Serviciul de presă

Filter
Showing 121 - 140 of 201
 • 26 Mai 2013
  Încrederea prezentă la Ziua Europei din Tiraspol

  Echipa Programului PNUD-UE „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” a sărbătorit duminică, 26 mai, alături de oamenii din stânga Nistrului, de reprezentanţii Agenţiilor ONU şi corpurilor diplomatice, Ziua Europei la Tiraspol.

 • 22 Mai 2013
  3.000 de elevi cunosc sursele de energie regenerabilă şi eficienţa energetică

  3.000 de copii din Republica Moldova ştiu cum să valorifice sursele regenerabile de energie şi cunosc secretul economisirii consumului de energie. Elevii din clasele VII-VIII din 64 de şcoli din Republica Moldova îşi încheie săptămâna viitoare anul de studii pe durata căruia au învățat despre energia alternativă şi eficienţa energetică. Inițiativa educațională pe regenerabile şi eficienţă energetică este desfăşurată în cadrul Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă”.

 • 10 Mai 2013
  Încrederea a fost supusă unei cercetări

  A fost “cântărită”,“măsurată”, “definită“ şi propusă drept soluţie pentru îmbunătăţirea vieţii oamenilor. Este vorba de încredere. O cercetare care determină nivelul de încredere între oamenii de pe cele două maluri ale Nistrului a fost efectuată, pentru prima dată în Moldova, de către centrele “Novîi Vek” din Tiraspol şi “Iniţiativa Comunităţii pentru Democratizare şi Conciliere” din Chişinău, cu asistenţa financiară a Programului PNUD-UE “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Mai multe detalii despre analiza respectivă aflaţi din interviul cu Elena Bubcova, preşedintele Centrului independent de cercetări analitice “Novîi Vek”.

 • 30 Apr 2013
  Şcoala şi grădiniţa din Ţareuca şi-au instalat sistem de încălzire pe biomasă, alternativ celui pe gaz

  Şcoala şi grădiniţa din satul Ţareuca, raionul Rezina, au asigurată securitatea energetică. Ambele instituţii şi-au instalat două centrale termice moderne de ardere a peletelor. De iarna viitoare, cei peste 230 de copii şi angajaţi ai şcolii şi grădiniţei vor avea energie termică din combustibil produs în sat.

 • 29 Apr 2013
  Primul concert alimentat de energie solară a fost organizat în Chişinău

  Primul concert alimentat de energie solară în Republica Moldova - „Sun Dă-i Fest” - a fost organizat duminică, 28 aprilie, în Chişinău. Sute de oameni şi-au petrecut după amiaza în ritmurile muzicii alimentate de la energia solară. Formaţiile FurioSnails, Whinona Ryderz, Paralela 47, DJ Dawee (SWS, Berlin), Dandies, Laura Bodorin şi Fanfara de Fete de la Holercani au încântat oamenii cu piesele lor energizante.

 • 15 Apr 2013
  600 de familii vor putea cumpăra cazane moderne pe bază de biomasă în condiţii avantajoase

  Peste 600 de familii vor putea cumpăra cazane moderne pe biomasă, o parte din cheltuieli fiind rambursate din fonduri europene. Guvernul, cu suportul Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” lansează astăzi un Program de acordare în condiţii avantajoase a cazanelor pe bază de biomasă pentru gospodăriile casnice.

 • 12 Apr 2013
  Încă 8 localităţi din zona de securitate îşi vor renova instituţiile sociale

  Opt localităţi din Zona de Securitate îşi vor renova instituţiile sociale datorită asistenţei Programului PNUD-UE “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Acestea au fost selectate în cadrul concursului de proiecte de infrastructură socială, runda a doua, desfăşurat de Programul PNUD-UE în perioada decembrie 2012-ianuarie 2013.

 • 05 Apr 2013
  Cu 1 000 de zile pînă la termenul-limită, ONU cheamă la accelerarea acțiunilor pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului

  Națiunile Unite și partenerii săi marchează astăzi 1 000 de zile pînă la sfîrșitul anului 2015, termenul-limită pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM).

 • 28 Mar 2013
  Întreprinzători de pe ambele maluri ale Nistrului "au copt" idei de afaceri în Germania

  Vom dezvolta afaceri inovatoare cu precizie germană. Asta şi-au propus să facă 20 de agenţi economici de pe ambele maluri ale Nistrului, după ce-au revenit dintr-o vizită de studiu în Germania, organizată cu asistenţa programului PNUD-UE „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. În acest sens, o parte dintre participanţi au şi negociat cu partea germană contracte de colaborare pentru creşterea produselor agricole ecologice.

 • 25 Mar 2013
  Agenți economici din stânga Nistrului, familiarizați cu particularitățile legislației fiscale

  20 de agenți economici din partea stângă a Nistrului au fost familiarizaţi cu particularităţile legislaţiei fiscale a Republicii Moldova în cadrul unei sesiuni organizate în Râbniţa de Camera de Comerț și Industrie a Moldovei (CCI), cu sprijinul Programului PNUD-UE „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii". Acesta este al 12-lea seminar informativ organizat pentru oamenii de afaceri de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea facilitării activităţii lor şi stabilirii unor relaţii de colaborare. Subiectele discutate în cadrul sesiunilor anterioare au fost selectate la solicitarea agenților economici, bazându-se, în special, pe familiarizarea cu cadrul normativ şi alte aspecte legate de afaceri și relații comerciale.

 • 21 Mar 2013
  Încrederea aduce schimbarea spre bine în Republica Moldova

  Natalia Podolean muncește din greu ca să-și poată crește feciorul în vârstă de 10 ani. De dragul lui, a venit la centrul “Apriori” – o organizație neguvernamentală din oraşul Tiraspol, care, cu sprijinul unui program comun PNUD-UE, acordă gratuit asistență juridică şi psiho-socială persoanelor vulnerabile din regiunea de est a Republicii Moldova, aşa-zisa regiune transnistreană.

 • 19 Mar 2013
  Republica Moldova găzduieşte un seminar privind clasificatoarele statistice internaţionale

  Circa 14 oficii naţionale de statistică din ţările CSI, Mongolia şi Georgia, precum şi reprezentanți ai autorităţilor publice centrale din Moldova şi experţi-statisicieni internaţionali, s-au intrunit la Chisinau în cadrul unui seminar internaţional privind clasificatoarele statistice internaţionale. Evenimentul este găzduit de Biroul Naţional de Statistică din Moldova şi organizat de Departamentul de Statistică al ONU (UNSD) în cooperare cu Comisia Economică a ONU pentru Europa (UNECE) şi organul de statistică al Uniunii Europene (Eurostat).

 • 18 Mar 2013
  O misiune de afaceri din Moldova va vizita Cehia, Polonia şi România pentru a cunoaşte experienţa acestora în producerea cazanelor pe biomasă

  O misiune de afaceri din Republica Moldova vizitează în perioada 18-29 martie mai multe state europene pentru a afla experienţa acestora în producerea şi asamblarea cazanelor moderne de ardere a combustibilului din biomasă. Misiunea de afaceri este o iniţiativă a Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” şi a Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

 • 14 Mar 2013
  Raportul Dezvoltării Umane 2013: Țările din lume au înregistrat un nivel mai mare de dezvoltare umană

  Conform clasamentului Indicelui Dezvoltării Umane, Republica Moldova se află pe poziția 113 dintr-un număr de 187 de țări și teritorii ale lumii

 • 04 Mar 2013
  Împuternicirea femeilor este esențială pentru viitorul pe care Moldova și-l dorește

  În ajunul Zilei Internaționale a Femeilor, Organizația Națiunilor Unite a lansat astăzi o campanie de promovare a egalității genurilor și împuternicire a femeilor și fetelor în Moldova. Campania se desfășoară în perioada 4-10 martie și se axează pe participarea politică și abilitarea economică a femeilor, precum și pe violența împotriva femeilor și fetelor.

 • 27 Feb 2013
  Academia de Administrare Publică a lansat astăzi cursul de energie regenerabilă şi eficienţă energetică

  Academia de Administrare Publică a lansat astăzi Cursul de energie regenerabile şi eficienţă energetică. Cursul este o iniţiativă a Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă în Moldova” şi a Agenţiei pentru Eficienţă Energetică.

 • 25 Feb 2013
  EUHLPAM sprijină consolidarea departamentului de analiză al noului Centrul Național Anticorupție

  Un grup de nouă analiști ai Unității de analiză a informațiilor nou create în cadrul Centrului Național Anticorupție participă la un curs de trei săptămâni de dezvoltare a capacităților analitice, la Academia de Poliție din Polonia din orașul Szczytno în perioada 18 februarie-8 martie a.c.

 • 21 Feb 2013
  ONU şi România au lansat un proiect de îmbunătăţire a statisticii din Republica Moldova

  Un nou proiect de “Îmbunătăţire a disponibilităţii şi credibilităţii statisticilor regionale pentru factorii de decizie din Republica Moldova”, finanţat de Guvernul României, şi implementat de Biroul Naţional de Statistică (BNS) în colaborare cu agențiile ONU, a fost lansat astăzi la Chișinău.

 • 07 Feb 2013
  Republica Moldova trece la e-Achiziții: transparent și informatizat

  Agenția Achiziții Publice a Guvernului Republicii Moldova a lansat astăzi primul sistem informațional automatizat de achiziții publice, care aduce Republica Moldova mai aproape de standardele și cerințele UE în ceea ce privește managementul proceselor de achiziții publice.

 • 04 Feb 2013
  Un ghid non-stupid de organizare a unor consultări naționale incluzive cu resurse limitate

  Grupurile marginalizate sunt implicate de asemenea în procesul de consultări naționale și oferă contribuții la elaborarea politicilor de dezvoltare. Discuțiile naționale privind noua agendă de dezvoltare globală se află în plină desfășurare atât în regiunea noastră, cât și pe alte meridiane.