Serviciul de presă

Filter
Showing 1 - 20 of 193
 • 12 Apr 2015
  Locuitorii din trei localităţi din raionul Ştefan Vodă au străzi iluminate

  Locuitorii din trei localităţi din raionul Ştefan Vodă au sărbătorit lansarea serviciului de iluminare stradală în cadrul evenimentului “Hora luminii”. În ziua de Paşti, 200 de leduri s-au aprins concomitent în Popeasca, Ermoclia şi Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă, datorită creării, în premieră, a unei întreprinderi specializate.

 • 09 Apr 2015
  A fost lansat concursul de selectare a raioanelor în care vor fi create Parteneriate Public Private de livrare a bioenergiei

  Proiectul european Energie şi Biomasă invită raioanele din Republica Moldova să se înscrie în concursul de lansare a Parteneriatelor Public Private (PPP) în livrarea serviciilor bioenergetice. În baza acestor modele, responsabilitatea gestionării centralelor termice pe bioenergie, asigurarea cu biocombustibil de calitate şi angajarea/plata operatorilor revine agentului economic, autorităţile locale plătind doar costul gigacaloriei produse.

 • 08 Apr 2015
  Antreprenori din 20 localităţi au primit granturi pentru dezvoltarea afacerilor în sumă totală de peste 100 mii USD

  Antreprenori din 20 localităţi au primit granturi pentru dezvoltarea afacerilor în mediul rural în cadrul ceremoniei de înmânare a cecurilor de grant care a avut loc în comuna Cărpineni (Hînceşti), unde micii antreprenori au venit cu bunurile pe care le produc în cadrul afacerilor şi le-au expus la târgul-expoziţie „Afacere frumoasă la tine acasă”.

 • 07 Apr 2015
  Primul model de livrare a bioenergiei de către un agent economic a fost realizat în Leova

  Raionul Leova este singurul raion din Republica Moldova unde serviciile de livrare a bioenergiei sunt prestate de un agent economic. Acest lucru este realizat în cadrul unui model pilot de Parteneriat Public Privat de livrare a serviciilor bioenergetice integrate semnat în 2014 între Consiliul Raional Leova şi Green Farm SRL, partenerul privat desemnat în urma unui concurs demarat de autorităţile locale. Modelul pilot de PPP a fost lansat la iniţiativa Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” 1.

 • 01 Apr 2015
  Proiectul ESCO Moldova a fost lansat

  Ministerul Mediului al Republicii Moldova, cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a lansat astăzi Proiectul ”ESCO Moldova - Transformarea pieței pentru eficiența energetică urbană prin introducerea companiilor de servicii energetice” , care își propune să creeze o piață ESCO funcțională, durabilă și eficace în Moldova prin convertirea companiilor de engineering în companii de prestare a serviciilor energetice (ESCO). Acestea vor servi drept bază pentru sporirea eforturilor de reducere a emisiilor în sectorul de clădiri municipale din Moldova, care va duce la reducerea emisiilor de CO2 prin intermediul implementării contractelor de performanță energetică.

 • 31 Mar 2015
  Noul Coordonator Rezident al ONU a discutat prioritățile de dezvoltare cu Prim-ministrul Republicii Moldova

  Dafina Gercheva, noul Coordonator Rezident al Organizației Națiunilor Unite (ONU) și Reprezentantul Permanent al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova s-a întâlnit astăzi cu Chiril Gaburici, Prim-ministru al Republicii Moldova.

 • 25 Mar 2015
  Centrul de dezvoltare a carierei SYSLAB din Cahul și-a prezentat rezultatele în cadrul Zilei ușilor deschise

  Astăzi, Centrul de dezvoltare a carierei SYSLAB din Cahul a găzduit numeroși oaspeți, doritorii de a afla, în cadrul Zilei ușilor deschise, despre activitatea și rezultatele acestuia.

 • 24 Mar 2015
  Șomerii din regiunea de Nord a țării vor beneficia de serviciile noului Centru de dezvoltare a carierei

  Încă un Centru de Dezvoltare a Carierei care va instrui şi ajuta şomerii calificaţi, emigranţii moldoveni întorşi acasă şi absolvenţii în obţinerea unui loc de muncă în Republica Moldova, a fost lansat astăzi în municipiul Bălți, cu sprijinul proiectului „Antreprenoriat inovativ pentru angajare durabilă”, implementat de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova (PNUD) cu suportul SYSLAB International și Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

 • 18 Mar 2015
  Deținuții minori vor beneficia de condiții mai bune pentru formare profesională și resocializare

  Deținuții minori de la penitenciarul din Goian vor beneficia de condiții mai bune pentru desfășurarea programelor de formare profesională, care au drept scop creșterea ratei de reintegrare cu succes a foștilor deținuți în societate. Astăzi a avut loc inaugurarea atelierelor recent renovate din penitenciarul Goian, care vor fi utilizate pentru a instrui viitori cizmari, bucătari, lăcătuși auto, frizeri, precum și pentru alte activități de terapie ocupațională, cum ar fi ceramica, arta fotografică și lucrul în lemn.

 • 03 Mar 2015
  Proiectul Energie şi Biomasă 2, finanţat de Uniunea Europeană, s-a lansat

  „80 de centrale moderne pe biomasă şi 21 de colectoare solare instalate în şcoli, grădiniţe, centre comunitare; 300 de cazane pe biomasă oferite la preţuri subvenţionate caselor private şi microîntreprinderilor; 7 Parteneriate Public-Private de livrare a bioenergiei”, sunt câteva din rezultatele scontate ale Proiectului Energie şi Biomasă 2, lansat astăzi în cadrul unui eveniment public organizat în şcoala din s. Varniţa, rl Anenii Noi, una din cele 144 de instituţii beneficiare ale primei etape de proiect (2011-2014).

 • 02 Mar 2015
  Cihan Sultanoglu: PNUD va sprijini în continuare Republica Moldova pentru a asigura o dezvoltare echitabilă pentru toţi

  În perioada 25-27 februarie, Directorul Biroului Regional PNUD pentru Europa şi CSI, Cihan Sultanoglu, s-a aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova pentru a participa la Reuniunea Finală la Nivel Înalt a Dialogului Global privind Consolidarea Capacităţilor Instituţionale pentru Implementarea Agendei de Dezvoltare Post-2015. Profitând de această ocazie, Cihan Sultanoglu a vizitat câteva proiecte realizate de PNUD în comunităţile rurale şi a avut câteva întrevederi cu reprezentanţii Parlamentul şi Guvernului Republicii Moldova.

 • 17 Feb 2015
  Oficiul Medicilor de Familie din Molovata Nouă a fost reconstruit din fonduri europene

  Circa 4 mii de oameni de pe ambele maluri ale Nistrului au acces la servicii medicale de calitate odată cu modernizarea Oficiului Medicilor de Familie din satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari. Oficiul a fost inaugurat astăzi după o reconstrucţie efectuată din fonduri europene în cadrul Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

 • 05 Feb 2015
  Un model unic de gestionare a serviciilor comunale este lansat în UTA Găgăuzia

  În satul Congaz, UTA Găgăuzia, a fost lansată o întreprindere comunală intercomunitară care asigură servicii de calitate pentru 15 000 locuitori din trei localităţi din regiune. Astfel, Primăria s. Congaz a cooperat cu primăriile Cotovscoe şi Chioselia Rusă pentru a oferi un serviciu unic de soluţionare rapidă şi eficientă a problemelor comunitare, precum ar fi colectarea și evacuarea deșeurilor, iluminarea stradală, întreținerea și deszăpezirea drumurilor ş.a.

 • 23 Ian 2015
  Provocarea “Școala Modernă”: premiem 5 soluții pentru o școală a secolului XXI

  Top 5 soluții inovative pentru o școală modernă au fost prezentate și premiate la Chișinau. Actiunea este parte a proiectului Provocarea “Școala Modernă”, organizat de Laboratorul de Inovații Sociale - MiLab cu sprijinul Ministerului Educației, CNTM și a companiei Moldcell. Laboratorul de Inovații Sociale – MiLab, este o platformă creată de PNUD și Centrul de Guvernare Electronică prin care actori din domenii public, privat și non-profit identifică și experimentează inovațiile în soluționarea problemelor sociale.

 • 22 Ian 2015
  Patru primării din Hânceşti au rezolvat împreună problema întreţinerii drumurilor şi deszăpezirii

  Primăriile Ciuciuleni, Drăguşenii Noi, Paşcani şi Secăreni (Hînceşti) şi-au unit eforturile şi sunt capabile să soluţioneze în comun problema întreţinerii şi deszăpezirii drumurilor la nivel local.

 • 12 Dec 2014
  Aplicarea instrumentelor şi tehnicilor Design Thinking în reingineria serviciilor publice

  Aproximativ 27 de funcționari publici, implicați în reingineria serviciilor publice, au participat la un atelier de lucru organizat de Centrul de Inovații Sociale - MiLab cu sprijinul Cancelariei de Stat și realizat de experții centrului guvernamental danez de inovații - MindLab. MiLab, este o platformă creată de PNUD Moldova și Centrului de Guvernare Electronică prin care actori din domenii public, privat și non-profit identifică și experimentează inovațiile în soluționarea problemelor sociale.

 • 10 Dec 2014
  Discursul Coordonatorului Rezident ONU Nicola Harrington-Buhay: Gala Premiilor ONU în domeniul Drepturilor Omului 2014

  Republica Moldova se poate mândri cu Constituția sa, unde toți sunt egali indiferent de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, sex, opinie, apartenență politică, avere sau origine socială. Republica Moldova poate fi mândră de faptul că este membru activ al familiei universale a Organizației Națiunilor Unite, devotată Cartei ONU și Declarației Drepturilor Omului.

 • 09 Dec 2014
  Elevi și profesori au discutat soluții pentru a rupe lanțul corupției în sistemul de învățământ

  De Ziua Internațională Anticorupție, marcată anual la 9 decembrie, tineri şi profesori din 22 de licee din Republica Moldova, susținuți de mai multe organizații de tineri și elevi – Consiliul Național al Tineretului, rețeaua YPeer, Fundația pentru Dezvoltare din Moldova, s-au întrunit la Chișinău pentru a identifica prin jocuri tematice, teatru social și alte activități inovative modele de combatere a unor fenomene precum taxele neformale, favoritismul, copiatul, absenteismul - practici ce generează corupţia în şcoli.

 • 05 Dec 2014
  Campionii sectorului eco-energetic au fost premiaţi la Gala Moldova Eco-Energetică

  Peste o mie de promotori ai energiei regenerabile şi eficienţei energetice s-au întrunit astăzi la Gala Moldova Eco-Energetică pentru a premia noii campioni ai sectorului eco-energetic. 14 proiecte de succes în utilizarea şi promovarea energiei eco şi ai eficienţei energetice, 5 companii ce dezvoltă pe piaţa din Republica Moldova tehnologii eco-responsabile şi-au luat trofeele de merit, iar o idee de proiect eco-responsabil a beneficiat de garanţia creditării de către o bancă comercială, statului revenindu-i rolul de garant al tranzacţiei.

 • 28 Nov 2014
  Provocarea “Școala Modernă”: dezvoltarea competențelor utile pentru viață - subiectul unei discuții inovative online

  Orice persoană din Republica Moldova va putea participa cu propriile idei și soluții pentru a rezolva o problemă ce ține de educație în cadrul unei inițiative online Provocarea “Școala Modernă”, organizată de Centrul de Inovații Sociale - MiLab cu sprijinul Ministerului Educației, Centrului de Guvernare Electronică și companiei Moldcell. Centrul de Inovații Sociale – MiLab, este o platformă creată de PNUD și Centrul de Guvernare Electronică prin care actori din domenii public, privat și non-profit identifică și experimentează inovațiile în soluționarea problemelor sociale.