Serviciul de presă
  • A fost lansat un program local de revenire temporară a diasporei pentru susținerea localităților de origine26 iul. 2016Reprezentanții din diasporă vor putea reveni temporar în localitățile lor de baștină din Moldova pentru a face transfer de bune practici, a aduce noi idei, experiențe și practici aflate în țările de destinație. Aceasta va avea loc cu sprijinul proiectului Migrație și dezvoltare locală, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

  • Revoluţia alimentară din Moldova are gust de mere21 iul. 2016Copiii din Republica Moldova, una din cele mai sărace ţări din Europa, consumă în mediu doar două treimi din cantitatea minimă recomandată de fructe proaspete. Aşa se explică deficitul de vitamine din raţia lor alimentară, manifestat prin oboseală, slăbiciune generală, dureri de stomac, scăderea vederii, tulburări de coordonare, dar şi probleme de gândire şi memorie.

  • Peste 20 mii de locuitori ai orașului Dnestrovsk, stânga Nistrului, au acces la asistență medicală de calitate20 iul. 2016Peste 20 de mii de locuitori ai orașului Dnestrovsk, stânga Nistrului beneficiază acum de o policlinică renovată, cu personal medical instruit și pregătit conform standardelor și practicilor moderne. Policlinica a fost inaugurată azi. Evenimentul de inaugurare a policlinicii după renovare a servit drept prilej pentru Uniunea Europeană (UE), care a finanțat lucrările de modernizare, dar și pentru partenerii de dezvoltare, să facă un bilanț al sprijinului acordat locuitorilor din stânga Nistrului pentru accesul la medicină de calitate.

  • 55 de tineri participă la cea de-a cincea ediţie a Taberei de Vară ENERGEL16 iul. 201655 de tineri din stânga Nistrului, UTA Gagauz Yeri şi din raioanele de sud ale Republicii Moldova participă la cea de-a cincea ediţie a Taberei de Vară ENERGEL, desfăşurată în perioada 6-17 iulie, în s. Dănceni, rl Ialoveni. Tabăra de vară este o iniţiativă a Proiectului Energie şi Biomasă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

  • A fost lansat un nou proiect de raportare civică a iregularităților în societate – Îmi Pasă15 iul. 2016Îmipasă.md este platforma web pe care, începând cu 15 iulie curent, cetățenii pot raporta neregulile cu care se ciocnesc sau pe care le observă zi de zi, cum ar fi termenul de valabilitate expirat al unui produs, fraude la cântărirea mărfii ș.a. Sesizările utilizatorilor vor fi analizate de instituțiile de stat responsabile, iar statutul acestora va putea fi urmărit online.

  • HACK.CORRUPTION – Au fost desemnați câștigătorii primului Hackathon anticorupție11 iul. 2016Au fost desemnați câștigătorii primului hackathon de dezvoltare de soluții IT anticorupție. Evenimentul HACK.CORRUPTION a avut loc la 8-10 iulie 2016 la Chișinău și a fost inițiat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova (PNUD), cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Evenimentul a fost organizat de CIVITTA și Garage48. Centrul Național Anticorupție și Centrul pentru Guvernare Electronică au fost parteneri ai evenimentului.

  • Un nou proiect finanțat de Guvernul Suediei va fortifica instituția Parlamentului11 iul. 2016Armonizarea legislației Moldovei la normele Uniunii Europene și realizarea Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030, dezvoltarea practicilor de control parlamentar, încurajarea egalității de gen, precum și deschiderii Parlamentului pentru cetățeni și cooperare cu societatea civilă, creșterea eficienței și transparenței – acestea sunt obiectivele unui noi proiect finanțat de Guvernul Suediei și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

  • Schimb de bune practici în cooperarea dintre Parlament și Guvern în procesul de integrare europeană6 iul. 2016Experiența de cooperare a parlamentelor naționale din statele membre ale Uniunii Europene cu guvernele în procesul de integrare europeană a fost prezentată la un atelier de lucru organizat cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în cadrul proiectului „Îmbunătățirea democrației în Moldova prin suport parlamentar și electoral”, finanțat de Guvernul Suediei.

  • Proiectul Energie şi Biomasă invită satele să se înscrie la concursul de racordare a instituţiilor publice la sisteme de încălzire pe biomasă5 iul. 2016Proiectul Energie şi Biomasă invită comunităţile rurale să aplice la fondurile europene ale proiectului pentru a-şi racorda instituţiile publice la sisteme de încălzire pe biomasă. Autorităţile locale de nivel 1 sunt invitate să se înscrie în concursul de selectare a instituţiilor ce vor trece la încălzirea pe biomasă. Comunităţile ce vor selecta ca şi instituţii beneficiare grădiniţele sau centrele de sănătate pot solicita şi instalarea colectoarelor solare de producere a apei calde în paralel cu sistemul termic pe biomasă.

  • Colaborarea reprezentanţilor din regiunea Eurasia în materie de adaptare la schimbările climatice28 iun. 2016Miniştri şi delegaţi din 29 de ţări se reunesc la Chişinău pentru a discuta Planurile Naţionale de Adaptare ce îşi propun să diminueze impactul schimbărilor climatice

Contact pentru media
Laura Bohanţova, Coordonatoare comunicare Telefon: (+373 22) 269 112, 0 685 11 883
laura.bohantova@undp.org Fax: (+373 22) 220 041