Serviciul de presă

Filter
Showing 21 - 40 of 201
 • 05 Feb 2015
  Un model unic de gestionare a serviciilor comunale este lansat în UTA Găgăuzia

  În satul Congaz, UTA Găgăuzia, a fost lansată o întreprindere comunală intercomunitară care asigură servicii de calitate pentru 15 000 locuitori din trei localităţi din regiune. Astfel, Primăria s. Congaz a cooperat cu primăriile Cotovscoe şi Chioselia Rusă pentru a oferi un serviciu unic de soluţionare rapidă şi eficientă a problemelor comunitare, precum ar fi colectarea și evacuarea deșeurilor, iluminarea stradală, întreținerea și deszăpezirea drumurilor ş.a.

 • 23 Ian 2015
  Provocarea “Școala Modernă”: premiem 5 soluții pentru o școală a secolului XXI

  Top 5 soluții inovative pentru o școală modernă au fost prezentate și premiate la Chișinau. Actiunea este parte a proiectului Provocarea “Școala Modernă”, organizat de Laboratorul de Inovații Sociale - MiLab cu sprijinul Ministerului Educației, CNTM și a companiei Moldcell. Laboratorul de Inovații Sociale – MiLab, este o platformă creată de PNUD și Centrul de Guvernare Electronică prin care actori din domenii public, privat și non-profit identifică și experimentează inovațiile în soluționarea problemelor sociale.

 • 22 Ian 2015
  Patru primării din Hânceşti au rezolvat împreună problema întreţinerii drumurilor şi deszăpezirii

  Primăriile Ciuciuleni, Drăguşenii Noi, Paşcani şi Secăreni (Hînceşti) şi-au unit eforturile şi sunt capabile să soluţioneze în comun problema întreţinerii şi deszăpezirii drumurilor la nivel local.

 • 12 Dec 2014
  Aplicarea instrumentelor şi tehnicilor Design Thinking în reingineria serviciilor publice

  Aproximativ 27 de funcționari publici, implicați în reingineria serviciilor publice, au participat la un atelier de lucru organizat de Centrul de Inovații Sociale - MiLab cu sprijinul Cancelariei de Stat și realizat de experții centrului guvernamental danez de inovații - MindLab. MiLab, este o platformă creată de PNUD Moldova și Centrului de Guvernare Electronică prin care actori din domenii public, privat și non-profit identifică și experimentează inovațiile în soluționarea problemelor sociale.

 • 10 Dec 2014
  Discursul Coordonatorului Rezident ONU Nicola Harrington-Buhay: Gala Premiilor ONU în domeniul Drepturilor Omului 2014

  Republica Moldova se poate mândri cu Constituția sa, unde toți sunt egali indiferent de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, sex, opinie, apartenență politică, avere sau origine socială. Republica Moldova poate fi mândră de faptul că este membru activ al familiei universale a Organizației Națiunilor Unite, devotată Cartei ONU și Declarației Drepturilor Omului.

 • 09 Dec 2014
  Elevi și profesori au discutat soluții pentru a rupe lanțul corupției în sistemul de învățământ

  De Ziua Internațională Anticorupție, marcată anual la 9 decembrie, tineri şi profesori din 22 de licee din Republica Moldova, susținuți de mai multe organizații de tineri și elevi – Consiliul Național al Tineretului, rețeaua YPeer, Fundația pentru Dezvoltare din Moldova, s-au întrunit la Chișinău pentru a identifica prin jocuri tematice, teatru social și alte activități inovative modele de combatere a unor fenomene precum taxele neformale, favoritismul, copiatul, absenteismul - practici ce generează corupţia în şcoli.

 • 05 Dec 2014
  Campionii sectorului eco-energetic au fost premiaţi la Gala Moldova Eco-Energetică

  Peste o mie de promotori ai energiei regenerabile şi eficienţei energetice s-au întrunit astăzi la Gala Moldova Eco-Energetică pentru a premia noii campioni ai sectorului eco-energetic. 14 proiecte de succes în utilizarea şi promovarea energiei eco şi ai eficienţei energetice, 5 companii ce dezvoltă pe piaţa din Republica Moldova tehnologii eco-responsabile şi-au luat trofeele de merit, iar o idee de proiect eco-responsabil a beneficiat de garanţia creditării de către o bancă comercială, statului revenindu-i rolul de garant al tranzacţiei.

 • 28 Nov 2014
  Provocarea “Școala Modernă”: dezvoltarea competențelor utile pentru viață - subiectul unei discuții inovative online

  Orice persoană din Republica Moldova va putea participa cu propriile idei și soluții pentru a rezolva o problemă ce ține de educație în cadrul unei inițiative online Provocarea “Școala Modernă”, organizată de Centrul de Inovații Sociale - MiLab cu sprijinul Ministerului Educației, Centrului de Guvernare Electronică și companiei Moldcell. Centrul de Inovații Sociale – MiLab, este o platformă creată de PNUD și Centrul de Guvernare Electronică prin care actori din domenii public, privat și non-profit identifică și experimentează inovațiile în soluționarea problemelor sociale.

 • 20 Nov 2014
  Lansarea Raportului Național de Dezvoltare Umană 2014: discursul Reprezentantului rezident PNUD Nicola Harrington-Buhay

  Acun douăzeci de ani, primul raport global de dezvoltare umană a introdus conceptul de dezvoltare umană durabilă. Acesta s-a bazat pe idea lui Amartya Sen, conform căruia dezvoltarea înseamnă promovarea bogăției vieții umane – extinderea abilitații tuturor oamenilor de a trăi o viață lungă, sănătoasă și creativă, în modul în care ei aleg sa trăiască.

 • 20 Nov 2014
  Raportul Naţional de Dezvoltare Umană 2014: Sectorul privat din Moldova poate „asigura o urcare mai rapida a țării în arborele modernizării”

  Raportul Naţional de Dezvoltare Umană 2014, lansat astăzi, aduce în prim-plan rolul sectorului privat în dezvoltarea umană a ţării şi constată că dezvoltarea umană în Moldova poate fi asigurată având un sector privat puternic, iar companiile, la rândul lor, pot prospera doar într-o societate care se bucură de bunăstare.

 • 05 Nov 2014
  Noul echipament electoral modern și uniformizat va contribui la alegeri mai incluzive în Moldova

  În premieră, pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie curent Comisia Electorală Centrală (CEC) a uniformizat echipamentele electorale a secţiilor de votare. CEC a organizat astăzi o prezentare a noilor materiale şi a echipamentului procurat dintr-un fond mixt al Republicii Moldova şi al Guvernului Norvegiei în cadrul Programului PNUD pentru Democraţie. Costul total al achiziţiilor, care includ 6 940 cabine pentru vot secret și 10 000 urne de vot precum și alte materiale electorale, inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale, este de 436,270 dolari SUA.

 • 29 Oct 2014
  A fost lansat Concursul Companiilor şi Ideilor Eco-Responsabile

  Concursul de premiere a Companiilor Eco-Responsabile ce promovează tehnologii inovative şi eficiente şi Târgul de finanţare a ideilor de proiecte Eco-Responsabile în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice au fost lansate pe 28 octombrie în cadrul unui eveniment public organizat la sera ecologică din s. Oniţcani, rl Criuleni.

 • 24 Oct 2014
  Discursul Coordonatorului Rezident ONU în Republica Moldova Nicola Harrington-Buhay cu ocazia Zilei ONU

  În numele echipei Națiunilor Unite, vă mulțumim pentru că aţi acceptat să celebrăm împreună Ziua Națiunilor Unite. Această sărbătoare este marcată în fiecare țară din lume pentru a promova viziunea Cartei ONU. Aceasta viziune este pentru o lume în care pacea durabilă, drepturile omului și progresul social este în beneficiul tuturor. O asemenea viziune este relevantă pentru lumea noastră de astăzi, exact cum a fost acum 69 (şaizeci şi nouă de ani) în urmă, când a fost fondată Organizaţia Naţiunilor Unite.

 • 24 Oct 2014
  Ziua ONU promovează participarea oamenilor la dezvoltarea comunității, incluziunea și modul sănătos de viață

  Împreună cu Prima Doamnă a Republicii Moldova Margareta Timofti și oamenii din satul Sângereii-Noi, Organizația Națiunilor Unite în Moldova a marcat astăzi a 69a aniversare a organizației, subliniind dreptul tuturor oamenilor de a trăi în pace și demnitate.

 • 16 Oct 2014
  Uniunea Europeană a sprijinit lansarea a 30 de afaceri şi crearea a 100 de noi locuri de muncă în sectorul de producere a biocombustibilului

  30 de afaceri au fost lansate şi dezvoltate şi circa 100 de noi locuri de muncă au fost create în sectorul de producere a biocombustibilului solid datorită Programului de leasing realizat de Proiectul Energie şi Biomasă în perioada 2012-2014.

 • 13 Oct 2014
  Săptămâna Transparenței promovează participarea oamenilor în administrarea locală

  Peste 30 de localităţi din 17 raioane ale Republicii Moldova vor promova participarea oamenilor la elaborarea și aprobarea bugetelor locale în cadrul Săptămânii Transparenţei, organizată de Cancelaria de Stat cu sprijinul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI), implementat de PNUD şi UN Women cu susţinerea financiară a Guvernului Danemarcei.

 • 02 Oct 2014
  Restabilirea pășunilor din Parcul Național Orhei cu sprijinul Uniunii Europene va contribui la îmbunătățirea vieții oamenilor din regiune

  Primari ai 12 localități din regiunea Parcului Naţional Orhei au semnat astăzi acorduri de granturi pentru proiecte de restabilire a 35 sectoare de păşuni neproductive cu o suprafaţă totală de 472 ha. Valoarea totală a granturilor, oferite în cadrul proiectului PNUD Clima-East, finanțat de Uniunea Europeană, este de 185 110 Euro.

 • 18 Sep 2014
  Inițiativele societății civile sprijinite de Uniunea Europeană au îmbunătățit viața a peste 14 mii de oameni de pe ambele maluri ale Nistrului

  Uniunea Europeană a investit în ultimii doi ani peste 1,3 milioane Euro în iniţiative comune ale societăţii civile de pe ambele maluri ale Nistrului, contribuind astfel la îmbunătăţirea vieţii a peste 14 mii de oameni. Datele au fost prezentate astăzi în cadrul celei mai mari conferinţe a ONG-urilor de pe ambele maluri ale Nistrului, organizată de Programul UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

 • 16 Sep 2014
  O interacțiune mai bună dintre Parlament și oameni este importantă pentru procesele democratice din Republica Moldova

  Parlamentul Republicii Moldova a inaugurat astăzi cel de-al patrulea oficiu teritorial de informare, care are drept scop să contribuie la o interacțiune și comunicare mai bună dintre legislativ și oamenii din diferite regiuni ale țării. Anterior, cu sprijinul Programului PNUD pentru Democrație în Moldova, finanțat de Guvernul Suediei, oficii similare au fot create la Comrat, Edineț și Leova.

 • 15 Sep 2014
  O platformă de e-nominalizare va promova femeile lidere din Moldova

  UN Women și PNUD, în parteneriat cu portalul de ştiri Unimedia au lansat astăzi platforma de e-nominalizare a femeilor lidere www.ealider.md. Scopul platformei este de a aduce în vizorul publicului femei mai puțin cunoscute, care au calități de lider și care au obținut succese în activitatea lor.