Serviciul de presă
  • Terenurile vor fi amenajate și planificate ținând cont de biodiversitate20 aug. 2015Ministerul Mediului, cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), lansează un proiect menit să conserveze biodiversitatea, prin integrarea acestor aspecte în politicile de planificare teritorială şi în practicile de utilizare a terenurilor din Moldova. Proiectul, cu un buget de apr. 1 milion de dolari SUA oferiţi de Fondul Global de Mediu (GEF), are o durată de patru ani: 2015-2019.

  • Primăriile din Moldova sunt mai aproape de oameni prin inovaţie 18 aug. 2015Patru primării din Republica Moldova vor aplica idei inovatoare pentru a răspunde necesităţilor cetăţenilor. Acest lucru este posibil graţie unor granturi de câte 5.000 dolari, oferite de guvernul Danemarcei, prin intermediul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI). Totodată, Centrul de Inovaţii Sociale Moldova sprijină comunităţile respective la conceperea soluţiilor interactive de comunicare cu cetăţenii.

  • Peste 250 de cereri de înscriere în programul de subvenţionare a cazanelor pe biomasă au fost depuse în prima zi10 aug. 2015Peste 250 de cereri de înscriere în programul de subvenţionare a cazanelor pe biomasă au fost depuse până la această oră la Agenţia pentru Eficienţă Energetică, astfel fiind completat numărul limită de oferte pentru gospodăriile casnice în chiar prima zi de înregistrare. În următoarea perioadă vor fi acceptate doar cereri de la întreprinderi mici şi microîntreprinderi ce doresc să îşi instaleze sisteme de încălzire pe biomasă cu rambursare de cost din fonduri europene, numărul maxim admisibil fiind 50.

  • Peste 50 de dosare s-au înscris în Competiţia Moldova Eco-Energetică, ediţia 201510 aug. 20152015: Peste 50 de dosare s-au înscris în Competiţia Moldova Eco-Energetică, ediţia 2015, cele mai multe concurând pentru categoriile de Cel mai Bun Proiect în Energia Solară, Bioenergie și Eficiență Energetică. Proiectele inovative în utilizarea şi promovarea energiei regenerabile şi eficienţei energetice au fost depuse de persoane private, instituţii publice, companii private, reprezentanţi ai societăţii civile, mass media, în perioada activă a concursului: 5 martie – 5 august curent.

  • A doua rundă de granturi pentru aplicarea inovațiilor în afaceri: termen limită 22 august 20156 aug. 2015Programul Națiunilor Unite de Dezvoltare (PNUD) Moldova anunță despre deschiderea celei de-a doua rundă a competiției de granturi pentru întreprinderile mici și mijlocii care doresc să realizeze inovații în afacerile sale. Suma maximă a grantului este de 8.000 USD, sau 60% din valoarea totală a proiectului, solicitantul acoperind nu mai puțin de 40% din bugetul acestuia.

  • Aşteptările comunităţilor locale sunt discutate în cadrul unei campanii media de amploare5 aug. 2015Oamenii din 20 localităţi de pe întreg teritoriul R. Moldova sunt invitaţi la dezbateri pe teme actuale în cadrul unui proiect jurnalistic de anvergură realizat de Radio Europa Liberă, în parteneriat cu Programul comun de dezvoltare locală integrată (PCDLI). Campania are genericul „Priveşte. Ascultă. Înţelege”.

  • UE rambursează cheltuielile pentru achiziţionarea cazanelor pe biomasă 5 aug. 2015Proiectul european Energie şi Biomasă lansează, în parteneriat cu Agenţia pentru Eficienţă Energetică, Programul de subvenţionare a achiziţionării cazanelor pe biomasă pentru gospodăriile casnice, microîntreprinderile şi întreprinderile mici. Mărimea subvenţiei este de 1.300 Euro şi 700 Euro şi este stabilită în funcţie de parametrii tehnici ai cazanului selectat. Numărul total al beneficiarilor Programului de subvenţionare va fi de 300: 250 gospodării casnice şi 50 întreprinderi.

  • Spre eliminarea decalajului: abilitarea economică şi implicarea în procesul decizional a femeilor din Moldova 3 aug. 2015Activitatea PNUD Moldova în domeniul promovării egalităţii de gen a fost prezentată în Raportul „Spre eliminarea decalajului: O privire de ansamblu asupra rezultatelor PNUD în domeniul egalităţii de gen în Europa și CSI”. Publicaţia prezintă rezultatele-cheie obținute de Oficiile de ţară PNUD în promovarea egalității de gen în 2014 și în primul trimestru al anului 2015.

  • Responsabili din primăria Chişinău și companii de engineering au fost instruiţi privind avantajele Contractelor de Performanță Energetică30 iul. 201535 de specialişti din autoritățile publice centrale și locale și companii de engineering au fost instruiți privind aplicarea contractelor de performanță energetică la două traininguri desfășurate în cadrul Proiectului ESCO Moldova, în perioada 28-30 iulie curent. ESCO reprezintă o unitate privată de afaceri care oferă soluții financiare și tehnice integrate pentru obținerea economiilor de energie, iar compensațiile sale generale sunt legate de performanțele soluțiilor implementate.

  • Primari din R. Moldova studiază experienţa Poloniei în dezvoltarea economică locală28 iul. 2015Primari din 12 localităţi din Moldova au mers în perioada 19-24 iulie 2015 într-o vizită de studiu în Polonia pentru a prelua practici de succes în domeniul dezvoltării economice locale. Vizita a fost organizată de Programul comun de dezvoltare locală integrată (PCDLI).

Contact pentru media
Laura Bohanţova, Coordonator comunicare Telefon: (+373 22) 269 112, 0 685 11 883
laura.bohantova@undp.org Fax: (+373 22) 220 041