Crearea parteneriatului global pentru dezvoltare

Unde suntem?

 Moldova a înregistrat progrese mari în edificarea unei societăţi informaţionale. Foto: PNUD/John McConnico

Moldova a înregistrat progrese mari în edificarea unei societăţi informaţionale. În 2012, rata de penetrare a telefoniei mobile a atins nivelul de 114,6%, comparativ cu 37,8% în 2006, ţinta finală fiind stabilită la nivelul de 75,6%. Rata de penetrare a computerelor personale era cu 65% mai înaltă în 2012 decât în 2006, iar a internetului – cu 57%, existând şanse reale de atingere a ţintei stabilite pentru anul 2015.

Există un control şi management prudent al datoriei externe. Rata şomajului în rândul tinerilor cu vârsta între 15-24 ani rămâne o problemă (13,8%), dar atingerea ţintei finale (10,0%) este posibilă odată cu materializarea eforturilor de îmbunătăţire a climatului investiţional. Ţinta ce ține de „Dezvoltarea unui sistem comercial şi financiar transparent, bazat pe reguli, previzibil şi non-discriminatoriu, prin promovarea exporturilor şi atragerea investiţiilor” a suferit o anumită recesiune ca urmare a şocurilor economice externe şi problemelor interne cu care se confruntă mediul de afaceri.

Guvernul s-a angajat să aloce mai multe resurse pentru atragerea unor investitori strategici în ramurile economice cu potenţial de creare a locurilor de muncă şi de extindere a lanţurilor de furnizori locali pentru a valorifica pe deplin noile oportunităţi oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, parte a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

PNUD În lume

Ești la PNUD Moldova 
Mergi la Oficiul central PNUD