Încrederea aduce schimbarea spre bine în Republica Moldova


UNDP Moldova
Natalia Podolean vorbește cu psihologul despre modul în care viața ei și a familiei sale s-a schimbat radical după ce s-a adresat pentru ajutor la Centrul "Apriori". Foto: UNDP

Natalia Podolean muncește din greu ca să-și poată crește feciorul în vârstă de 10 ani. De dragul lui, a venit la centrul “Apriori” – o organizație neguvernamentală din oraşul Tiraspol, care, cu sprijinul unui program comun PNUD-UE, acordă gratuit asistență juridică şi psiho-socială persoanelor vulnerabile din regiunea de est a Republicii Moldova, aşa-zisa regiune transnistreană.

Puncte de reper

  • Programul PNUD-UE a sprijinit 83 de proiecte comune, de care au beneficiat peste 205,000 de oameni;
  • 850 de persoane au fost instruite în cadrul şcolii de afaceri creată de Programul PNUD-UE în regiunea transnistreană. Aproximativ 30 la sută dintre absolvenții cursurilor de instruire au pornit cu succes propria afacere;
  • Peste 40 de companii din regiunea transnistreană au obţinut sprijin pentru dezvoltarea afacerilor şi a colaborării cu alţi colegi din afara regiunii;
  • Programul a oferit asistenţă financiară şi tehnică pentru renovarea a 28 de obiecte de infrastructură socială de pe ambele maluri ale Nistrului, printre care şcoli, grădiniţe, centre medicale sau comunitare;
  • Cel puţin 30 de parteneriate între organizaţiile neguvernamentale de pe ambele maluri ale Nistrului au fost stabilite pentru a răspunde nevoilor sociale ale comunităţilor.

De nouă ani, de când soţul ei a plecat la muncă peste hotare, Natalia nu primeşte de la el decât salutări verbale. Acum trei ani au divorţat în mod legal, însă situaţia nu s-a schimbat. „Locuiesc cu părinţii bătrâni şi bolnavi, iar salariul meu este prea mic pentru a acoperi întreţinerea a patru suflete. Doar cu ajutorul specialiştilor de la „Apriori” voi reuşi să-l fac pe fostul meu soţ să plătească pensia alimentară. Acum, cu ajutorul psihologului de aici, încerc să rezolv şi problemele de comportament pe care le are băiatul după divorţ şi să-mi găsesc echilibrul sufletesc”, spune Natalia.

Regiunea transnistreană, teritoriu situat pe malul stâng al râului Nistru, şi-a autoproclamat independența față de Republica Moldova în 1992, nefiind recunoscută până astăzi de comunitatea internațională. Problemele asociate cu regiunea transnistriană reprezintă un obstacol major în calea stabilității și dezvoltării Moldovei, conflictul rămânând nerezolvat de peste douăzeci de ani.

Acum patru ani, cu sprijinul Uniunii Europene, PNUD a lansat un program de promovare a încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, care încurajează  autoritățile publice locale, societatea civilă și mediul de afaceri să lucreze împreună pentru a îmbunătăți dezvoltarea social-economică a comunităților de pe ambele maluri ale Nistrului.

Programul PNUD-UE îi ajută pe oameni să interacționeze și să reducă efectele negative ale izolării de peste douăzeci de ani a regiunii transnistrene prin activități comune în câteva domenii: dezvoltarea afacerilor, dezvoltarea societăţii civile, renovarea obiectelor de infrastructură socială, sănătate şi protecţia mediului înconjurător.

"Apriori" este una dintre cele 12 organizații neguvernamentale de pe malul stâng al Nistrului, care sunt sprijinite de Programul PNUD-UE pentru a stabili parteneriate cu organizații similare de pe malul drept, prin îmbunătățirea abilităților lor de a oferi servicii de calitate pentru oameni, în special, pentru cele mai vulnerabile persoane.

„În regiunea transnistreană există un vid de asistenţă juridică, psiho-socială pentru persoanele aflate în dificultate şi care nu-şi pot permite să plătească  o consultaţie juridică sau un avocat. Împreună cu partenerii noştri de pe malul drept al Nistrului suntem linia lor de apărare”, spune Alena Marcikova, preşedintele Centrului de Informare Juridică „Apriori”.

Pe parcursul ultimelor trei luni, în cadrul acestui parteneriat au fost oferite 10 consultații juridice pentru 19 părinți singuri, aflaţi în dificultate. De cele mai multe ori, oamenii vin aici să-şi găsească rezolvarea pentru problemele lor legate de divorț, plata indemnizațiilor sociale, drepturile mamelor singure, angajarea în câmpul muncii şi dreptul la proprietate, protecția copiilor și împuternicirea femeilor. Unele plângeri au temei, altele – nu, însă toate sunt ascultate cu atenţie de angajații Centrului şi , în funcţie de necesitate, sunt reprezentate în instanţă şi soluţionate.

De asemenea, personalul şi voluntarii Centrului "Apriori" oferă mamelor vulnerabile din regiunea transnistreană instruirea şi sprijinul necesar pentru a deveni părinţi mai buni, pentru a avea acces la informaţie, dar şi consultaţii medicale necesare. În decurs de trei luni, 10 femei şi 3 bărbaţi au urmat un curs de instruire în domeniul jurnalismului şi acum creează împreună o emisiune care va fi difuzată online pe pagina electronică a Centrului. 

Chiar dacă activităţile Programului sunt focusate pe regiunea transnistreană şi zona de securitate, care se întinde 10-30 km de-a lungul râului Nistru, ele au un impact pozitiv asupra populaţiei întregii ţări şi contribuie la sporirea calităţii vieţii oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, la consolidarea societăţii civile, îmbunătăţirea infrastructurii sociale la nivel local. De asemenea, contribuie la crearea unui mediu favorabil în regiunea transnistreană pentru investiţii străine şi asistenţă din partea altor donatori. „Succesul activităţilor se datorează în mare parte faptului că toate proiectele, indiferent că ţin de domeniul drepturilor omului, protecţiei mediului sau ocrotirii sănătăţii,  sunt identificate şi implementate de actorii de pe ambele maluri ale Nistrului într-o strânsă colaborare.  Acest lucru ne oferă încredere în forţele proprii,  încredere în partenerii noştri şi posibilitate de a le oferi oamenilor servicii de calitate”, spune Alena Marcikova.