectului de Construcţie a punctului de trecere al frontierei operat în comun - Palanca, lansat astăzi în cadrul unui eveniment public în s. Palanca, raionul Ştefan Vodă.

 • 20 Mai 2015
  60 de copii din Caragaş, din stânga Nistrului, au obţinut acces la educaţia preşcolară

  Aproximativ 200 de copii din satul Caragaş, din stânga Nistrului, beneficiază de condiții mai bune de educaţie, iar 60 de copii au obţinut acces la educaţia preşcolară odată cu reconstrucţia unui bloc şi reabilitarea sistemului de încălzire al grădiniţei din localitate.

 • 05 Mai 2015
  Femeile din grupurile minoritare etnice cer implicarea lor în politică

  În jur 100 de femei reprezentante ale grupurilor minoritare etnice au participat, în premieră, la Forumul Național al Femeilor din Grupurile Etnice - „Egale prin diferență, ne implicăm în politică”.

 • 01 Mai 2015
  Partenerii de dezvoltare au discutat cu Prim-ministrul şi cabinetul de miniştri recomandările de politici și planurile de acțiune ale Guvernului în cadrul unei sesiuni comune de lucru

  Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova şi reprezentanţii Cabinetului de miniștri, condus de Prim-ministrul Chiril Gaburici, s-au întrunit astăzi într-o sesiune comună de lucru de o zi pentru a discuta provocările de dezvoltare ale Republicii Moldova, recomandările de politici din notele informative (Briefing Book) înaintate autorităţilor anterior de către partenerii de dezvoltare, precum şi planurile de acțiune ale Guvernului.

 • 28 Apr 2015
  Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este prezentat Comunităţii Energetice în cadrul unei reuniuni organizate la Viena

  Proiectul Energie şi Biomasă a fost prezentat astăzi Comunităţii Energetice Europene drept un proiect model în promovarea şi accesarea surselor de energie regenerabilă, finanţat de Uniunea Europeană. Prezentarea are loc în cadrul reuniunii dedicate promovării energiei regenerabile organizate de către secretariatul Comunităţii Energetice în zilele de 27-29 aprilie la Viena.

 • 27 Apr 2015
  La Comrat vor exista șanse mai mari de angajare datorită noului Centru de dezvoltare a carierei

  Al cincilea centru de dezvoltare a carierei, care va instrui șomerii calificați, migranții reveniți și absolvenții să-și găsească un loc de muncă în Moldova, a fost lansat astăzi la Comrat, în cadrul proiectului ”Antreprenoriat inovativ pentru dezvoltare durabilă” implementat de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova cu suportul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Moldova.

 • 27 Apr 2015
  Primarii din Republica Moldova și România pledează pentru mai multe femei în administrația publică locală

  200 de femei și bărbați primari din Republica Moldova și România au realizat un schimb de experiență privind bunele practici în dezvoltarea locală și furnizarea unor servicii publice de calitate, în cadrul Conferinței moldo-române a Femeilor Primari, cu genericul „Dezvoltare locală prin participare echitabilă”, care a avut loc la Chișinău.

 • 22 Apr 2015
  Peste 15 mii locuitori din raionul Sîngerei vor avea servicii mai accesibile şi mai ieftine

  Primarii din şase localităţi învecinate din raionul Sîngerei şi-au unit eforturile pentru rezolvarea în comun a problemelor comunale locale. La evenimentul de lansare a Întreprinderii municipale „Servcom-Chișcăreni” au participat edili şi cetăţeni din localităţile partenere care au împărtăşit mesajul „Mai ieftin. Mai curat. Acum şi în satul meu”.

 • 12 Apr 2015
  Locuitorii din trei localităţi din raionul Ştefan Vodă au străzi iluminate

  Locuitorii din trei localităţi din raionul Ştefan Vodă au sărbătorit lansarea serviciului de iluminare stradală în cadrul evenimentului “Hora luminii”. În ziua de Paşti, 200 de leduri s-au aprins concomitent în Popeasca, Ermoclia şi Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă, datorită creării, în premieră, a unei întreprinderi specializate.

 • 09 Apr 2015
  A fost lansat concursul de selectare a raioanelor în care vor fi create Parteneriate Public Private de livrare a bioenergiei

  Proiectul european Energie şi Biomasă invită raioanele din Republica Moldova să se înscrie în concursul de lansare a Parteneriatelor Public Private (PPP) în livrarea serviciilor bioenergetice. În baza acestor modele, responsabilitatea gestionării centralelor termice pe bioenergie, asigurarea cu biocombustibil de calitate şi angajarea/plata operatorilor revine agentului economic, autorităţile locale plătind doar costul gigacaloriei produse.

 • 08 Apr 2015
  Antreprenori din 20 localităţi au primit granturi pentru dezvoltarea afacerilor în sumă totală de peste 100 mii USD

  Antreprenori din 20 localităţi au primit granturi pentru dezvoltarea afacerilor în mediul rural în cadrul ceremoniei de înmânare a cecurilor de grant care a avut loc în comuna Cărpineni (Hînceşti), unde micii antreprenori au venit cu bunurile pe care le produc în cadrul afacerilor şi le-au expus la târgul-expoziţie „Afacere frumoasă la tine acasă”.

 • 07 Apr 2015
  Primul model de livrare a bioenergiei de către un agent economic a fost realizat în Leova

  Raionul Leova este singurul raion din Republica Moldova unde serviciile de livrare a bioenergiei sunt prestate de un agent economic. Acest lucru este realizat în cadrul unui model pilot de Parteneriat Public Privat de livrare a serviciilor bioenergetice integrate semnat în 2014 între Consiliul Raional Leova şi Green Farm SRL, partenerul privat desemnat în urma unui concurs demarat de autorităţile locale. Modelul pilot de PPP a fost lansat la iniţiativa Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” 1.

 • 01 Apr 2015
  Proiectul ESCO Moldova a fost lansat

  Ministerul Mediului al Republicii Moldova, cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a lansat astăzi Proiectul ”ESCO Moldova - Transformarea pieței pentru eficiența energetică urbană prin introducerea companiilor de servicii energetice” , care își propune să creeze o piață ESCO funcțională, durabilă și eficace în Moldova prin convertirea companiilor de engineering în companii de prestare a serviciilor energetice (ESCO). Acestea vor servi drept bază pentru sporirea eforturilor de reducere a emisiilor în sectorul de clădiri municipale din Moldova, care va duce la reducerea emisiilor de CO2 prin intermediul implementării contractelor de performanță energetică.

 • 31 Mar 2015
  Noul Coordonator Rezident al ONU a discutat prioritățile de dezvoltare cu Prim-ministrul Republicii Moldova

  Dafina Gercheva, noul Coordonator Rezident al Organizației Națiunilor Unite (ONU) și Reprezentantul Permanent al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova s-a întâlnit astăzi cu Chiril Gaburici, Prim-ministru al Republicii Moldova.

 • 25 Mar 2015
  Centrul de dezvoltare a carierei SYSLAB din Cahul și-a prezentat rezultatele în cadrul Zilei ușilor deschise

  Astăzi, Centrul de dezvoltare a carierei SYSLAB din Cahul a găzduit numeroși oaspeți, doritorii de a afla, în cadrul Zilei ușilor deschise, despre activitatea și rezultatele acestuia.

 • 24 Mar 2015
  Șomerii din regiunea de Nord a țării vor beneficia de serviciile noului Centru de dezvoltare a carierei

  Încă un Centru de Dezvoltare a Carierei care va instrui şi ajuta şomerii calificaţi, emigranţii moldoveni întorşi acasă şi absolvenţii în obţinerea unui loc de muncă în Republica Moldova, a fost lansat astăzi în municipiul Bălți, cu sprijinul proiectului „Antreprenoriat inovativ pentru angajare durabilă”, implementat de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova (PNUD) cu suportul SYSLAB International și Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

 • 18 Mar 2015
  Deținuții minori vor beneficia de condiții mai bune pentru formare profesională și resocializare

  Deținuții minori de la penitenciarul din Goian vor beneficia de condiții mai bune pentru desfășurarea programelor de formare profesională, care au drept scop creșterea ratei de reintegrare cu succes a foștilor deținuți în societate. Astăzi a avut loc inaugurarea atelierelor recent renovate din penitenciarul Goian, care vor fi utilizate pentru a instrui viitori cizmari, bucătari, lăcătuși auto, frizeri, precum și pentru alte activități de terapie ocupațională, cum ar fi ceramica, arta fotografică și lucrul în lemn.

 • 03 Mar 2015
  Proiectul Energie şi Biomasă 2, finanţat de Uniunea Europeană, s-a lansat

  „80 de centrale moderne pe biomasă şi 21 de colectoare solare instalate în şcoli, grădiniţe, centre comunitare; 300 de cazane pe biomasă oferite la preţuri subvenţionate caselor private şi microîntreprinderilor; 7 Parteneriate Public-Private de livrare a bioenergiei”, sunt câteva din rezultatele scontate ale Proiectului Energie şi Biomasă 2, lansat astăzi în cadrul unui eveniment public organizat în şcoala din s. Varniţa, rl Anenii Noi, una din cele 144 de instituţii beneficiare ale primei etape de proiect (2011-2014).

 • 02 Mar 2015
  Cihan Sultanoglu: PNUD va sprijini în continuare Republica Moldova pentru a asigura o dezvoltare echitabilă pentru toţi

  În perioada 25-27 februarie, Directorul Biroului Regional PNUD pentru Europa şi CSI, Cihan Sultanoglu, s-a aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova pentru a participa la Reuniunea Finală la Nivel Înalt a Dialogului Global privind Consolidarea Capacităţilor Instituţionale pentru Implementarea Agendei de Dezvoltare Post-2015. Profitând de această ocazie, Cihan Sultanoglu a vizitat câteva proiecte realizate de PNUD în comunităţile rurale şi a avut câteva întrevederi cu reprezentanţii Parlamentul şi Guvernului Republicii Moldova.

 • 17 Feb 2015
  Oficiul Medicilor de Familie din Molovata Nouă a fost reconstruit din fonduri europene

  Circa 4 mii de oameni de pe ambele maluri ale Nistrului au acces la servicii medicale de calitate odată cu modernizarea Oficiului Medicilor de Familie din satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari. Oficiul a fost inaugurat astăzi după o reconstrucţie efectuată din fonduri europene în cadrul Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.