Serviciul de presă

Filter
Showing 141 - 160 of 173
 • 25 Oct 2012
  Comisia Electorală Centrală din Moldova explorează modalități de integrare a dimensiunii de gen în activitatea sa

  Comisia Electorală Centrală din Moldova și Autoritatea Electorală Permanentă din România, împreună cu reprezentanți ai societății civile din ambele țări, au participat la un curs de instruire internațional cu genericul “Dimensiunea de gen și alegerile”. Acest curs a fost organizat cu suportul Programului PNUD pentru Democrație/Alegeri cu scopul de a spori gradul de conștientizare a funcționarilor electorali privind aspectele de gen în alegeri.

 • 17 Oct 2012
  Mesajul Administratorului PNUD, Helen Clark cu ocazia zilei internaționale pentru eradicarea sărăciei

  Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei oferă ocazia de a reflecta asupra progresului Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM).

 • 15 Oct 2012
  Un serviciu de asistenţă parentală profesionistă va fi dezvoltat în regiunea transnistreană cu sprijinul Programului "Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii"

  Specialişti în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului de pe ambele maluri ale Nistrului şi-au unit eforturile pentru a dezvolta un serviciu de asistenţă parentală profesionistă în regiunea transnistreană. Un proiect în acest sens a fost lansat de organizaţiile neguvernamentale “Detstvo Detyam” din Tiraspol şi „Partnerships for Every Child” din Chişinău cu sprijinul Programului “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”(SCBM).

 • 03 Oct 2012
  Beneficiile reformei de descentralizare pentru persoanele în etate

  Cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor în Etate, în oraşul Cantemir a fost organizată o dezbatere publică cu privire la situaţia femeilor şi bărbaţilor vârstnici în contextul reformei de descentralizare.

 • 27 Sep 2012
  700 de întreprinzători din stânga Nistrului au beneficiat de instruire în cadrul Şcolii de business din Tiraspol, alţi 600 vor obţine asistenţă în următorii doi ani

  „În mai puţin de un an am reuşit să înfiinţez propria afacere, să angajez peste 15 persoane şi să-mi extind aria de activitate. Şi toate acestea datorită cunoştinţelor însuşite şi abilităţilor dezvoltate în cadrul Şcolii de business. Fiind jurist de meserie, aici am învăţat, de fapt, ce înseamnă lumea business-ului”, a declarat Maria Redecop, în vârstă de 24 de ani, în cadrul mesei rotunde organizate la Tiraspol, de către Camera de Comerţ şi Industrie din regiunea transnistreană.

 • 20 Sep 2012
  Blogurile ca instrument de promovare a încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului

  Peste 60 de elevi şi profesori din 10 şcoli din regiunea transnistreană vor participa la o serie de programe de instruire, vor învăţa cum să creeze un blog al şcolii în cadrul unui proiect implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu sprijinul Programului "Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii" (SCBM). Primele două echipe din regiunea transnistreană au creat deja două bloguri pentru şcolile unde învaţă.

 • 17 Sep 2012
  Elevi din nouă raioane vor învăţa în şcoală energia regenerabilă şi eficienţa energetică

  Iniţiativa educaţională de promovare a energiei regenerabile şi eficienţei energetice se lansează în nouă noi raioane. În acest an de învăţământ, peste 2.000 de elevi din clasele a VII-VIII din raioanele Glodeni, Donduşeni, Soroca, Râşcani, Şoldăneşti, Rezina, Orhei, Ungheni şi Anenii Noi vor învăţa că există energie în tot ce ne înconjoară: soare, vânt, plante, apă şi vor însuşi secretul economisirii consumului de energie. Inițiativa educațională va cuprinde localitățile ce îşi conectează instituţiile publice la sisteme de încălzire pe bază de biomasă în cadrul Proiectul Energie și Biomasă în Moldova.

 • 17 Sep 2012
  Întreprinzători de pe ambele maluri ale Nistrului vor beneficia de asistenţă pentru dezvoltarea afacerilor

  Peste 60 de agenţi economici şi mai mult de 30 de companii de pe ambele maluri ale Nistrului vor obţine asistenţă pentru dezvoltarea afacerilor în cadrul a două proiecte lansate de Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei cu sprijinul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” (SCBM).

 • 17 Sep 2012
  Medici legişti din Republica Moldova instruiţi în aplicarea prevederilor protocolului de la Istanbul

  În perioada septembrie-octombrie 2012, circa 70 de medici legişti, medici din instituţiile de detenţie şi din instituţiile medicale de urgenţă din Republica Moldova vor fi instruiţi în premieră cum să efectueze examinarea şi documentarea medicală a cazurilor de tortură în conformitate cu prevederile Protocolului de la Istanbul. Trening-urile sunt organizate în cadrul proiectului "Consolidarea examinării medico-legale a cazurilor de tortură şi a altor forme de maltratare în Moldova", finanţat de Uniunea Europeană, co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

 • 14 Sep 2012
  Consolidarea încrederii între jurnaliştii de pe ambele maluri ale Nistrului

  20 de jurnalişti, inclusiv 10 din stânga Nistrului, au urmat un program intens de pregătire profesională graţie unui proiect finalizat astăzi de Asociaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare în parteneriat cu Publika TV cu sprijinul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” (SCBM).

 • 11 Sep 2012
  Copiii din Cioreşti şi cei din Hincăuţi au grădiniţă, iar mamele lor – locuri de muncă

  Treizeci și trei de fete și băieți din familii vulnerabile din satul Ciorești, raionul Nisporeni au obţinut acces la educaţia preşcolară şi alţi 64 de copii din comuna Hincăuţ, raionul Edineţ se bucură de condiţii mai bune în grădiniţă graţie unor proiecte realizate la inițiativa comunităților cu sprijinul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI).

 • 07 Sep 2012
  Noul Coordonator Rezident al ONU în Republica Moldova și-a prezentat scrisorile de acreditare

  Nicola Harrington-Buhay, Coordonator Rezident al Organizației Națiunilor Unite și Reprezentant Permanent al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), și-a prezentat scrisorile de acreditare în cadrul unei întrevederi cu Nicolae Timofti, președintele Republicii Moldova.

 • 06 Sep 2012
  Planuri grandioase pentru biomasă

  Grădiniţa din satul Ermoclia şi-a declarat independenţa. Independenţa energetică. Grădiniţa a renunţat la efortul de a plăti un preţ scump pentru gazele naturale importate şi îşi încălzeşte sediul cu combustibil din biomasă locală produs din deşeurile agricole uşor accesibile cum ar fi paiele, tulpinile de porumb şi rumeguşul.

 • 05 Sep 2012
  PNUD lansează o colecție de istorii de succes despre proiecte inovatoare de dezvoltare în Europa și Asia Centrală

  Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a lansat astăzi o nouă publicație în cadrul reuniunii Comitetului Executiv, care prezintă realizările transformatoare de dezvoltare din Europa de Est și Asia Centrală. O mare parte din aceste succese sunt bazate pe noi politici sociale inovatoare, care vizează necesitățile stringente ale oamenilor săraci și celor marginalizați, inclusiv a romilor, tinerilor, șomerilor și persoanelor cu dizabilități din regiune.

 • 28 Aug 2012
  Medicii legişti instruiţi în premieră în examinarea şi documentarea medicală a cazurilor de tortură

  În perioada iulie-august 2012, circa 70 de medici legişti din Republica Moldova au fost instruiţi în domeniul examinării şi documentării medicale a cazurilor de tortură şi alte rele tratamente. Activităţile de instruire au fost planificate şi structurate în baza studiului de evaluare a necesităţilor de instruire a medicilor legişti realizat anterior de un grup de experţi naţionali în domeniul prevenirii şi combaterii torturii.

 • 08 Aug 2012
  Tortura nu lasă doar traume fizice

  La ieşirea din cabinetul medicului cardiolog am întâlnim un bărbat, victimă a torturii. El s-a oprit să schimbe câteva vorbe cu Ludmila Popovici, directoarea Centrului “Memoria”. “Centrul „Memoria” este unul mai mult consultativ. Avem un contract cu Policlinica nr. 1 din Chişinău, unde beneficiarii noştri pot face investigaţii diagnostice sau primi consultaţiile unor specialişti. În plus, noi le oferit tratamentul medicamentos necesar. Tortura afectează multilateral victima, nu doar fizic, aşa cum cred unii, de aceea persoana trebuie să beneficieze de asistenţă complexă”, mai spune Ludmila Popovici.

 • 31 Iul 2012
  S-a dat startul pentru implementarea proiectelor de infrastructură socială

  Astăzi echipa Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” (SCBM) s-a întâlnit cu reprezentanţii comunităţilor din zona de securitate, malul drept al Nistrului, câștigători ai concursului de proiecte de infrastructură socială pentru a discuta mecanismul de lansare şi implementare.

 • 23 Iul 2012
  26 şcoli şi grădiniţe din raioanele Anenii Noi, Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Cantemir, Leova şi Ungheni vor avea sisteme moderne de încălzire pe biomasă

  Primarii satelor din raioanele Anenii Noi, Orhei, Rezina, Şoldăneşti, Cantemir, Leova şi Ungheni ce îşi vor conecta instituţiile publice la sisteme termice pe bază de biomasă au semnat astăzi Memorandumuri de colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

 • 19 Iul 2012
  Coordonatorul rezident ONU și-a încheiat misiunea în Republica Moldova

  Kaarina Immonen, Coordonator rezident al Organizației Națiunilor Unite și Reprezentant rezident al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și-a încheiat misiunea în Republica Moldova. Cu această ocazie, doamna Immonen a avut întâlniri cu Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, Prim-ministrul Vladimir Filat, Președintele Parlamentului Marian Lupu și Viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Andrei Popov.

 • 13 Iul 2012
  Republica Moldova este prima țară care va implementa recomandările Comisiei Globale pentru HIV și Cadrul Legal

  Experți naționali și internaționali au discutat astăzi modul în care legislația din Moldova și aplicarea acesteia pot contribui la promovarea unor acțiuni eficiente în domeniul HIV și SIDA, precum și adoptarea unui plan de acțiuni care ar asigura protejarea drepturilor persoanelor afectate de HIV.