Serviciul de presă

Filter
Showing 141 - 160 of 201
 • 28 Ian 2013
  Producătorii de fructe din Moldova vor participa la Expoziția FruitLogistica din Germania

  Aproximativ 18 producători de fructe proaspete, fermieri și asociații de producători, precum și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova vor participa pentru prima dată la expoziția FruitLogistica, care va avea loc la Berlin între 6-8 februarie. Sloganul standului Republicii Moldova va fi " Moldova - Taste makes the difference" (gustul face diferența), unde vor fi oferite fructe pentru degustare, astfel accentuînd gustul natural al fructelor proaspete produse în Moldova.

 • 16 Ian 2013
  În 2013, Proiectul Energie şi Biomasă va acoperi toată Republica Moldova

  În 2013, Proiectul Energie şi Biomasă va fi prezent în toată Republica Moldova. În acest an, Proiectul „Energie şi Biomasă în Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană, se lansează în 12 noi raioane, astfel acoperind întreaga ţară.

 • 17 Dec 2012
  În plină iarnă, în Medveja a încolţit speranţa într-o viaţă mai bună

  Cel puţin 100 de persoane vor putea obţine un venit suplimentar la bugetul familiei, caznaua satului se va umple cu 10 mii de lei anual, iar locuitorii vor avea un spaţiu amenajat pentru a-şi vinde marfa. Acestea au fost calculele care i-au determinat pe oamenii din Medveja, raionul Briceni să includă crearea unei pieţe de mărfuri în capul listei de lucrări necesare localităţii. Cu sprijinul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) această prioritate a fost realizată. Locuitorii din Medveja, dar şi cei din satele vecine au sărbătorit acest succes printr-o lansare oficială a pieţei.

 • 17 Dec 2012
  Centrul de Medicină Legală şi-a consolidat capacităţile instituţionale şi operaţionale

  Centrul de Medicină Legală a fost dotat cu utilaj modern de investigaţie medico-legală, fiind create condiţii adecvate de examinare şi documentare medico-legală în cazurile de tortură. Tehnica de laborator şi mobilierul au fost oficial donate astăzi, în cadrul unui eveniment public, de proiectul „Consolidarea examinării medico-legale a cazurilor de tortură şi a altor forme de maltratare în Moldova”, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

 • 17 Dec 2012
  Filmul unei zile în Moldova 12.12.12: Episodul despre Republica Moldova axat pe viitorul pe care oamenii și-l doresc

  Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova, a participat la cea mai extinsă acțiune globală ”O zi pe Pământ 12.12.12” (One Day on Earth). The film from the Republic of Moldova, the first to be produced by the participating UNDP country offices around the world, illustrates through images and people’s testimonials a trip which begins at 0 kilometre in Chisinau, continues on the Europe’s longest street – Muncesti, and ends in rural Moldova. The voices of people in this film tell about what their communities need most to grow and prosper.

 • 13 Dec 2012
  Coordonatorul Rezident al Națiunilor Unite în Moldova a susținut un discurs în Parlament

  Coordonatorul Rezident al Organizației Națiunilor Unite, Nicola Harrington-Buhay, a adresat astăzi un mesaj Parlamentului Republicii Moldova, axat pe activitatea Națiunilor Unite în țară și pe modalitățile de consolidare a cooperării dintre ONU și forul legislativ. Acesta este al doilea discurs din istorie susținut în Parlament de un Coordonator Rezident ONU, după un mesaj din 2005 consacrat rolului Parlamentului în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului.

 • 13 Dec 2012
  Programul "Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii" va desemna câştigătorii competiţiei de granturi pentru societatea civilă în primele luni ale anului 2013

  Programul „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană, cofinanţat şi implementat de PNUD, a organizat un concurs de granturi pentru societatea civilă menit să sporească gradul de încredere între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru.

 • 12 Dec 2012
  Locuitorii din Ruseni, Edineţ au obţinut acces la apă potabilă

  Peste 50 de familii din satul Ruseni, raionul Edineţ, au obţinut acces la apă potabilă graţie unui proiect de dezvoltare comunitară, implementat de locuitorii satului cu sprijinul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată.

 • 11 Dec 2012
  La şcoala de business din Tiraspol şi Râbniţa "s-au servit" afaceri pe pâine

  Atelier de patiserie cu prăjituri „ca la bunica acasă”, prisacă cu miere “tămăduitoare” sau un internet -magazin cu o mie şi unu de mărunţişuri. Sunt doar câteva idei de afaceri prezentate săptămâna trecută de cei 40 de absolvenţi ai şcolii de business din Tiraspol şi Râbniţa, înfiinţate de Camera de Comerţ şi Industrie cu asistenţa Programului UE-PNUD “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Ideile au fost “coapte” şi “ambalate” într-un business plan în decurs de trei luni, cât au durat cursurile de iniţiere în afaceri pentru întreprinzătorii începători şi au fost “servite” la ceremonia de absolvire.

 • 10 Dec 2012
  De Ziua Drepturilor Omului, au fost premiate realizările remarcabile în domeniul drepturilor omului în Moldova în 2012

  Realizările remarcabile în domeniul drepturilor omului în Republica Moldova în 2012 au fost premiate astăzi în cadrul unei ceremonii festive, organizată de Națiunile Unite cu ocazia Zilei Drepturilor Omului, marcată anual la 10 decembrie. Transmisă în direct de posturile publice Moldova 1, Radio Moldova și portalul Privesc.eu, Gala Premiilor ONU în domeniul drepturilor omului a întrunit înalți oficiali, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și corpului diplomatic, organizații neguvernamentale și mass-media.

 • 09 Dec 2012
  Tinerii s-au angajat să lupte împotriva corupţiei

  Realizările remarcabile în domeniul drepturilor omului în Republica Moldova în 2012 au fost premiate astăzi în cadrul unei ceremonii festive, organizată de Națiunile Unite cu ocazia Zilei Drepturilor Omului, marcată anual la 10 decembrie. Transmisă în direct de posturile publice Moldova 1, Radio Moldova și portalul Privesc.eu, Gala Premiilor ONU în domeniul drepturilor omului a întrunit înalți oficiali, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și corpului diplomatic, organizații neguvernamentale și mass-media.

 • 09 Dec 2012
  Mesajul Administratorului PNUD Helen Clark cu ocazia Zilei Internaționale Anti-Corupție

  De asemenea, oamenii săraci au de pierdut cel mai mult în urma degradării rapide a resurselor naturale, cauzată de corupția care permite ca legile și regulamentele să fie ignorate. Logările ilegale pe care oficialii corupți se fac că nu le observă pot, de exemplu, să amenințe ecosistemele de care depinde viața oamenilor săraci și duc la prierderi în veniturile guvernelor. PNUD, prin intermediul activităților sale de sprijinire a programului Reducerea Emisiilor cauzate de Defrișări și Degradarea Pădurilor, cunoscută și ca REDD +, contribuie la reducerea riscului corupției în gestionarea pădurilor.

 • 08 Dec 2012
  După 18 ani, copiii se bucură de acces la educaţia preşcolară

  108 copii din satul Fârlădeni, raionul Căuşeni au obţinut acces la educaţia preşcolară, iar 22 de locuitori au căpătat un loc de muncă odată cu deschiderea grădiniţei renovate cu asistenţa financiară a autorităţilor centrale și locale şi Uniunii Europene în cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” (SCBM), implementat de PNUD Moldova.

 • 07 Dec 2012
  Moldova Eco Energetica și-a desemnat câştigătorii ediției 2012

  Moldova Eco-Energetica, cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice din Republica Moldova, şi-a desemnat astăzi câştigătorii în cadrul unei ceremonii – Gala Moldova Eco-Energetică.

 • 07 Dec 2012
  Raportul Naţional de Dezvoltare Umană 2012 – "Aspiraţiile europene și dezvoltarea umană a Republicii Moldova": "INTEGRAREA EUROPEANĂ ESTE CEA MAI BUNĂ OPŢIUNE PENTRU DEZVOLTAREA UMANĂ"

  Raportul Naţional de Dezvoltare Umană 2012, intitulat „Aspiraţiile europene și dezvoltarea umană a Republicii Moldova”, analizează provocările şi realizările, întârzierile şi progresele Republicii Moldova din perspectiva dezvoltării umane şi formulează un set de recomandări ce ar putea reduce costurile și maximiza beneficiile integrării europene pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

 • 03 Dec 2012
  Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Proiectul UE-PNUD Energie şi Biomasă în Moldova lansează o platformă web de comunicare dedicată energiei din biomasă

  Agenţia pentru Eficienţă Energetică, în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova, lansează o platformă de comunicare web dedicată energiei din biomasă, una din cele mai accesibile surse de energie regenerabilă din Republica Moldova.

 • 30 Nov 2012
  Să reanimăm malurile râului Nistru, ca să respirăm mai bine

  Cu acest mesaj organizaţiile „Vitality” din oraşul Tirapol şi „Renaşterea Rurală” din comuna Tohatin au mobilizat peste 200 de elevi de pe ambele maluri ale Nistrului pentru activităţi de salubrizare şi înverzire a zonei riverane râului Nistru.

 • 23 Nov 2012
  Experţi de rang înalt de pe ambele maluri ale Nistrului studiază principiile de funcţionare ale instituţiilor europene

  14 experţi de nivel înalt, dintre care oficiali ai structurilor executive relevante şi autorităţi publice de pe ambele maluri ale Nistrului, membri ai comunităţii de afaceri şi reprezentanţi ai societăţii civile au studiat rolul şi principiile de funcţionare ale instituţiilor Uniunii Europene (UE) şi politicile europene relevante în cadrul unei vizite de studiu la Bruxelles şi Berlin. Membrii delegaţiei au participat la vizita de studiu ca şi experţi, nu în calitatea lor oficială, şi au folosit această ocazie pentru comunicare și o mai bună înţelegere a principiilor de funcţionare a instituţiilor europene, a provocărilor şi oportunităţilor care rezultă din colaborarea cu Uniunea Europeană pentru dezvoltarea economică a ambelor maluri ale Nistrului.

 • 20 Nov 2012
  Jurnalismul on-line însușit de jurnaliştii de pe ambele maluri ale Nistrului

  Timp de trei zile, 20 de jurnalişti din Bălţi, Ialoveni, Comrat, Tiraspol, Bender şi Dubăsari şi-au dezvoltat abilităţile profesionale, au însuşit noi practici şi tendinţe în domeniul jurnalismului on-line în cadrul unui curs de instruire organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în parteneriat cu organizaţia neguvernamentală Centrul Media de la Tiraspol, cu asistenţa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

 • 13 Nov 2012
  Reforma de descentralizare: de la strategie la acţiuni

  Sub acest generic a demarat astăzi o Conferinţă Internaţională, care a întrunit la Chişinău peste 140 de reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, societăţii civile şi partenerilor de dezvoltare, precum şi experţi naţionali şi internaţionali. Timp de două zile, participanţii vor analiza experienţa ţărilor europene în domeniul administraţiei publice locale, vor evalua stadiul de implementare a Strategiei Naţionale de Descentralizare, vor dezbate planurile de acţiuni sectoriale ale reformei de descentralizare pe domenii distincte, cum ar fi educație, finanțe, patrimoniu etc.