Serviciul de presă

Filter
Showing 101 - 120 of 200
 • 23 Sep 2013
  In spatele ODM există o poveste despre dezvoltare: sa vedem pădurea de dincolo de copaci

  Firește că trebuie să urmărim îndeaproape progresul înregistrat la fiecare dintre Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, dar v-ați întrebat vreodată ce istorie despre dezvoltare se află dincolo de ODM în diferite contexte de țară?

 • 20 Sep 2013
  Numărătoarea inversă către ODM – ce poveste ne spune Moldova?

  În timp ce cronometrul Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului ticăie implacabil, mai multe țări fac bilanțul realizărilor și eșecurilor, iar pe acest fundament își construiesc planuri pentru a asigura caracterul durabil al progresului și pentru a depăși blocajele pe ultima sută de metri. În același timp, o astfel de inventariere poate asigura o valoare adăugată dincolo de simpla abordare a problemelor „sectoriale”: aceasta evaluare dezvăluie provocări transversale și oferă o poveste pentru a înțelege mai bine dezvoltarea țării. Istoria de dezvoltare a Republicii Moldova prin prisma ODM este astfel un exemplu concludent.

 • 20 Sep 2013
  Un serviciu de asistenţă pentru familiile vulnerabile a fost dezvoltat în regiunea transnistreană

  Peste 200 de familii cu un singur părinte din regiunea transnistreană au beneficiat deja în mod gratuit de asistenţă psiho-socială, juridică şi medicală datorită unui parteneriat stabilit între două organizaţii neguvernamentale de pe ambele maluri ale Nistrului. Acest parteneriat a devenit posibil graţie asistenţei Programului UE-PNUD “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

 • 16 Sep 2013
  Ziua Internațională a Democrației: Discursul Coordonatorului Rezident ONU Nicola Harrington-Buhay la Universitatea de Stat din Moldova

  Atunci cînd a fost creată Organizația Națiunilor Unite, multe părți ale lumii nu erau independente, nemaivorbind de democrație. Cu toate acestea, Carta ONU a propus guvernarea prin voința oamenilor drept cel mai bun mijloc pentru realizarea celor trei obiective interconectate ale Națiunilor Unite: pacea, drepturile omului și dezvoltare pentru fiecare. Iar Declarația Universală a Drepturilor Omului a continuat această abordare prin identificarea dreptului tuturor oamenilor de a lua parte la guvernarea țării lor, acesta fiind declarat un drept universal al omului.

 • 04 Sep 2013
  Tineri de pe ambele maluri ale Nistrului au transformat deșeurile colectate în opere de artă

  Peste 60 de elevi, profesori, autorități publice locale de pe ambele maluri ale Nistrului și-au unit astăzi eforturile pentru a salubriza o zonă de pe malul râului Nistru într-un mod inedit, transformând mormanele de gunoaie în jucării și opere de artă. În acest fel, organizatorii acțiunii, asociațiile “Vitality” din orașul Tiraspol și “Renașterea rurală ” din Tohatin cu asistența Programului UE-PNUD “Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, au încercat să atragă atenția oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului asupra situației ecologice precare în care se află zona riverană și să-i mobilizeze la acțiuni mai active de protejare a mediului.

 • 03 Sep 2013
  Experiența malului drept al Nistrului folosită în dezvoltarea primului serviciu de asistență parentală profesionistă din regiunea transnistreană

  O familie potrivită pentru fiecare copil lipsit de îngrijirea părintească. Asta şi-au propus să realizeze organizaţiile neguvernamentale “Detstvo Detyam” din Tiraspol şi „Partnerships for Every Child” din Chişinău cu sprijinul Programului UE-PNUD “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” prin implementarea primului serviciu de asistenţă parentală profesionistă din regiunea transnistreană.

 • 16 Aug 2013
  Şahul uneşte oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului

  În premieră pentru Republica Moldova, 20 de şcoli de pe ambele maluri ale Nistrului vor avea, din această toamnă, profesori calificaţi, material didactic şi inventarul necesar pentru studierea şahului. Acest lucru a devenit posibil graţie unui proiect implementat cu asistenţa Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. Astăzi, profesorii care au urmat primele cursuri de instruire calificată în domeniul şahului au ţinut o lecţie publică în centrul Chişinăului pentru toţi doritorii.

 • 13 Aug 2013
  Lansarea şcolii de afaceri din Rîbniţa deschide noi oportunităţi antreprenorilor din stânga Nistrului

  Şcoala de afaceri din Rîbniţa, creată cu asistenţa Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, va oferi antreprenorilor începători, managerilor întreprinderilor mici si mijlocii, dar şi autorităţilor publice locale din stânga Nistrului cursuri de instruire în domeniul înfiinţării şi dezvoltării afacerilor şi sprijin pentru realizarea celor mai inovative şi fezabile idei de afaceri. Beneficiarii vor fi selectaţi în baza unui concurs, iar ciclul de instruire va dura trei luni.

 • 24 Iul 2013
  Coordonatorul Rezident ONU în Moldova a discutat realizarea recomandărilor raportului Hammarberg privind situația drepturilor omului în regiunea transnistreană

  Nicola Harrington-Buhay a avut o întrevedere cu Nina Ștanski, în cadrul căreia au discutat asistența oferită de PNUD și alte agenții ONU regiunii transnistrene.

 • 16 Iul 2013
  Oficiali de rang înalt ai UE şi ONU în Moldova au împărțit pe stradă broşuri cu instrucţiuni de prim ajutor

  Îmbrăcaţi în veste reflectorizante, Nicola Harrington-Buhay, Coordonatorul Rezident ONU în Moldova şi Wicher Slagter, Şeful Secţiei Politică şi Economie al Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, însoţiţi de reprezentanţi ai serviciilor de urgenţă şi Automobil Club din Moldova, au distribuit astăzi şoferilor întâlniți broşuri cu instrucţiuni de prim ajutor. S-a întâmplat la intersecţia bulevardelor Dacia şi Decebal, unul din locurile în care se produc cele mai multe accidente rutiere din Chişinău.

 • 12 Iul 2013
  Primul Parc Naţional Orhei va contribui la dezvoltarea comunităţilor locale și protejarea diversităţii biologice

  Parlamentul a votat astăzi Legea privind crearea Parcului Național Orhei. Primul de acest gen în Republica Moldova, Parcul Național Orhei cuprinde 33,8 mii de hectare şi include 18 comune din patru raioane - Orhei, Străşeni, Călăraşi şi Criuleni.

 • 05 Iul 2013
  Primul acord de cooperare intercomunitară va oferi servicii de salubrizare pentru şase sate din raionul Telenesti şi Sângerei

  Seven mayors from Teleneşti and Sangerei changed, for one day, the mayor suit for a sanitation worker vest. The mayors of villages Inesti, Banesti, Verejeni, Mandresti and Ratus from the district of Teleneşti and the mayor of Prepelita village in Sangerei, together with the mayor of the city of Telenesti, signed an inter-municipal cooperation agreement that will allow the participating localities to jointly collect and dispose of their domestic waste.

 • 04 Iul 2013
  La tabăra de vară ENERGEL copiii învaţă cum să producă energie regenerabilă şi cum să o consume eficient

  120 de copii din 13 raioane învaţă cum să producă energie regenerabilă şi cum să o consume eficient la Tabăra de Vară ENERGEL, organizată în acest an în satul Ivancea, rl Orhei. Timp de zece zile (1-10 iulie), copiii vor avea mai multe activităţi interactive şi practice.

 • 02 Iul 2013
  Mass-media online din stânga Nistrului devine mai activă

  Pentru prima dată, 11 şcoli din regiunea transnistreană şi-au creat bloguri, unde elevii îşi pot exersa abilităţile de jurnalist şi îşi pot afişa realizările. Pe parcursul acestui an, 70 de elevi din regiunea transnistreană au fost ajutaţi să creeze bloguri pentru şcolile în care studiază. La finele cursului de instruire, tinerii bloggeri s-au întrunit la o şcoală de vară, organizată cu asistenţa Programului UE-PNUD “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, pentru a demonstra rezultatele obţinute şi a face schimb de experienţă.

 • 02 Iul 2013
  La Rezina, oamenii se pot trata în condiţii mai bune şi cu încredere

  De astăzi, spitalul raional din Rezina are o nouă secţie de chirurgie generală, în care Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu administraţia publică locală, au investit peste 115,000 Euro.

 • 18 Iun 2013
  A fost lansat studiul de piaţă a sectorului de microfinanţare din regiunea transnistreană

  The market survey of the microfinancing sector in the Transnistrian region, presented today within a round table organized by the UNDP-EU “Support to Confidence Building Measures” Programme, provides an analysis of the financial sector in the Transnistrian region.

 • 05 Iun 2013
  Primul Centru de Dezvoltare a Carierei lansat astăzi la Chisinău

  Șomerii, emigranții moldoveni reveniți acasă, precum și absolvenții diferitor instituții de învățământ vor beneficia de instruire și asistență în obținerea locurilor de muncă în Republica Moldova. Primul centru de acest gen, din cadrul celor patru planificate, a fost inaugurat astăzi la Chisinău.

 • 31 Mai 2013
  Societatea civilă, experți în domeniul juridic și drepturile omului s-au întrunit pentru a îmbunătăți accesul la serviciile juridice

  PNUD, partenerii regionali și naționali - Uniunea PLHIV (ECUO)din Europa Centrală și Asia de Est, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova ( IDOM ) și ONG " Viața Nouă " , au realizat un training de consolidare a capacităților pentru persoanele care locuiesc cu și afectate de HIV în Republica Moldova.

 • 28 Mai 2013
  Câştigătorii competiţiei de granturi pentru societatea civilă au demarat o nouă rundă de proiecte de consolidare a încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului

  S-a dat startul pentru 9 proiecte ale societăţii civile menite să sporească gradul de încredere între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului și să îmbunătățească calitatea vieții lor. Proiectele vor fi implementate în parteneriat de organizațiile neguvernamentale de pe ambele maluri ale Nistrului selectate în a doua rundă a concursului de granturi pentru societatea civilă, organizat de Programul PNUD-UE „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

 • 26 Mai 2013
  Încrederea prezentă la Ziua Europei din Tiraspol

  Echipa Programului PNUD-UE „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” a sărbătorit duminică, 26 mai, alături de oamenii din stânga Nistrului, de reprezentanţii Agenţiilor ONU şi corpurilor diplomatice, Ziua Europei la Tiraspol.